Home arrow Čuli smo arrow Čuli smo da... arrow Studenti - aktivni partneri u razvoju MEF-LMSa
Studenti - aktivni partneri u razvoju MEF-LMSa PDF Ispis E-mail
(2 glasova)

Doc   
Friday, 05 March 2010
LMS analizaDa su promjene u MEF-LMSu očigledne vidljivo je po slijedećim (mjerljivim) podacima:
  1. u stalnom je porastu broj posjeta (ovih dana se približava brojci od 22.000/mjesečno)
  2. aktivnost kliničkih kolegija raste (postepeno, ali kontinuirano)
  3. sve veći dio bazičnih kolegija (biologija, fizika, MKBK I i II, anatomija, fiziologija) uvelike već dosižu 2. razinu razvoja
Dio kliničkih predmeta poput Pedijatrije, Interne, Psihijatrije imaju velik broj nastavnih materijala. Neurologija, Kirurgija, Maksilofacijalna kirurgija imaju postavljene izabrane materijale, dok su se kolegiji Infektologija, Onkologija i Ginekologija upravo aktivirali i započeli s postavljanjem prvih nastavnih materijala.

Osim malih predmeta (budući da većina njih, iz objektivnih razloga, još nema svoje koordinatore), te nažalost većine kolegija sa ŠNZa, svi kolegiji imaju postavljene nastavne planove, rasporede nastave, kataloge znanja, pravila rada, ispitne rokove te u posljednje vrijeme i rezultate ispita. Većina aktiviranih kolegija ima već postavljene nastavne materijale s različitim obimom što ovisi u prvom redu o angžmanu i aktivnosti nastavnika (u većini slučajeva ono raste s brojem aktivnih nastavnika).

Da bi još više ubrzali razvoj LMSa (a time i e-učenja na MEFu) potrebno je da studenti postanu aktivni partneri u razvoju e-učenje te da odgovornost za kvalitetu vlastite edukacije preuzmu u svoje ruke.


Činjenica je da će se klinički kolegiji razvijati različitom brzinom što će ponajviše ovisiti o PRITISKU i ZAHTJEVIMA studenata za dobivanje kvalitetne edukacije. Ona se unutar LMSa sastoji u tome da se od nastavnika očekuje da postavljaju nastavne materijale u svoje kolegije, zatim da postavljaju testove za samoprocjenu usvojenog znanja te gdje je god to moguće da u kolegije postavljaju animacije i simulacije u cilju boljeg razumjevanja gradiva koje se obrađuje.


Što će pritisak studenata biti veći to će i uspješnost kao i kvaliteta pojedinih kolegija rasti. Što će pritisak biti jači to je veća vjerojatnost da će se više nastavnika uključiti u rad LMSa. Što je više nastavnika uključeno u LMS to će se broj kvalitetnih informacija povećavati. Povećat će se i međusobna komunikacija. Povećat će se i broj novih ideja za poboljšavanje i unaprjeđivanje sustava.

Što je najvažnije, svaka će slijedeća generacija doći na već uhodani sustav rada na pojedinim kolegijima. Stoga, ako svojim angažmanom i aktivnim partnerstvom ne uspijete stvoriti promjene za sebe i svoju generaciju, generacija ispred vas će to učinit za vas a vi ćete učiniti za generaciju koja dolazi za vama.
Iz svih ovih razloga Ured za e-učenje poziva studente da postanu aktivni sudionici promjena jer one će u potpunosti promijeniti način i kvalitetu studija medicine.

Činjenice su:
  1. preko 80% nastavnika je educirano za rad u LMSu.
  2. objavljeni su priručnici za osnovni rad u LMSu za potrebe obnavljanja ranije usvojenog znanja
  3. gotovo svi nastavnici imaju pristup u MEF-LMS
  4. pedijatrija i interna medicina (pojedine baze) su najbolji primjer da se na kliničkim predmetima može i s malim ulaganjima postići puno
  5. da se aktivnim angažmanom pojedinaca i kolektiva već sada značajno mijenja način studiranja (dobri primjeri su kolegiji fizika, biologija, anatomija, anatomy, MKBK, fiziologija i physiology i imunologija)
  6. da već imamo mješovite izborne predmete koji značajno utječu na način rada i razmišljanja unutar LMSa
I za kraj, smatram važnim ponoviti ono što sam dosad već puno puta rekao. Jedan od najvažnijih strateških ciljeva u razvoju MEF-LMSa je povećati kvalitetu studija a time i studenata. Ključni način ostvarivanja tog cilja jeste omogućiti studentima da u svakom trenutku mogu ponoviti sve ono što su do tada radili kako na postojećoj tako i na prethodnim godinama studija. Da u svakom trenutku mogu poslušati tematska predavanje i u kratkom vremenu obnoviti bazična i klinička znanja, istestirati usvojena znanja kroz testove za samoprocjenu, ponoviti tehnike rada sa bolesnicima i sl. U ovom trenutku to još nije moguće jer postoji cijeli niz tehničkih problema koje moramo riješiti. Očekujemo da ćemo najbolja rješenja uspjeti pronaći do početka slijedeće akad. godine.

U ovom trenutku je na vama da odlučite želite li sustav koji će se brzo razvijati i od kojeg će biti puno koristi ili sustav koji ostati na razini osrednjosti i stagnirati.


Stav Ureda za e-učenje je da studenti trebaju preuzeti odgovornost za kvalitetu svog obrazovanja u svoje ruke i postati aktivni partneri u razvoju e-učenja na MEFu. Mogućnosti su različite. Koju god da odaberete svakako je bolja od pasivnog promatranja. Najbolji se rezultati mogu postići ako radimo zajedno.

doc. dr. Mirza Žižak
voditelj Ureda za e-učenje
predsjednik Povjerenstva za e-obrazovanje
koordinator Koordinacije biomedicinskih fakulteta Sveučilišta u ZagrebuSamo registrirani korisnici mogu komentirati.
Molim ulogirajte se ili registrirajte.

 

Iz Arhive

endoscopic surgeryEndoskopsko uklanjanje ranog karcinoma želuca i crijeva metodom “tunelinga” prvi je put u petak izvedeno u K...
Opširnije...
HID & EFIS Od 20. do 21. listopada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je znanstveni skup „2017 Annua...
Opširnije...
TeaTime predavanje Na našem 19. TeaTime predavanju, 30.10.2017., druži...
Opširnije...
medial jordanUz čaj i čajne kekse družimo se u ponedjeljak, 30.10.2017, točno u 5.00 (p.m.) s prim.dr. Nabeelom Zoimatom koj...
Opširnije...

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Prosinac 2020 > »
P U S C P S S
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Tko je online

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0