Home arrow Čuli smo arrow Čuli smo da... arrow Pogodila je (venu) od prve!
Pogodila je (venu) od prve! PDF Ispis E-mail
(1 glas)

Jelena Gnjidić   
Monday, 04 May 2015
prikaz venaPogodila je venu od prve! Sjediš ispred medicinske sestre i čekaš da ti nađe venu da može izvaditi krv. Lupka ti po ruci, vene se i dalje ne vide, ali probat će. Promašila je prvi put. Hmm, mora opet bocnuti. I drugi put je promašila. Već malo isfrustriran  misliš si: „ Eh, da bar postoji uređaj koji bi joj pokazao gdje su mi vene da me ne mora toliko puta bosti!“ I dobro si mislio! Takva tehnologija već postoji!
Zbog velikog broja varijacija u anatomiji pojedinih ljudi, nisu ni vene svima jednako vidljive. Zato klasično vađenje krvi, koje bi se moglo nazvati „slijepom metodom“,  često nailazi na probleme kada se radi o starijim ljudima, pretilima ili ljudima tamnije kože, ali i kod drugih. Postoji podatak da se kod 35% odraslih i 52% djece treba izvršiti više od jednog uboda da bi se izvadila krv.
Australac  Ron Goldman, po zanimanju inženjer elektronike, osnovao je tvrtku AccuVein čija je glavna zadaća da razvije nove tehnologije koje bi pomogle u vizualizaciji periferne vaskularizacije. Bez obzira na to je li ga na takvu ideju potaklo to što su njemu ili nekomu iz njegove obitelji tete u bolnici bole ruku kao da je jastučić za igle ili puka želja da se ljudima omogući „ugodnije“ vađenje krvi i rješavanje straha od tog bauka, uređaj svakako donosi rezultate: učestalost boli tijekom venepunkcije smanjena je, pronalazak vene iz prve kod djece pojavljuje se u 90,3% slučajeva ( u odnosu na 45,6% pri slijepom vađenju), a također je smanjen i  broj pacijenata koji su klasificirani kao pacijenti s DVA-om (difficult venous access).
Kako bi se prikazale vene, koristi se infracrvena tehnologija kojom se slika vene projicira na kožu. To je moguće jer se u venama nalazi deoksigenirana krv, odnosno deoksigenirani hemoglobin, koji apsorbira svjetlost otprilike u području infracrvenog zračenja, a sam uređaj AccuVein (AV)400, kako su ga nazvali, napravljen je tako da tu informaciju iskoristi i projicira sliku.

AV je zasad u Australiji našao široku primjenu u Crvenom križu kao koristan pomagač pri vađenju krvi donatorima. Ustanovljeno je da ova metoda ne samo da je sigurna, nego i davatelji krvi izjavljuju kako su manje nervozni i fizički lakše podnose čitav proces. Nadamo se da će i cijena od najmanje 30 000 kuna ipak malo pasti da se dobrovoljni davatelji krvi i u zemljama kao što je Hrvatska mogu ljepše i udobnije osjećati kad daruju svoju krv.  
 
Pogledajte ovdje kako bi vidjeli primjenu nove tehnologije.


Samo registrirani korisnici mogu komentirati.
Molim ulogirajte se ili registrirajte.

 

Iz Arhive

endoscopic surgeryEndoskopsko uklanjanje ranog karcinoma želuca i crijeva metodom “tunelinga” prvi je put u petak izvedeno u K...
Opširnije...
HID & EFIS Od 20. do 21. listopada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je znanstveni skup „2017 Annua...
Opširnije...
TeaTime predavanje Na našem 19. TeaTime predavanju, 30.10.2017., druži...
Opširnije...
medial jordanUz čaj i čajne kekse družimo se u ponedjeljak, 30.10.2017, točno u 5.00 (p.m.) s prim.dr. Nabeelom Zoimatom koj...
Opširnije...

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Sijecanj 2021 > »
P U S C P S S
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Tko je online

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0