Home arrow Čuli smo arrow Čuli smo da... arrow OKP - Opuštanje Kod Perfekcionista
OKP - Opuštanje Kod Perfekcionista PDF Ispis E-mail
(3 glasova)

Lira   
Thursday, 02 October 2008
aperfPoznajete li nekog tko je savršen? Vjerojatno ne. No, poznate li nekog tko možda pretjeruje u pokušaju da dođe što bliže stanju savršenstva? Vjerojatno da.
Postavlja se pitanje gdje je granica normalnog ‘perfekcionizma’ s psihijatrijskom dijagnozom opsesivno – kompulzivnog poremećaja (OKP).
Ovaj je poremećaj ličnosti drugačiji od drugih jer same osobe znaju da imaju problem kojim sebe koče i ne dopuštaju si osjećaj opuštenosti. Postoje neki znakovi koji prate OPK, a pomažu nam u donošenju pravilne dijagnoze… naime, takve osobe će:
  1. preokupacija detaljima, pravilima, redom, organizacijom ili rasporedima gdje za svaku, i najmanju, najbezazleniju radnju postoji plan i ništa se ne prepušta slučaju.
  2. pretjerana posvećenost poslu i radnim zadaćama do stupnja koji isključuje odmor, opuštanje ili bilo kakvo opuštanje i uživanje, isprika im je osjećaj odgovornosti.
  3. nesposobnost odbacivanja potrošenih ili istrošenih stvari čak i kada takvi predmeti nemaju nikakvih sentimentalnih vrijednosti i samo bespotrebno zauzimaju prostor.
  4. nemogućnost postati dio tima, jer misli kako sve ona zna najbolje, a drugi moraju na njen način izvršavati svoje zadaće.
  5. već navedeni perfekcionizam gdje planiranje i najsitnijih detalja ne dopušta početak nekog zadatka, a kamoli završetak u pristojnom vremenskom roku.
  6. previše paze na novac, štede I na sebi I na drugima čuvajući sve rezerve za ‘crne dane’.
Poremećaj koji na vidjelo izlazi u ranoj mladosti, takvim neprilagodljivim osobama ne dopušta ni izražavanje prijaznih, nježnih osjećaja… jer svaka spontanost i promjena rutine je nepoželjna.
Ipak, danas postoje učinkovite terapijske metode za OKP : individualna i grupna psihoterapija, a postoje i lijekovi koji regulirajući promet serotonina mogu pomoći ovim bolesnicima.


Samo registrirani korisnici mogu komentirati.
Molim ulogirajte se ili registrirajte.

 

Iz Arhive

endoscopic surgeryEndoskopsko uklanjanje ranog karcinoma želuca i crijeva metodom “tunelinga” prvi je put u petak izvedeno u K...
Opširnije...
HID & EFIS Od 20. do 21. listopada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je znanstveni skup „2017 Annua...
Opširnije...
TeaTime predavanje Na našem 19. TeaTime predavanju, 30.10.2017., druži...
Opširnije...
medial jordanUz čaj i čajne kekse družimo se u ponedjeljak, 30.10.2017, točno u 5.00 (p.m.) s prim.dr. Nabeelom Zoimatom koj...
Opširnije...

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Prosinac 2020 > »
P U S C P S S
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Tko je online

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0