Home arrow Čuli smo arrow Čuli smo da... arrow Ni sveučilišta nisu što su bila
Ni sveučilišta nisu što su bila PDF Ispis E-mail
(0 glasova)

STUDMEF   
Tuesday, 12 September 2006
englSve se mijenja. Pa tako i nedodirljivost britanskih sveučilišta u pogledu njihove uloge u prijenosu znanja. Naime, postalo je već  uvriježeno da se od studenata jedino očekuju obaveze dok se o njihovim osnovnim pravima rijetko kad glasno govorilo. Pogotovo kad je riječ o njihovom osnovnom pravu - pravu na kvalitetno obrazovanje. Prije tri godine dogodilo se nešto nezamislivo u dugogodišnjoj sveučilišnoj praksi. Naime, prije tri godine student sveučilišta Wolverhampton sudskom je tužbom ishodio 30.000 funti odštete, dokazavši da studij koji je uredno plaćao nije bio zadovoljavajuće kvalitete. I koja je bila reakcija sveučilišta. Vjerojatno je bilo za očekivati da su podigli kvalitetu studiranja te se na taj način zaštitili od sličnih slučajeva.
Međutim, us stvarnosti se dogodilo nešto drugo. Britanska Sveučilišta su, u cilju zaštite od studentskog sindikata (NUS), zahtjevala da od britanskih studenata da sa svojim sveučilištima potpišu ugovor u kojemu su obećali da će marljivo učiti i raditi, poštovati profesore i starije i biti iskreni i pošteni, a ako ga prekrše, prijeti im izbacivanje s fakulteta.
I vjerojatno bi to bilo sve da na dotični ugovor nije reagirao državni Sindikat studenata (NUS) koji utvrdio da se radi o jednostranom ugovoru budući da u njemu nisu navedene i obaveze sveučališta. Između ostalog u ugovorima nije navedeno koju razinu kvalitete podučavanja studenti mogu očekivati za svojih 3000 i više funti godišnje.
Prema NUSu ugovori su ponajprije sastavljeni tako da zadovoljavaju i štite sama sveučilišta, dopuštajući im sve što žele, a da pritom njih ne obavezuju na ništa. Zanimljivo je da se dotičnim ugovorom studenti obavezuju da će redovno prisustvovati predavanjima i drugim sveučilišnim obavezama, a sveučilišta manjak obaveza opravdavaju velikom različitošću predmeta “koji ne mogu biti uniformirani”.
Začetnici ovih ugovora su svečilišta u Bristolu i Nottingham Trentu, a ove su čkolske godine isto uveli i sveučilišta u Oxfordu i Chesteru. Smatra se da će ovim zahtjevima ubrzo prikloniti i druga sveučilišta.
Stvar je očito već otišla dovoljno daleko budući da se NUS pomirio s činjenicom da dotične ugovore ne može ukinuti. Stoga su svoju akciju usmjerili na to da se ugovori bar standardiziraju. Kako stvari stoje, ni u tome neće uspjeti budući da je rad svakog sveučilišta neovisan i nema mogućnosti interveniranja iz vana (čitaj vlada).
Očito je da je NUS ušao u bitku za koju je neizvjesno kako će u konačnici završiti. Nadamo se na korist studenata.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati.
Molim ulogirajte se ili registrirajte.

 

Iz Arhive

endoscopic surgeryEndoskopsko uklanjanje ranog karcinoma želuca i crijeva metodom “tunelinga” prvi je put u petak izvedeno u K...
Opširnije...
HID & EFIS Od 20. do 21. listopada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je znanstveni skup „2017 Annua...
Opširnije...
TeaTime predavanje Na našem 19. TeaTime predavanju, 30.10.2017., druži...
Opširnije...
medial jordanUz čaj i čajne kekse družimo se u ponedjeljak, 30.10.2017, točno u 5.00 (p.m.) s prim.dr. Nabeelom Zoimatom koj...
Opširnije...

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Prosinac 2020 > »
P U S C P S S
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Tko je online

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0