Home arrow Čuli smo arrow Čuli smo da... arrow Presađivanje jetre može biti etički dvojbeno
Presađivanje jetre može biti etički dvojbeno PDF Ispis E-mail
(1 glas)

Matija   
Friday, 07 June 2002
JETRApresađivanje jetre može biti etički dvojbeno. Naime, naišao sam na članak u američkom časopisu koji govori o slučaju presađivanja jetre između dvoje braće. Jedan je brat donirao dio svoje jetre drugome pri čemu je brat kojem je trebala transplantacija jetre danas živ, dok je brat-donor umro.
Zašto sam baš izabrao ovu priču kao svojevrstan background i uvod u svoj članak. Pa iz više razloga, i to prvenstveno zbog činjenice da operacija transplantiranja jetre spada u jedan od najsloženijih i najtežih postupaka tranplantacije uopće, a pogotovo to vrijedi u slučaju kada su i donor i primaoc odrasle osobe.
Ovu operaciju kao i još otprilike stotinjak drugih izvela je u periodu od tri godine bolnica The Mount Sinai Medical Centre u New Yorku, no o­no što ih je natjeralo da prekinu s takvim operacijama do daljnjeg bila je stopa smrtnosti od 1%. To se možda laicima i ne čini mnogo no vjerujte da ipak jest.
Tu se sada nameće o­no vječito i sveprisutno etičko pitanje provoditi ili ne provoditi takve operacije. Većina liječnika je rekla ne upravo zbog visoke stope smrtnosti. No pogledajmo i drugu stranu medalje tj. kako ne provoditi takve operacije kada se liječnici svugdje u svijetu suočavaju sa rastućim brojem o­nih kojima je potrebna transplantacija jetre dok se u isto vrijeme broj potencijalnih donora smanjuje. Liste čekanja su ogromne, teško je naći kompatibilnog donora, dugo se čeka na zahvat koji je usto i jako skup. No to na žalost nije ništa novo.
o­no što jest novo kod ovakve vrste zahvata jeste činjenica da se liječnike dovodi u jednu paradoksalnu situaciju koju bih se usudio nazvati paradoksom Hipokratove zakletve. Naime, prvo i usudio bih se reći najsvetije pravilo medicine koje je izrečeno u Hipokratovoj zakletvi jest o­no koje kaže da liječnik ne smije naškoditi pacijentu, no ujedno mu je dužan pomoći svime što je u njegovoj moći. Paradoksalnost je očita no pitanje je postoji li izlaz iz takve situacije?
Pa, za sada čini se da ne no jedno od mogućih rješenja koja su realna i na kojima se radi jest postupak kloniranja organa. Da li je to budućnost transplantacijske medicine? Rekao bih da da i to definitivno, a i prednosti su i više nego očite od kojih je u principu najbitnija o­na da više ne bi bile potrebne liste čekanja, presađivao bi se cijeli organ čime bi se izbjegao čitav niz mogućih komplikacija, te naravno izbjegla bi se imunološka reakcija i moguće odbacivanje organa. Dakle na ovaj bi način bio zadovoljen čitav niz preduvjeta za uspješno obavljanje takovih zahvata, a vjerujem da bi se na taj način rješile i mnoge etičke dileme.
Ipak, da se ne bismo zanosili bit ću realan. Doista je tako nešto, tehnički gledano, moguće ostvariti no trebamo biti svjesni da je za to potrebna tehnika i oprema koju svakako imaju veliki istraživački centri i velike farmaceutske kompanije. A o­ni, gledano prema sveprisutnijem sirovom kapitalističkom načinu razmišljanja, nisu nikakve dobrotvorne ustanove i stoga je za očekivati da će na žalost u bliskoj budućnosti kada takvi zahvati transplantiranja kloniranih organa postanu realnost o­ni vrlo vjerojatno neće biti jeftini i prilagođeni našem standardu.
To ipak ne znači da ne možemo barem malo biti utopisti i nadati se boljem sutra za nas i naše pacijente, zar ne!

Samo registrirani korisnici mogu komentirati.
Molim ulogirajte se ili registrirajte.

 

Iz Arhive

endoscopic surgeryEndoskopsko uklanjanje ranog karcinoma želuca i crijeva metodom “tunelinga” prvi je put u petak izvedeno u K...
Opširnije...
HID & EFIS Od 20. do 21. listopada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je znanstveni skup „2017 Annua...
Opširnije...
TeaTime predavanje Na našem 19. TeaTime predavanju, 30.10.2017., druži...
Opširnije...
medial jordanUz čaj i čajne kekse družimo se u ponedjeljak, 30.10.2017, točno u 5.00 (p.m.) s prim.dr. Nabeelom Zoimatom koj...
Opširnije...

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Studeni 2020 > »
P U S C P S S
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Tko je online

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0