Home arrow Čuli smo arrow Čuli smo da... arrow Noć knjige na SMK i ŠNZ Andriji Štamparu
Noć knjige na SMK i ŠNZ Andriji Štamparu PDF Ispis E-mail
(2 glasova)

Doc   
Saturday, 23 April 2016

Noć knjige na SMK 2016Bilo je to sjajna večer koju nam je za Noć knjige priredila ekipa iz SMK i zaista je šteta što vam je tih sat i pol bilo previše doći i/ili tek prijeći iz male u veliku dvoranu naše SMK. Zaposlenici SMK su si dali puno truda napraviti zanimljivo večer u kojem su riječ vodili nastavnici i studenti sa svojim sjajnim predavanjima.

Večer se dogodila u petak 22.04.2016. a počela je 18.00 pod naslovom “My heart is ever at your service” (citat iz predstave Shakespeare W. Timon of Athens. 1623, Act I, Scene 2, Line 76). A kako je večer izgledala pogledajte u našoj GALERIJI.

Ukoliko niste znali Noć knjige je manifestacija kojom se želi dati poticaj kulturi čitanja, razgovora o literaturi, književnosti i svemu onome što knjiga (koja i ne mora imati veze s medicinom) predstavlja ili treba predstavljati u suvremenom društvu.

Ovogodišnja tema Noći knjige u SMK je vezana uz obljetnice: 400 godina od smrti Williama Shakespearea i 400 godina od otkrića optoka krvi kojega je prvi opisao William Harvey (jeste li znali da se 'SMK' čak potrudila Noć knjige povezati s medicinom?). Program je bio izuzetno atraktivan. Najprije su govorile studentice Ivana Bureš, Marija Čačić iz Studentske sekcije za kardiologiju koje su govorile o tome kako su Harvey i njegovi suvremenici došli do spoznaje o cirkulaciji krvi po tijelu (bilo je to u ono doba smatrano heretičkim promišljanjem), Naslov njihovih predavanja 'Kako je kucalo Julijino srce' nije dalo naslutiti koliko dobro, poučno i zanimljivo će biti njihovo prezentiranje tadašnje misli i promišljanje o cirkulaciji.

Nakon naših studentica nastupio je dr.sc. Bruno Atalić, MD,  koji je govorio o Williamu Shakespeareu i renesansnoj medicini.Čuli smo od dr. Atalića cijeli niz sjajnih i vrlo zanimljivih "tračeva" o W.S. i njegovu životu kao i o utjecaju tadašnje medicine na njegove tekstove.

Šečer za kraj bili su studenti Tin Gojević, Karlo Toljan, Dinko Horvat i Jan Homolak iz Studentske sekcije za fiziologiju sporta s predavanjima koja su vezana s fiziologijom iz prašnjavih knjiga. Oni su nam na zanimljiv način ispričali priču (kao i opet zanimljive tračeve) :

  • o Archibaldu Vivian Hillu, matematičaru koji naknadno postaje fiziologom i proučava mišićni rad i stvaranje topline pri kontrakciji za što 1922. god. dobiva Nobelovu nagradu. Bio je svestran. Njegov rad se veže uz Michaelis-Mentenovu kinetiku (Hill koeficijent), utemeljitelj je biofizike, ima upliva u uspostavljanje Frank-Stalingovog mehanizma kontrakcije, a 1936. g. uspostavlja udruženje koje spašava preko 900 njemačkih znanstvenika (od kojih je njih 18 kasnije dobilo Nobelove nagrade) koje je Hitler proganjao.
  • o Luigiu Galvaniju koji je na žabljim krakovima otkrio animalni elektricitet i njegovoj velikoj stalnoj svađi sa A. Voltom.   
  • o Johnu Scottu Haldaneu koji je na sebi i svojim nabližim izvodio sulude pokuse s otrovnim plinovima, CO2 i CO i koji u svoja istraživanja uključuje sina J.B.S. Haldanea koji kasnije postaje zaslužan za razumijevanje procesa kojeg danas poznamo kao Haldaneov učinak.
  • o Da Vinciju i njegovim radovima u kojima značajan udio ima proučavanje medicine.  

 Noć knjige je zatvorila voditeljica SMK Lea Škorić koja je pozvala sve prisutne da se nađu i na slijedećoj Noći knjige 2017. god. Sve u svemu sjajno veče i neka vam bude žao što ste ga propustili.

Istodobno se u Knjižnici „Andrija Štampar“ obilježavavala Noć knjige uz sljedeći program u kojem su sudjelovali Sanda Franković, doc. dr. sc. Ivica Šute, prof. dr. sc. Damir Agičić te prof.dr.sc. Željko Dugac koji su predstavili knjigu: „O sestrama, siromašnima i bolesnima – slike socijalne i zdravstvene povijest međuratnog Zagreba“, zatim su Sanda Franković, Božica Jurinec, Zvonimir Kralj govorili o "Hrvatskoj udruzi medicinskih sestara – povijest koja obavezuje“, a Iva Vinduška je predstavila sestrinski kalendar za 2016. godinu.Samo registrirani korisnici mogu komentirati.
Molim ulogirajte se ili registrirajte.

 

Iz Arhive

endoscopic surgeryEndoskopsko uklanjanje ranog karcinoma želuca i crijeva metodom “tunelinga” prvi je put u petak izvedeno u K...
Opširnije...
HID & EFIS Od 20. do 21. listopada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je znanstveni skup „2017 Annua...
Opširnije...
TeaTime predavanje Na našem 19. TeaTime predavanju, 30.10.2017., druži...
Opširnije...
medial jordanUz čaj i čajne kekse družimo se u ponedjeljak, 30.10.2017, točno u 5.00 (p.m.) s prim.dr. Nabeelom Zoimatom koj...
Opširnije...

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Studeni 2020 > »
P U S C P S S
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Tko je online

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0