Home arrow Čuli smo arrow Čuli smo da... arrow Nevjernost možda leži u genima?
Nevjernost možda leži u genima? PDF Ispis E-mail
(0 glasova)

Eluard   
Sunday, 30 July 2006

tipZnanstvenici tvrde da su pronašli dokaze koji opisuju i biološku stranu nemilog društvenog fenomena. Nije rijetko da žene u stabilnim vezama još uvijek osjete potrebu za promjenom spolnog partnera, no prema istraživačima, samo određenih dana u mjesecu. Opravdanje, kažu, možemo pronaći u hormonima (naravno, op.a.) i jačini ljudskih spolnih instinkata, posebno za vrijeme ovulacije.

Razlog se krije u dualnosti ljudske prirode – društvenom i biološkom. Stalni je partner dokazan, «provjeren» i sposoban brinuti o djeci i ženi, no u žena se javlja i potreba za pronalaženjem partnera čiji bi geni dali potomcima optimalnu priliku za preživljavanjem.

Na teži je način ovu tvrdnju iskusio Morgan Wise iz Teksasa. Sin mu je, naime, obolio od cistične fibroze koja je genetski uvjetovana i pri testiranju je postalo očito kako dijete nije njegovo, jer ni o­n ni majka nisu posjedovali spornu gensku sekvencu. Nadalje, nakon ponovljenog testiranja cijele obitelji, nesretni je čovjek saznao kako niti jedno od troje djece u obitelji nije njegovo. Mogli biste pomisliti da je ovo izolirani slučaj i da se takvo što vama ne može dogoditi, no iznenadili biste se, kažu u Stirling University. Njihove studije ukazuju na pomalo alarmirajuću činjenicu – 10% djece odgajaju očevi koji im to, zapravo i nisu.

Oni su izabrali dvije grupe ženskih dobrovoljaca. Jednu su grupu testirali za vrijeme ovulacije, a drugu u nekom drugom dijelu ciklusa. Testiranje se provodilo tako da su im se pokazivale slike istog muškarca koje bi se kompjuterski modificirale tako da izgledaju manje ili više feminizirano, odnosno maskulinizirano. (Za o­ne koje zanima definicija muževnosti, mijenjali su oblik vilice – kvadrat je značio muževnost, te debljinu vrata…) Grupa žena u ovulaciji je u značajnoj većini slučajeva preferirala muževnije muškarce, a u ostalom su dijelu ciklusa više birale ženstvenije muškarce.

Iz toga su zatim znanstvenici izvukli zaključke o tome kako muževniji muškarci s više testosterona vjerojatno potiču žene u ovulaciji na odabir o­nog partnera koji će djeci prenijeti najviše poželjnih osobina.

Nategnuto? Možda malo, no to ne znači da žene neće gledati oblik vilice ili obujam bicepsa kad se slijedeći put uživite u baljezgarije o metro muškarcima… Zato, my fellow men, budite muževni i pružajte svojoj partnerici tu toliko važnu podršku u vezi i… rezultat neće izostati ;)

Samo registrirani korisnici mogu komentirati.
Molim ulogirajte se ili registrirajte.

 

Iz Arhive

endoscopic surgeryEndoskopsko uklanjanje ranog karcinoma želuca i crijeva metodom “tunelinga” prvi je put u petak izvedeno u K...
Opširnije...
HID & EFIS Od 20. do 21. listopada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je znanstveni skup „2017 Annua...
Opširnije...
TeaTime predavanje Na našem 19. TeaTime predavanju, 30.10.2017., druži...
Opširnije...
medial jordanUz čaj i čajne kekse družimo se u ponedjeljak, 30.10.2017, točno u 5.00 (p.m.) s prim.dr. Nabeelom Zoimatom koj...
Opširnije...

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Prosinac 2020 > »
P U S C P S S
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Tko je online

Gostiju online: 1

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0