Home arrow Čuli smo arrow Čuli smo da... arrow Obavijest studentima - korisnicima usluga studentske prehrane
Obavijest studentima - korisnicima usluga studentske prehrane PDF Ispis E-mail
(0 glasova)

STUDMEF   
Tuesday, 11 December 2001
Ministarstvo znanosti i tehnologije obavještava sve studente u Republici Hrvatskoj koji koriste usluge subvencionirane studentske prehrane da 1. listopada 2001. godine stupa na snagu novi Pravilnik o potpori za pokriće troškova prehrane studenata.
Cjeloviti tekst Pravilnika može se vidjeti u Narodnim novinama br. 58/2001, ili na javnom www servisu Ministarstva na adresi

http://www.mzt.hr/mzt/hrv/djelatnosti/visoko/standard/standard.htm.

   Slijedi detaljni opis novih pravila za dodjeljivanje i korištenje prava na subvencioniranu studentsku prehranu.


1. Popis vrsta jela

Novi pravilnik uvodi specifičnu terminologiju za jela odnosno prehrambene proizvode za koje postoji subvencija Ministarstva.

Kompletan obrok je složeni obrok koji se sastoji od najviše 5 dijelova: juha, glavno jelo, prilog, salata, desert.


Pojedinačno jelo je sastavni dio kompletnog obroka kojeg restoran studentske prehrane nudi studentu i izdvojeno od kompletnog obroka. Svako pojedinačno jelo spada u točno jednu od kategorija: juha, glavno jelo, prilog, salata, desert.

Obračunska cijena kompletnog obroka je veličina koju određuje ministar i koja se može razlikovati od cijene pojedinog kompletnog obroka u restoranu. Obračunska cijena primjenjuje se kad se prava studenta žele izraziti kao novčani iznos. Obračunata cijena iznosi 16,70 kn.

Drugi prehrambeni proizvod je jelo koje nije sastavni dio kompletnog obroka i čija cijena s uračunatim PDV ne prelazi obračunsku cijenu kompletnog obroka. Drugi prehrambeni proizvod spada točno u jednu od kategorija: jednostavno jelo, mliječni proizvod, piće.
Dodatno jelo je jelo koje nije sastavni dio kompletnog obroka i čija cijena s uračunatim PDV prelazi obračunsku cijenu kompletnog obroka.2. Razina prava

    Ovisno o zadovoljenosti određenih uvjeta, redovitom studentu se dodjeljuje primjerena razina prava, koja osigurava potporu za odgovarajući broj kompletnih obroka dnevno. Razine prava označavaju se simbolima 1, 2, 25, 30.

    Razina 1, 2, 25 odnosno 30 povlači pravo na potporu za jedan, dva, dva i pol, odnosno tri kompletna obroka dnevno. Bilo koja od ovih razina daje se samo redovitom studentu, i to u ukupnom trajanju najviše za trećinu duljem od propisanog trajanja studija, odnosno do konca akademske godine u kojoj taj rok istječe. Pritom pravo na potporu ne pripada studentu koji nakon ponavljanja neke godine studija još jednom ponavlja istu godinu, čak ni u slučaju kad je statutom visokog učilišta i za takvog studenta predviđen status redovitog studenta. Dodatna pravila za razlikovanje između razina 1, 2, 25 i 30 glase:

Razina 1 dodjeljuje se studentu s prebivalištem u županiji u kojoj je sjedište visokog učilišta.


Razina 2 dodjeljuje se studentu koji ima prebivalište izvan županije u kojoj je sjedište visokog učilišta.


Razina 2 također se dodjeljuje studentu iz međunarodne razmjene, dakle stranom državljaninu koji je upisan na visoko učilište kao stipendist Ministarstva i redoviti student.


Razina 25 dodjeljuje se studentu s izrazito niskim socijalnim statusom s prebivalištem izvan županije u kojoj je sjedište visokog učilišta.


Razina 25 također se dodjeljuje studentu smještenom u studentskom domu.


Razina 30 dodjeljuje se studentu vrhunskom sportašu s prebivalištem izvan županije u kojoj je sjedište visokog učilišta.
    Dodjeljivanje razine prava obavlja studentska služba visokog učilišta, na osnovu dokumenata kojima raspolaže. Za ostvarenje viših razina prava student mora svom visokom učilištu donijeti odgovarajuće potvrde.


3. Iznos participacije Ministarstva

    Participacija Ministarstva u cijeni bilo kojeg kompletnog obroka, pojedinačnog jela, drugog prehrambenog proizvoda ili dodatnog jela iznosi 73,65%.

4. Dnevno i mjesečno pravo

    Dnevno pravo studenta računa se tako da se broj kompletnih obroka iz razine prava pomnoži s dijelom obračunske cijene kompletnog obroka koji pokriva Ministarstvo (dakle 73,65% obračunske cijene).

    Mjesečno pravo dobiva se množenjem dnevnog prava s brojem dana u mjesecu. Kod studenata koji imaju pravo na potporu za jedan obrok dnevno, broj dana u mjesecu obračunava se bez subota, nedjelja i državnih praznika. Za ostale studente broje se svi dani u mjesecu.
    Mjesečno pravo dodjeljuje se unaprijed, dakle tako da se na početku mjeseca "saldo" na studentskom računu postavi na odgovarajući novčani iznos.


5. Korištenje prava

    Prilikom svake konzumacije, prava se koriste tako da se saldo umanji za iznos kojim Ministarstvo participira u cijeni dotičnog kompletnog obroka, pojedinačnog jela, drugog prehrambenog proizvoda, odnosno dodatnog jela. Pritom moraju vrijediti sljedeća ograničenja:

Saldo mora biti dovoljan da pokrije iznos participacije Ministarstva.


Ukupni novčani iznos participacije Ministarstva u tom danu ne prelazi četverostruko dnevno pravo.


Broj pojedinačnih jela iz iste kategorije (juha, glavno jelo,?) u tom obroku (ručak, večera) ne prelazi 5.


Broj drugih prehrambenih proizvoda u skupini mliječnih proizvoda i pića u tom obroku ne prelazi 5 (naglasimo da se ovo ograničenje odnosi samo na mliječne proizvode i pića, a ne na jednostavna jela kao što su npr. sendviči ili kruh).
Neiskorištena prava mogu se prenositi na sljedeće dane, no samo unutar istog mjeseca. Dakle akumulacija neiskorištenih prava ne može iznositi više od mjesečnog prava za taj mjesec.

M I N I S T A R
Prof. dr. sc. Hrvoje Kraljević

Samo registrirani korisnici mogu komentirati.
Molim ulogirajte se ili registrirajte.

 

Iz Arhive

endoscopic surgeryEndoskopsko uklanjanje ranog karcinoma želuca i crijeva metodom “tunelinga” prvi je put u petak izvedeno u K...
Opširnije...
HID & EFIS Od 20. do 21. listopada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je znanstveni skup „2017 Annua...
Opširnije...
TeaTime predavanje Na našem 19. TeaTime predavanju, 30.10.2017., druži...
Opširnije...
medial jordanUz čaj i čajne kekse družimo se u ponedjeljak, 30.10.2017, točno u 5.00 (p.m.) s prim.dr. Nabeelom Zoimatom koj...
Opširnije...

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Studeni 2020 > »
P U S C P S S
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Tko je online

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0