Home arrow Čuli smo arrow Čuli smo da... arrow Rješavanje dvojbi o prosjeku
Rješavanje dvojbi o prosjeku PDF Ispis E-mail
(1 glas)

~Sentinel~   
Wednesday, 11 October 2006
maleckaPotaknuti tekstom u Medicinaru pod nazivom 'Prosjek – fetišisti', pokrenula se mala rasprava o potrebi za tim visokim prosjekom, bolje reći provjeravanje informacija o visini prosjeka potrebnog za specijalizaciju, doktorat i slično. Kako to obično biva, to je potegnulo i raspravu o trenutnoj redistribucijskoj politici Hrvatske, a odgovore možete naći u poruci iskusnijeg kolege (nadimka 'gubecbeg'), koju izdvajam jer vjerujem da mnoge ovi odgovori zanimaju... Zato se udobno smjestite, i na čitanje:

 

Nije istina da za specijalizaciju moraš imati određeni minimalni prosjek. Za doktorat, tj. za upis postdiplomskog doktorskog studija prosjek ocjena je bitan faktor na kojem se mogu dobiti bodovi na natječaju, ali ne i najvažniji, jer određeni dio nose bodovi iz znanstvenih radova, poznavanja jezika i slično. Na ovom linku možete vidjeti o čemu govorim tj. listu sa brojem bodova za postdiplomski. Netko s manjim brojem bodova od prosjeka je više na listi jer vjerojatno ima puno bodova od znanstvenih radova (onih u CC časopisima). Nadalje, za postdiplomski morate izdvojiti 15 000kn godišnje ili naći nekog tko će vam to platiti. Zato je dobro postati znanstveni novak jer neke katedre plaćaju postdiplomski.

Dakle dobro je na nekoj katedri dobiti status znanstvenog novaka. Ljudi često postaju znanstveni novaci npr. na kirurgiji misleći da će dobiti baš tu specijalizaciju jer su novaci na toj katedri. Često se to i dogodi, a često i ne. A najčešće rade znanstvene radove po cijele dane - ponekad za sebe , ponekad za druge.

Za biti znanstveni novak TREBA imati dobar prosjek. 4.0 minimum..

 

Specijalizacija u Hrvatskoj IMA i bit će ih još više. Ali ne u Zagrebu isključivo. Odite u bilo koji gradi u Slavoniju i možete birati što hoćete. Ali treba promijeniti život, ne biti komotan. Pa na kraju krajeva je li se vi želite baviti određenim područjem medicine i biti sretni u tome ili ste sretni ako to radite u Zagrebu?

Zašto će ih biti?? Ako uđemo u EU (kad vi završite faks i staž proći će puno vremena tj. dosta da budemo u EU) radno vrijeme liječnika se uvodi u zakonske okvire i liječnici u principu smiju raditi manje sati nego što to rade sada. Tako da će biti potreba za ljudima.

To govorim na primjeru Slovenije koja je ušavši u EU ostala u manjku 800 specijalista istog dana. Zato sada uvoze liječnike odsvakud, a najsretniji su kad dođu Hrvati i Srbi jer ih razumiju što govore za razliku od Čeha, Slovaka pa čak i Rusa. A slovenski fakulteti ne mogu producirati toliko liječnika da bi zadovoljili potreban broj. Također , Slovenci odlaze u EU raditi.

 

Da ne duljim .Posla ima i previše!!!

 

Moja preporuka bi vam bila da učite za sebe. Učite medicinu, jezike, kuhanje, popravak brodskih motora, zamjenu ŠUKO utičnice,... jer nikada ne znate što će vam u životu trebati. Ne govorim kao demagog, nego to bih radio još više i bolje da sam opet na vašem mjestu. Dogodit će se kad-tad situacija da se nađete sami vi i pacijent. nigdje nikoga uokolo, sami vi, o­n i njegova bolest. Vi odlučujete, Vaš potpis na dijagnozu i postupke je zadnji i u vašim rukama je sve. I dobro i loše.

To je istovremeno i grozan osjećaj i krasan. tada će biti jedino važno vaše znanje, snalažljivost i prisjećati ćete se svih mogućih stvari da pomognete pacijentu, ali i sebi u toj situaciji.

Prosjek u tom trenutku će biti nešto što vam ne može pomoći, a još manje i vašem pacijentu.

 

Uostalom, na primjeru specijalizanta - kirurga iz manjeg grada: Dok u prve 2 godine radite u manjem mjestu napravite više 100 operacija , daju vam da radite jer očekuju od vas da radite, zato su vas i zaposlili!!! Pokažu vam i o­nda sve više i više slobode dobivate i brzo sami radite. U to vrijeme Vaši kolege na klinikama rade puno manje konkretnih stvari, a puno više o­no što se svim mogućim profesorima, docentima, višim i nižim asistentima ne radi.

Naravno da se na klinikama rade i složenije operacije, tehnologija je nekad bolja, ali ni u manjim sredinama vas nitko ne sprečava da radite to isto.

Ako se smatrate dovoljno sposobnim da bi radili na klinici o­nda vas kompleks male sredine ne bi trebao sprečavati u tome da to isto radite u maloj sredini.

Misli globalno, radi lokalno!Samo registrirani korisnici mogu komentirati.
Molim ulogirajte se ili registrirajte.

 

Iz Arhive

endoscopic surgeryEndoskopsko uklanjanje ranog karcinoma želuca i crijeva metodom “tunelinga” prvi je put u petak izvedeno u K...
Opširnije...
HID & EFIS Od 20. do 21. listopada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je znanstveni skup „2017 Annua...
Opširnije...
TeaTime predavanje Na našem 19. TeaTime predavanju, 30.10.2017., druži...
Opširnije...
medial jordanUz čaj i čajne kekse družimo se u ponedjeljak, 30.10.2017, točno u 5.00 (p.m.) s prim.dr. Nabeelom Zoimatom koj...
Opširnije...

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Studeni 2020 > »
P U S C P S S
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Tko je online

Gostiju online: 1

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0