Home arrow Čuli smo arrow Čuli smo da... arrow Novi trend i pojava SAID sindroma
Novi trend i pojava SAID sindroma PDF Ispis E-mail
(0 glasova)

preneseno s portala sutra.hr   
Sunday, 16 March 2008

SAID sindromKada se brak raspada, a ljubav preraste u mržnju, neki doista ne biraju sredstva kako bi zagorčali život bivšem partneru, pa i na štetu vlastitog djeteta. Dr. Gordana Buljan-Flander upozorava na novi trend u hrvatskim brakorazvodnim parnicama.
Prema podacima Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba, i u Hrvatskoj se pojavio SAID sindrom (sexual allegations in divorce) - jedan roditelj u razvodu lažno optuži drugoga za seksualno zlostavljanje djeteta.

- Izgleda da se u tome razlikujemo od svijeta, iako se lažne prijave kod nas zasad pojavljuju u nešto manjem postotku. Na uzorku djece koja su u našu polikliniku upućena s dijagnozom sumnje na seksualno zlostavljanje, ta je sumnja u našoj obradi potvrđena u 56 posto slučajeva kod djece čiji se roditelji ne razvode, a u 11 posto slučajeva kad su roditelji u postupku razvoda. Naglašavam da nam je teško razlučiti što je u 89 posto nepotvrđenih prijava bila namjerna manipulacija, a što dobronamjerna, ali pretjerana briga za dijete - navodi dr. Gordana Buljan-Flander, ravnateljica Poliklinike. - Prema svjetskim statistikama, inače je postotak lažnih optužbi dva posto, a u postupku razvoda roditelja 12 posto.

Slaba razlika stvarnosti i umišljaja

Osobito se djeci predškolske dobi, koja su izrazito sugestibilna, može izmišljeno zlostavljanje nametnuti i kao stvarni događaj, tako da o njemu govore kao da im se to stvarno dogodilo, pa će se tek u stručnoj psihološkoj obradi utvrditi je li dijete stvarno bilo zlostavljano.

- Ne znam ni za jedan slučaj da je roditelj koji je lažno optužio drugoga bio kažnjen, pa ni privatnom tužbom lažno optuženih roditelja. Trend je sve više u porastu, a tih 89 posto nepotvrđenih prijava podnijele su uglavnom majke. Želim ih upozoriti na to da takvim optužbama prije svega štete djetetu, koje izvrgavaju strašnoj stigmi i traumatizaciji. Takva djeca imaju izražene simptome anksioznosti i depresivnosti, gube kontakt s ocem. Uvijek se pitam kakva to može biti majka koja je u stanju radi obračuna s bivšim partnerom izložiti dijete stigmi da mu je otac pedofil. (Snježana Ivić, novinarka portala sutra.hr)Samo registrirani korisnici mogu komentirati.
Molim ulogirajte se ili registrirajte.

 

Iz Arhive

endoscopic surgeryEndoskopsko uklanjanje ranog karcinoma želuca i crijeva metodom “tunelinga” prvi je put u petak izvedeno u K...
Opširnije...
HID & EFIS Od 20. do 21. listopada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je znanstveni skup „2017 Annua...
Opširnije...
TeaTime predavanje Na našem 19. TeaTime predavanju, 30.10.2017., druži...
Opširnije...
medial jordanUz čaj i čajne kekse družimo se u ponedjeljak, 30.10.2017, točno u 5.00 (p.m.) s prim.dr. Nabeelom Zoimatom koj...
Opširnije...

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Prosinac 2020 > »
P U S C P S S
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Tko je online

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0