Home arrow Čuli smo arrow Čuli smo da... arrow Odobrena i potpuna transplantacija lica
Odobrena i potpuna transplantacija lica PDF Ispis E-mail
(0 glasova)

Rale   
Thursday, 30 November 2006
liceje odobrena i potpuna transplantacija lica. Ako Vam slučajno ne daj Bože na praktikumu iz kemije netko u lice prolije sumpornu kiselinu ( koja inače spada u skupinu jakih kiselina, haha-malo ponavljanja kemije), niste osuđeni na doživotnu izoliranost tako što ćete po cijele dana biti zatvoreni u četiri zida bojeći se kako će vas netko vidjeti. NE! o­no što trebate napraviti je kupiti kartu za London i zaputiti se u Royal Free Hospital. Šalu na stranu.
Naime, nakon višemjesečne rasprave Odbor za etiku britanskog Nacionalnog zdravstvenog sustava (NHS) odobrio je prvu potpunu transplantaciju lica ikada izvedenu na svijetu.
 Britanski tim liječnika operaciju će biti u mogućnosti izvesti u idućih godinu dana, a predvodit će ih dr. Peter Butler u Royal Free Hospital u Londonu.
Transplantacija cijelog lica do sada je viđena samo u hollywoodskom hitu “Face/Off” s Nicholasom Cageom i Johnom Travoltom, u kojoj njih dvojica zamijene lica i identitete.
Dr. Butler kaže da je to znanstvena fantastika i da su njegovi kompjutorski modeli pokazali da obitelji budućih donatora ne trebaju biti zabrinute da će odjednom na cesti vidjeti svojeg dragog mrtvaca jer će na primatelju - zbog oblika lica i strukture kostiju - isto lice izgledati sasvim drugačije.
Tijekom operacije prva će ekipa najprije skinuti postojeću kožu, a druga će postaviti donatorovu masnoću i osam različitih krvnih žila - četiri arterije i četiri vene na lice primatelja. Donatorsko lice će potom biti spojeno na primatelja u operaciji koja će trajati oko 14 sati. Nakon operacije, primatelj će - kao i u slučajevima transplantacije drugih organa - do kraja života morati uzimati lijekove koji će spriječiti da im tijelo odbaci strani organ, u ovom slučaju strano lice.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati.
Molim ulogirajte se ili registrirajte.

 

Iz Arhive

endoscopic surgeryEndoskopsko uklanjanje ranog karcinoma želuca i crijeva metodom “tunelinga” prvi je put u petak izvedeno u K...
Opširnije...
HID & EFIS Od 20. do 21. listopada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je znanstveni skup „2017 Annua...
Opširnije...
TeaTime predavanje Na našem 19. TeaTime predavanju, 30.10.2017., druži...
Opširnije...
medial jordanUz čaj i čajne kekse družimo se u ponedjeljak, 30.10.2017, točno u 5.00 (p.m.) s prim.dr. Nabeelom Zoimatom koj...
Opširnije...

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Prosinac 2020 > »
P U S C P S S
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Tko je online

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0