Home arrow Čuli smo arrow Čuli smo da... arrow Ne sjedite za knjigom, ponavljajte uz testove
Ne sjedite za knjigom, ponavljajte uz testove PDF Ispis E-mail
(4 glasova)

thingol1912   
Monday, 22 June 2009
 test plakat Zbog  našeg edukacijskog učenja beskonačno sjedenje za knjigom je postalo sinonim za proces učenja, a ispit je samo pokazatelj koliko toga se „primilo“. Ali nova studija pokazuje kako sami testovi više znače za našu sposobnost učenja nego beskonačno sjedenje za knjigom. Proces brzog traženja i korištenja informacija koji se odvija u našem mozgu za vrijeme testa prebacuje puno više informacija u dugoročno pamćenje nego ponavljanje pred knjigom.
Kako bi  razdvojili učinke učenja od učinaka testova na memoriju, Jeffrey Karpicke sa Sveučilišta Purdue i Henry Roediger III. sa washingtonskog sveučilišta u St. Louisu su sastavili grupu od lokalnih studenata i dali im jednostavan zadatak. Prvo, svima je zadatak bio da nauče 40 parova riječi, jedna riječ na engleskom jeziku, a druga, istog značenja, na swahiliju. Parovi su bili primjerice čamac-mashua. Studenti su zatim bili testirani kako bi pokazali koliko su zapamtili i nakon toga su bili podijeljeni u četiri grupe svaka sa još tri dodatna kruga učenja riječi i testiranja, ali i svaka sa vrlo važnim razlikama.

Grupa jedan je imala ta tri dodatna kruga potpuno identična kao prvi, svima zajednički krug. Grupi dva su sa popisa učenja uklonjeni svi parovi riječi koje su točno odgovorili na testu u prvom kruga, ali su svejedno ti parovi riječi bili i dalje na testu. Grupa tri je imala obrnutu situaciju, njima nisu parovi riječi, koje su točno odgovorili na testu u prvom krugu, i dalje bili uvršteni u test, ali su ih svejedno morali i dalje učiti. Grupi četiri su parovi riječi, koje su točno odgovorili na testu u prvom krugu, bili uklonjeni i sa liste učenja i sa daljnjeg testiranja.

 Uvjeti četvrte grupe su najbliži onome što nam zdrav razum govori: „ Kada nešto naučimo to ne treba ponavljati, to se zna. Treba se posvetiti stvarima koje još nismo naučili.“ Nakon četiri kruga studenti su postigli gotovo savršen rezultat. Gotovo svi su se sjećali sviju 40 parova riječi i sve grupe su usvojile riječi istim tempom.

 Testiranje

 Studenti su se nakon uspješno riješenog zadatka vratili svome uobičajenom studentskom životu koji nema nikakve veze sa swahilijem. Nakon tjedan dana su bili zamoljeni da riješe nenajavljeni finalni test iz svoga osnovnog vokabulara swahilija. Svi studenti iz sve četiri grupe su prije testa izjavili da će se nakon tjedan dana sjećati otprilike polovice riječi. Ali stvarnost je bila drugačija-studenti iz dviju grupa su ostvarili mnogo bolje rezultate od ostalih.

Kontinuirano testiranje je bilo uzrok tomu. Prve dvije grupe su bile kontinuirano testirane na sve parove riječi bez obzira da li su ih studenti znali na prvom testu ili ne. Tjedan dana kasnije sjećali su se 80% vokabulara, s time da je grupa dva, koja nije morala učiti dio vokabulara kojeg je znala na prvom ispitu, ostvarila isti rezultat kao grupa jedan koja je konstantno učila cijeli vokabular.

Studenti u zadnje dvije grupe nisu bili testirani na parove riječi koje su već znali i zbog toga su ispaštali. Nakon tjedan dana sjećali su se samo oko trećine od 40 parova riječi. Čak je i grupa tri koja je konstantno učila cijeli vokabular bila dugoročno puno lošija od grupe dva koja nije učila sve, ali je bila testirana sve.

Rezultati studije su čudesni budući da nisu posve logični. Pokazali su da što se tiče dugoročnog pamćenja je puno bolje kontinuirano testiranje znanja, čak i onog koje se jednom naučeno više ne ponavlja, nego beskonačno ponavljanje koje daje gotovo nikakve rezultate jer se bez testiranja sve zaboravi.

Implikacije

Ako vam se ovi rezultati ipak čine posve logičnima, razmislite o činjenici da su svi studenti prije nenajavljenog finalnog ispita kazali da će znati barem 50% parova riječi, a prosječan rezultat po grupama je u stvarnosti bio ili bolji ili lošiji. Studija je zaista pokazala da vrlo malen broj studenata koristi samo-testiranje kao način ponavljanja. I da kada nešto nauče to ostave i posvete se onome što još treba naučiti. Ova studija bi možda mogla utjecati na to da se testovi udalje od toga da budu gruba oruđa procjene znanja. Današnji testovi su veoma stresni i na kraju procesa učenja ( grubo oruđe procjene znanja ). Možda bi i mogli nešto pridonijeti kada bi se koristili kontinuirano i ne samo na kraju.

Referenca: Karpicke, J.D., Roediger, H.L. (2008). The Critical Importance of Retrieval for Learning. Science, 319(5865), 966-968.Samo registrirani korisnici mogu komentirati.
Molim ulogirajte se ili registrirajte.

 

Iz Arhive

endoscopic surgeryEndoskopsko uklanjanje ranog karcinoma želuca i crijeva metodom “tunelinga” prvi je put u petak izvedeno u K...
Opširnije...
HID & EFIS Od 20. do 21. listopada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je znanstveni skup „2017 Annua...
Opširnije...
TeaTime predavanje Na našem 19. TeaTime predavanju, 30.10.2017., druži...
Opširnije...
medial jordanUz čaj i čajne kekse družimo se u ponedjeljak, 30.10.2017, točno u 5.00 (p.m.) s prim.dr. Nabeelom Zoimatom koj...
Opširnije...

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Studeni 2020 > »
P U S C P S S
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Tko je online

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0