Home arrow Čuli smo arrow Čuli smo da... arrow Održan je MICC 2016.
Održan je MICC 2016. PDF Ispis E-mail
(0 glasova)

SMK   
Thursday, 09 June 2016
MICC2016Dvanaestu godinu zaredom SMK je uz potporu Medicinskog fakulteta i Wolters Kluwera organizirala konferenciju o medicinskim informacijama (MICC) s temom intelektualnog vlasništva u biomedicinskim znanostima. Ovogodišnji je MICC održan 1.06.2016. i bio je podijeljen u dva dijela. Prvi je dio MICCa bio posvećen pitanjima intelektualnog vlasništva, dok je drugi govorio o projektima i primjerima ostvarivanja autorskih prava u praksi.
Kako je izgledalo na MICCu pogledajte u našoj GALERIJI.

Uvodno izlaganje je održao Ian Burges, urednik u časopisima grupacije Lippincott Williams & Wilkins, tijekom kojeg je pojasnio korake u procesu objavljivanja znanstvenih radova, dao praktične savjete pri izradi istih, istaknuo važnost pravilnog strukturiranja rada te pojasnio kako se reguliraju autorska prava u LWW časopisima. O zaštiti produkata intelektualnog i kreativnog rada (intelektualno vlasništvo), zatim o razlici između autorskog prava, industrijskog dizajna, žiga i patenata govorila je doc. dr. sc. Romana Matanovac Vučković sa Pravnog fakulteta. O boljem raspolaganju znanjem, njegovoj komercijalizaciji i širem korištenju, te savjetima za zaštitu toga znanja govorila je dr. sc. Vlatka Petrović iz Centra za istraživanje, razvoj i transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu (CIRTT) čija je zadaća biti potpora znanstvenicima u upravljanju projektima i suradnji s poslovnim sektorom.
Bilo je potom riječi o intelektualnom vlasništvu u istraživanju lijekova i o tzv. individualnom pristupu i traženju pravog lijeka za pravog pacijenta (doc. dr. sc. Donatella Verbanac), zatim o trendu translacije iz pozicije istraživača praktičara u Centru za translacijska i klinička istraživanja MEFa (prof. dr. sc. Fran Borovečki), te o o institucijskoj potpori u ostvarivanju prava intelektualnog vlasništva (mr. sc. Smiljka Vikić-Topić).
Na MICCu se govorilo i o istraživačkim prioritetima u okviru Obzora 2020 iz područja zdravlja, demografskih promjena i kvalitete života (Tina Kokan i Marina Pražetina iz Agencije za mobilnost i programe EU). Istaknuo je kako je glavni cilj Obzora 2020 ostvarivanje učinkovite suradnje između znanosti i društva. Važan dio u ostvaranju Obzora 2020 je osiguravanje otvorenog (bez naknade) online pristupa znanstvenim publikacijama i znanstvenim podacima.
Čula su se iskustva prof. dr. sc. Ana-Marie Šimundić, glavne urednice Biochemia Medica, jednog od naših najuspješnijih časopisa. Govorila je o važnosti definiranja autorstva. Dr. sc. Lea Škorić i dr. sc. Helena Markulin, prikazale su ishode 10godišnjeg iskustva sa Repozitorijem MEFa i njegovim razvojem. U Repozitorij su uključeni doktorski i magistarski radove, članci objavljeni u recenziranim časopisima, konferencijska priopćenja, knjige i poglavlja iz knjiga.
Završno predavanje održao je Michael Fanning iz tvrtke Wolters Kluwer u kojem je predstavio uslugu OVID Discovery, alat za istodobno pretraživanje mnogo izvora, posebno koristan bolnicama i klinikama.


Samo registrirani korisnici mogu komentirati.
Molim ulogirajte se ili registrirajte.

 

Iz Arhive

endoscopic surgeryEndoskopsko uklanjanje ranog karcinoma želuca i crijeva metodom “tunelinga” prvi je put u petak izvedeno u K...
Opširnije...
HID & EFIS Od 20. do 21. listopada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je znanstveni skup „2017 Annua...
Opširnije...
TeaTime predavanje Na našem 19. TeaTime predavanju, 30.10.2017., druži...
Opširnije...
medial jordanUz čaj i čajne kekse družimo se u ponedjeljak, 30.10.2017, točno u 5.00 (p.m.) s prim.dr. Nabeelom Zoimatom koj...
Opširnije...

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Studeni 2020 > »
P U S C P S S
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Tko je online

Gostiju online: 1

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0