Home arrow Čuli smo arrow Čuli smo da... arrow Podliježe li svaka liječnička pogreška kaznenoj odgovornosti?
Podliježe li svaka liječnička pogreška kaznenoj odgovornosti? PDF Ispis E-mail
(2 glasova)

Vedrana Petrovečki   
Saturday, 05 December 2015

liječnička pogreškaU medicini nema jedne jedinstvene i opće prihvaćenje definicije pogreške već postoji niz više ili manje sličnih definicija. Budući da ne postoji opće prihvaćena definicija pogreške jasno je da je teško i definirati i komplikaciju, pa prema tome i jasnu granicu između pogreške i komplikacije.

Važnost razlikovanja komplikacije i pogreške leži u činjenici da svaku štetnu posljedicu kod bolesnika nastalu djelovanjem (nedjelovanjem) liječnika valja uskladiti sa zakonskim odredbama, kako s Kaznenim zakonom (KZ) tako i sa Zakonom o obveznim odnosima (ZOO). Pogreška predstavlja osnovni čimbenik za utvrđivanje liječničke odgovornosti, ali niti KZ niti ZOO ne koriste termin pogreška. Postojanje pogreške, bez sumnje, može utvrdi samo liječnik-vještak.

Za kvalitetno provođenje medicinskog vještačenje neophodno je da vještak poznaje osnove medicinskog prava, te da je svjestan postojanja dva temeljna problema.

  • Prvi problem je komunikacijski nesporazum između medicine i prava. Pravnoj struci su "kao mjerilo potrebni pojmovi koji imaju svoje granice", dok je "osobina medicinske struke da je bez oštrih granica, jer svuda postoje tečni prijelazi". Ono što zbunjuje liječnike kao pravne laike je činjenica da sadržajni pojmovi pravnih propisa često nisu identični onima kojima se služe osobe bez pravne edukacije.
  • Drugi je problem pitanje sadržajnog pojma pogreške, odnosno kako pravna struka shvaća pogrešku. Pravna struka apsolutno prihvaća činjenicu da je pogreška neraskidivo povezana sa medicinskom strukom, pa zbog toga u nekim slučajevima i okolnostima za postojanje pogreške ne postoji pravna odgovornost. Upravo iz tog razloga pravna struka "razlikuje pogrešku od krivnje (odgovornosti) i tretira ih i kao dva različita entiteta". Naime, "jedno je pitanje je li došlo do određenog odstupanja od medicinskog standarda (pogreška), a drugo je pitanje je li liječnik za to odgovoran".

Imajući u vidu da pravo pogrešku i krivnju (odgovornost) tretiraju kao dvije odvojene činjenice, očito je da za učinjenu pogrešku automatski ne slijedi odgovornost počinitelja. Za utvrđivanje odgovornosti za pogrešku bitnu ulogu imaju "sve okolnosti konkretnog slučaja" jer krivnja tj. odgovornost ne proizlazi neminovno iz stručne pogreške. Utvrđivanje pogreške i okolnosti u kojima je došlo do pogreške tj. utvrđivanje postojanja odgovornosti obavlja se vještačenjem u tijeku sudskog postupka.Samo registrirani korisnici mogu komentirati.
Molim ulogirajte se ili registrirajte.

 

Iz Arhive

endoscopic surgeryEndoskopsko uklanjanje ranog karcinoma želuca i crijeva metodom “tunelinga” prvi je put u petak izvedeno u K...
Opširnije...
HID & EFIS Od 20. do 21. listopada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je znanstveni skup „2017 Annua...
Opširnije...
TeaTime predavanje Na našem 19. TeaTime predavanju, 30.10.2017., druži...
Opširnije...
medial jordanUz čaj i čajne kekse družimo se u ponedjeljak, 30.10.2017, točno u 5.00 (p.m.) s prim.dr. Nabeelom Zoimatom koj...
Opširnije...

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Studeni 2020 > »
P U S C P S S
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Tko je online

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0