Home arrow Čuli smo arrow Čuli smo da... arrow Sve o demonstraturama na jednom mjestu
Sve o demonstraturama na jednom mjestu PDF Ispis E-mail
(2 glasova)

Chorus   
Friday, 26 October 2007

confusedOvaj članak pišem više kao obavijest za koju smatram da je možda najbolje staviti ju u ovu rubriku. Naime, kao student koji već polako pušta korijenje na ovom fakultetu i ima što svog, što brižljivo upijenog tuđeg iskustva, a znam da su pitanja o demonstraturama učestala, a informacije o njima nisu sabrane na jednom mjestu, odlučih tome stati na kraj.

Želite biti demonstrator (odnosno demos) na vježbama iz nekog predmeta? Prvi uvjet je da ga položite. Najčešće se traži vrlo dobar ili izvrstan uspjeh na ispitu, iako neke katedre žele samo odlikaše (anatomija, biologija). Ako vam se i omakla četvorka, ili neka niža ocjena od tražene, a predmet vas izrazito zanima, obratite se pročelniku katedre, ili bilo kojem profesoru i objasnite situaciju jer postoji realna šansa da vas prime. Neke katedre traže studente koji nisu izgubili godinu (Pedijatrija primjerice), ali i u tom pogledu znaju biti popustljivi. Ne košta vas ništa ako probate.

Potrebno je predati molbu, u pisanom obliku, čitko napisanu ili isprintanu (ako i nemate printer u Zagrebu, printanje u kopiraoni je 20-tak lipa). Molba treba sadržavati vaše osobne podatke- ime, prezime, broj telefona ili mobitela (ili oboje), mail adresu, ocjenu iz predmeta za koji se prijavljujete (ponekad i ime profesora kod kojeg ste položili, da vas lakše nađu u arhivi, pa nije na odmet napisati ga), koja ste trenutno godina (npr. javljam se kao student druge godine zainteresiran za rad na vježama iz Medicinske biologije, koju sam položio s odličnim uspjehom kod prof. ). Pojedine katedre neće tražiti sve podatke, ali bolje da ih napišete. Molbu predajete u tajništvo katedre, odnosno u referadi na Rebru (patofiza, interna). Molbu predajte nekoliko tjedana prije početka turnusa predmeta na kojemu želite biti demos.

Na većini katedri održavaju se sastanci na kojima se objašnjava demosima što se od njih traži ili što trebaju ispričati studentima. Također su sastanci namijenjeni tome da demosi odaberu termine vježbi koji im odgovaraju. Ukoliko ne možete doći na sastanak, postoji vjerojatnost da će vam dobre termine uzeti, ali možete naknadno odabrati vježbe na koje želite doći (najčešće kod gospođe u tajništvu). O sastanaku ćete biti obavješteni mailom (što sve više i bolje funkcionira), telefonskim pozivom (rjeđe, jer to košta), usmenom predajom ili možete obavijest pročitati na oglasnoj ploči katedre. Nakon prvog sastanka i vježbi, znat ćete kako dalje sami.

Za kraj, ono najvažnije (nakon altruizma i iznimnog zanimanja za područja kojim se katedra bavi, naravno)- pare. Postoje razlike od katedre do katedre, ali studenti su gotovo bez iznimno zadovoljni. Službena plaća je 20 kn po satu, pri čemu taj sat na nekim katedrama traje 45, a na drugima 60 min, a nekima vježbe koje službeno traju 4 sata završe ranije (pa možete odraditi 3 sata, a biti plaćeni 4). Ukoliko katedra uzme više demosa nego dobije novaca jer ne želi nikoga odbiti, dobit ćete nešto manje novaca, ali sati onoliko koliko ste odradili (primjerice, priznat će vam svih 60 sati, ali platiti 40). Bilo bi poželjno da izvadite iskaznicu u Student servisu u Studentskom centru. Potrebno je izvaditi potvrdu da studirate na Studomatu, imati svoju fotografiju, indeks i broj kartice na koje će vam slati novce. S time se uputite u Student servis, tamo će vam izraditi iskaznicu kojom dižete ugovore u Servisu i onda ih nosite u tajništvo katedre za koju radite. Ukoliko ne učinite to, možete se prikačiti kolegi na njegov ugovor, ali u svakom slučaju bi bilo lijepo da se sami pobrinete za to.

Demonstrature nose i određene bodove za specijalizaciju i znanstveno novaštvo, a koliko sati trebate odraditi i u kojem vremenskom razdoblju, objasnit će vam na katedri, jer se one u tome međusobno razlikuju.

Ukoliko imate pitanja u vezi demonstratura koje u ovom tekstu nisu objašnjena, raspitajte se na katedri na kojoj želite biti demos ili šaljite pitanja na parlament i rado ću vam odgovoriti ja ili neka druga kompetentnija osoba.Samo registrirani korisnici mogu komentirati.
Molim ulogirajte se ili registrirajte.

 

Iz Arhive

endoscopic surgeryEndoskopsko uklanjanje ranog karcinoma želuca i crijeva metodom “tunelinga” prvi je put u petak izvedeno u K...
Opširnije...
HID & EFIS Od 20. do 21. listopada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je znanstveni skup „2017 Annua...
Opširnije...
TeaTime predavanje Na našem 19. TeaTime predavanju, 30.10.2017., druži...
Opširnije...
medial jordanUz čaj i čajne kekse družimo se u ponedjeljak, 30.10.2017, točno u 5.00 (p.m.) s prim.dr. Nabeelom Zoimatom koj...
Opširnije...

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Studeni 2020 > »
P U S C P S S
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Tko je online

Gostiju online: 2

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0