Home arrow Čuli smo arrow Čuli smo da... arrow Novi Pravilnih o Diplomskom studiju donosi zanimljive promjene
Novi Pravilnih o Diplomskom studiju donosi zanimljive promjene PDF Ispis E-mail
(0 glasova)

Doc   
Monday, 29 January 2007
dekanova nagradaSmatram ovaj članak prevažnim da bi ga se ignoriralo jer donosi informacije koje će imati značajan utjecaj na studiranje na MEFu.
Konačno smo dočekali i konačnu verziju prijedloga Pravilnika o Diplomskom studiju kojeg bi Vijeće fakulteta trebalo usvojiti u utorak 30-01-2007. od strane Vijeća fakulteta. S obzirom da je tijekom proteklog razdoblja došlo tek desetak amandmana (od čega nekoliko naših) velika je vjerojatnost da će isti biti prihvaćen u predloženoj konačnoj verziji bez većih promjena.
Pažljivijim čitanjem može se vidjeti da u novom Pravilniku ima cijeli niz novina (o čemu smo nedavno i izvještavali na ovim stranicama kad smo navodili neke naše prijedloge i amandmane na Pravilnik).
Moramo se pohvaliti da su neki naši amandmani usvojeni, dok su drugi djelomično prihvaćeni (nažalost kod ovih posljednjih stvoren je hibrid za koji vjerujem da će brzo pokazati svoje nedostatke). Nažalost, neki naši amandmani nisu prihvaćeni i siguran sam da će predložena rješenja u Pravilniku izazvati još diskusija.
No, idemo redom i ovdje ćemo prikazati tek neke novivne koje su mi se učinile posebno zanimljivim. Ostalo ćete i sami moći pročitati na našim stranicama ASAP, odnosno čim Vijeće sutra i službeno prihvati Pravilnik.

1. Uvodi se velika novina vezana uz anketiranja koja se provode na razini pojedinih katedara gdje će studenti konačno moći vidjeti rezultate svojih stavova o radu Katedara. Naime, prema novom pravilniku Katedre su dužne na Webu i/ili oglasnim pločama objaviti djelomične rezultate anketnih listića.

Članak 51

(1)Uspješnost nastavnog rada na pojedinim predmetima provjeravaju najmanje jedanput godišnje studenti i katedra odnosno vijeće predmeta.

(4) U evaluacijskim obrascima katedre odnosno vijeća predmeta vrednuje se nastavni rad pojedinih nastavnika i prolaznost na ispitima.

(6)Pročelnici Katedri/Vijećapredmeta su dužni: (a) izvijestiti članove katedre/vijeća predmeta o svim rezultatima studentske ankete koji se tiču evaluacije nastave; (b) sa svakim nastavnikom i suradnikom pojedinačno raspraviti rezultate studentske evaluacije njegovog rada; (c) jedanput godišnje, a najkasnije u rujnu za proteklu akademsku godinu, na oglasnoj ploči i web stranici katedre/vijeća predmeta objaviti kao povratnu informaciju za studente izvješće o ukupnom rezultatu evaluacije nastave u toj akademskoj godini (bez ocjena za pojedinačne nastavnike) te planiranim mjerama za poboljšanje kvalitete nastave; (d) skrbiti da se rezultati ankete pozitivno odraze na kvalitetu nastave te izvijestiti Povjerenstvo o mjerama poduzetim za poboljšanje kvalitete nastave na temelju ankete u roku tri mjeseca po dobivanju završne analize ankete.

2.
2. Uvode se još dvije Dekanove nagrade (ukupno 3) od kojih će jedna (bez obzira na pozitivnu motivaciju predlagača) zasigurno postati predmetom daljnjih različitih rasprava. Pogledajmo u čemu je mogući problem iste.

Članak 77.

(1)Dekanova nagrada je godišnja nagrada za najbolji znanstveni rad studenata.

(2)Dekanove nagrade se dodjeljuju za jedan do tri najbolja znanstvena rada studenata u svakom od sljedećih znanstvenih polja: temeljne medicinske znanosti, kliničke znanosti te javno zdravstvo.

(3)Prijedlog za dodjelu Dekanovih nagrada sastavlja Povjerenstvo za znanstveni rad studenata.

(4)Studenti kojima je dodijeljena Dekanova nagrada ujedno su kandidati Fakulteta za dodjelu Rektorove nagrade.

Postavit ćemo hipotetički slijedeće pitanje za koje postoji velika vjerojatnost da će se u stvarnosti i događati. "Što ako se (a ponavljam, vjerojatnost je velika) npr. iz temeljnih medicinskih znanosti pojavi veći broj vrlo kvalitetnih radova od kojih najmanje 2 ili 3 rada svojom kvalitetom daleko nadmašuju kvalitetu radova iz ostalih polja navedenih znanstvenih polja. Prema postojećem Pravilniku ti radovi ne mogu dobiti Dekanovu nagradu bez obzira na njihovu nesumnjivu kvalitetu.

Nadalje, točkom (4) navedenog članka prema postojećoj formulaciji proizlazi da se jedino navedena 3 rada ispred Fakulteta kandidiraju za Rektorovu nagradu. Što je sa gore navedena dodatna 2-3 rada? Isto tako,a ko uzmemo u obzir da u posljednjih 5-6 godina medicina redovito dobiva više od 5 Rektorovih nagrada, prema ovoj točki svi bi o­ni trebali ispasti s liste za kandidate ispred Fakulteta.
Ne treba smetnuti s uma da je smisao postojanja Rektorove nagrade (koja je inače po "težini" veća od Dekanove) upravo o­no što se predlaže novom Dekanovom nagradom za znanstveni rad. Ako uzmemo u obzir da posljednjih godina redovito prvih 5 (često i više) predloženih studentskih radova na Sveučilištu dobivaju Rektorove nagrade koji je o­nda smisao postojanja ove nagrade kad će dotični potencijalno nagrađeni studenti ionako dobiti Rektorove nagrade?

A kad se već odlučivalo na dodjelu ove nagrade smatram nekorektnim da su u potpunosti isključeni tzv. e-projekti. Naime, s obzirom da su svi fakulteti, a tako i MEF jako skloni razvoju primjene račinala i interneta u nastavi ( u tom smislu postoji i odredba o vrednovanju rada nastavanika koji doprinose unapređenju nastave primjenom računala i interneta) s kojim su o­nda razlogom studenti koji bi radom na e-projektima, poput stvaranja simulacijskih računalnih programa ili cjelovitih nastavnih sadržaja za pojedinu nastavnu materiju i koji bi bili korišteni u nastavi na MEFu, bili izuzeti od dobivanja Dekanove nagrade? Rezultati njihova rada se ne mogu staviti niti u jedno gore navedeno znanstveno područje.

I vjerujte ovo nije sve. Ima još zanimljivih stvari koje bi bilo dobro da svaki student medicine dobro prouči zbog određenih novina u Pravilniku koje im mogu nešto značiti tijekom njihova studiranja.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati.
Molim ulogirajte se ili registrirajte.

 

Iz Arhive

endoscopic surgeryEndoskopsko uklanjanje ranog karcinoma želuca i crijeva metodom “tunelinga” prvi je put u petak izvedeno u K...
Opširnije...
HID & EFIS Od 20. do 21. listopada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je znanstveni skup „2017 Annua...
Opširnije...
TeaTime predavanje Na našem 19. TeaTime predavanju, 30.10.2017., druži...
Opširnije...
medial jordanUz čaj i čajne kekse družimo se u ponedjeljak, 30.10.2017, točno u 5.00 (p.m.) s prim.dr. Nabeelom Zoimatom koj...
Opširnije...

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Studeni 2020 > »
P U S C P S S
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Tko je online

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0