Home arrow Čuli smo arrow Čuli smo da... arrow Na TeaTime-u smo o cijepljenju naučili ...
Na TeaTime-u smo o cijepljenju naučili ... PDF Ispis E-mail
(0 glasova)

Ivana Pražen   
Monday, 08 February 2016
TeaTime veljača 2016Na šestom TeaTime-u ugostili smo prof. dr. sc. Gorana Tešovića s klinike za infektologiju "Fran Mihaljević" s kojim smo razgovarali o cijepljenju - točnije, kome bi trebala pripasti odluka o cijepljenju djece te bi li to pitanje uopće trebalo biti predmetom rasprave. Galeriju slika sa TeaTime predavanja možete pogledati OVDJE.
Zainteresirani atraktivnom i aktualnom temom te već dobro poznatim nezaobilaznim čajem, došli ste nam u velikom broju, a tražilo se i mjesto više.

Za sve vas koji nam se niste stigli pridružiti, evo o čemu smo razgovarali.
Anti-vacc priča koja ne jenjava ni danas se razbuktala sa pojavom Andrewa Wakefielda, bivšeg dječjeg kirurga koji je u članku objavljenom 1998. godine "ustanovio" postojanje cijepljenjem uzrokovanog autizma. Članak je postao znanstvena podloga protivnika cijepljenja u zapadnim zemljama te je objavljivanjem podigao mnogo prašine i podijelio javnost. Kasnije je ustanovljeno kako Wakefieldova tvrdnja ne samo da ne može biti dokazana, već su i podaci koje je iznio uvelike izokrenuti (lažirani) kako bi potkrijepili njegovu tvrdnju, što je u konačnici i dovelo do povlačenja navedenog članka iz časopisa, a Wakefieldu je zabranjen daljnji znanstveni rad. Međutim, lavina koju je pokrenuo i dalje je prisutna.

Saznali smo da se uz (pobijenu) tvrdnju da cjepivo uzrokuje autizam, protivnici cijepljenja vole "hvatati" i za činjenicu kako mnoge zapadne zemlje nemaju uvedeno obavezno cijepljenje djece. No kako onda shvatiti da je u tim i takvim zemljama procijepljenost i dalje jako visoka. Na takve upite prof. Tešović je odgovorio postojanjem životnih okolnosti koje protivnici cijepljenja vole „zaboraviti“. Naime, u tim zemljama, poput SAD-a  koje nemaju obavezno cijepljenje, nije dozvoljen upis necijepljene djece u javne škole. Dakle, cijepljenje nije obavezno no ono sa sobom povlači posljedice čime navedena država - prilično jasno izražava svoj stav o cijepljenju. Cijelu priču je prof. Tešović zaključio riječima: "Nije važno kakav program imate, važno je da on djeluje."

Nadalje, osvrnuli smo se i na trenutnu situaciju kod nas u pogledu cijepljenja, te smo saznali da je procijepljenost vjerojatno manja od deklarirane, unatoč postojanju zakonske obaveze cijepljenja djece. Kao dokaz u prilog tome ide i epidemija ospica koja je u Hrvatskoj izbila 2014. godine. Povezano s time, saznali smo i da su kod nas pedijatri dužni prijaviti roditelje koji ne ispunjavaju zakonske obaveze prema svojoj djeci (kao što je s brigom o zdravlju povezana obaveza cijepljenja), no takvi se roditelji prijavljuju sanitarnoj inspekciji (!) koja slučaj predaje istražnome sucu. Zbog potrebne papirologije i inih stvari, i kod nas postoje pedijatri koji toleriraju roditelje koji odbijaju cijepiti svoju djecu, dok neki drugi takve roditelje jednostavno preusmjere drugim pedijatrima, a neki učine ono što bi po zakonu i trebali te ih prijave nadležnim službama.
U zaključku prikaza TeaTime-a, možemo reći da je jedna od glavnih poruka protivnicima cijepljenja činjenica da cijepljena djeca obično ne obolijeva od bolesti protiv koje su se cijepili. 'Gotovo sigurno' je mnogo bolje od 'pola-pola' šanse, stoga, isplati li nam se kockati sa zdravljem vlastite djece, kao i zdravljem svih ostalih?

Pozivamo vas sve na slijedeći zanimljiv razgovor i fini čaj u ožujku! O temi i datumu ćete biti na vrijeme obaviješteni, dotad vas držimo u slatkom iščekivanju ;)


Samo registrirani korisnici mogu komentirati.
Molim ulogirajte se ili registrirajte.

 

Iz Arhive

endoscopic surgeryEndoskopsko uklanjanje ranog karcinoma želuca i crijeva metodom “tunelinga” prvi je put u petak izvedeno u K...
Opširnije...
HID & EFIS Od 20. do 21. listopada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je znanstveni skup „2017 Annua...
Opširnije...
TeaTime predavanje Na našem 19. TeaTime predavanju, 30.10.2017., druži...
Opširnije...
medial jordanUz čaj i čajne kekse družimo se u ponedjeljak, 30.10.2017, točno u 5.00 (p.m.) s prim.dr. Nabeelom Zoimatom koj...
Opširnije...

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Studeni 2020 > »
P U S C P S S
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Tko je online

Gostiju online: 3

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0