(Ne)ozbiljna znanost- Ig Nobel za fiziku PDF Ispis E-mail
(1 glas)

Jelena Gnjidić   
Monday, 26 October 2015
ig nobel pnasNetko dobije nagradu za otkriće neutrona, a netko za – jednadžbu toka urina!
Od 1991. godine dodjeljuje je svake godine Ig Nobel pripadnicima najmaštovitijih i najhrabrijih znanstvenih ekipa koje su se odvažile prijaviti svoje istraživanje koje na prvi pogled možda izgleda šašavo i beskorisno, ali zapravo potiče na razmišljanje i ima potencijal za praktičnu upotrebu.
Jerome Choo, Patricia J. Yang, Jonathan Pham i David L. Hu članovi su ekipe koja je naslov pobjednika dobila nakon puno vremena provedenog u zološkom vrtu  i snimanjem životinja koje uriniraju. Kad se ovako napiše, zvuči kao da su u pitanju mali vandali, međutim! Ono što im je bilo na umu je otkriti postoji li poveznica između veličine tijela i trajanja „male nužde“  životinja.  E pa, ako vas je ikada zanimalo koliko dugo piški slon, a koliko mačka, ovi fizičari kažu da te dvije životinje izbacuju tekućinu iz mjehura otprilike 21 s. Kako je moguće da isto vrijeme vrijedi za sve životinje teže od 3 kg- i za ogromnog slona s kapacitetom mjehura od 18 L i malu macu sa zapreminom od samo 5 mL?  
Netko se pobrinuo da slon ne mora dugo čekati na „olakšanje“ i može brzo nastaviti trčkarati savanom sa svojim krdom. Neki istraživači tvrdili su da brzina istjecanja ovisi samo o tlaku u mokraćnom mjehuru, zanemarujući tako gravitacijsku silu, dok su drugi uzimali u obzir oboje. Ovaj rad, koji je objavljen i u časopisu PNAS (pazite sad! impact factor ovog časopisa je 10), rasvijetlio je utjecaj povećanja gravitacije koji se javlja s povećanjem veličine tijela na brzinu rješavanja urina. Naime, uretra većih životinja, duža je. Kakve to ima veze s gravitacijom? Upravo je ta vodonepropusna cjevčica ona koja usmjerava urin prema dolje i tako povećava gravitacijsku silu koja djeluje na urin, odnosno povećava brzinu njegova izlučivanja iz tijela. Što je uretra duža, i gravitacijska sila, odnosno brzina istjecanja mokraće je veća.  Drugim riječima, razlike u veličini i kapacitetu mjehura proporcionalne su dužini uretre i brzini toka urina što rezultira nepromijenjenim vremenom pražnjenja „spremnika“ mokraće.
Što je u ovom istraživanju potecijal za praktičnu primjenu? Moguće je da će pomoći u dijagnozi urinarnih problema životinja ili poslužiti kao inspiracijski dizajn vodovodnih sustava (npr. u industriji) koji bi se bazirali na sustavima koji već postoje u prirodi.


Samo registrirani korisnici mogu komentirati.
Molim ulogirajte se ili registrirajte.

 

Vijest tjedna

Registrirajte se i moći ćete pregledavati zaštićene sadržaje.
Sve o otvaranju korisničkog računa te prava i obaveze koja proizlaze iz toga možete naći OVDJE
 

Iz Arhive Culi smo da...

...
Opširnije...
TeaTime predavanje S novom ak. godinom nastavljamo s TeaTime predavanjima, 11. po redu. Za gosta predav...
Opširnije...
generacija 2022.Želimo toplu dobrodošlicu našim novim kolegicama i kolegama - brucošima koji su već odradili dva najznačajnija pr...
Opširnije...

Galerije

Jeste li znali da...

da srce koje normalno pumpa oko 6 litara krvi tijekom jedne minute, u jednom danu će izbaciti gotovo 10000 litara krvi

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Svibanj 2018 > »
P U S C P S S
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Posljednji komentari

No comment...

Tko je online

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1620
Linkova: 0

Preuzmi vijesti