Home arrow Čuli smo arrow Čuli smo da... arrow Sve veća negodovanja studenata povezana s prijedlogom uvođenja testiranja
Sve veća negodovanja studenata povezana s prijedlogom uvođenja testiranja PDF Ispis E-mail
(0 glasova)

Ami   
Saturday, 25 January 2003
drogesu sve veća negodovanja studenata povezana s prijedlogom uvođenja testiranja studenata na droge. Najglasniji su ipak studenti filozofskog fakulteta koji tvrde da se tu radi o kršenju autonomije sveučilišta, kršenju ljudskih prava.... Neki tvrde da je prijedlog o testiranju došao iz uprave doma "Stjepan Radić" koji ima s tim najviše problema, a to potvrđuje i nedavna zapljena 958 g marihuane koju je 23-godišnji student iz Splita namjeravao preprodavati.
Pa sad jedno pitanje; Dal su i njemu prekršena ljudska prava???
A koliko je droga zapravo prisutna na našem fakultetu? Prema nekim neslužbenim informacijama ima je. Obično služi nekim pojedincima za proslaviti položeni ispit ili danu godinu. Ipak, zar i to nije previše za buduće liječnike? Ili je to ipak neizbježno?
Činjenica je da je droge sve više i da je sve lakše doći do nje. Činjenica je, koliko god mi zatvarali oči, da značajan dio mladih drogu proba što iz znatiželje, što zbog želje za dokazivanjem, a da nisu niti svjesni u što se upuštaju.
Međutim, najžalosnije je da mnogi od nas znaju ljude koje je droga već praktički uništila no veći se dio nas iz straha odmakne i prave se da ništa ne znaju i ne vide, jer tako je lakše, dok drugi pak iz nekog lažnog prijateljstva ostaju uz njih, skrivaju njihovu tajnu i gledaju kako polako propadaju.
Zato je definitivno krajnje vrijeme da se nešto napravi i da se taj trend zaustavi no da li je ovo testiranje pravo rješenje i na koje droge bi se vršila testiranja?
Pa i sam dr. Slavko Sakoman kaže da bi testiranja rezultirala lakrdijom i općom konfuzijom. Naime, prema njemu bi svi koji bi dan prije testiranja uzeli plivadon ili kafetin imali pozitivan nalaz na heroin.
Vladin ured za suzbijanje zlouporabe droge tvrdi da je populacija od 18-25 godina najrizičnija, no ne i da su najugroženiji studenti-stanari studentskih domova. Isto tako postoje tvrdnje da će se studente testirati više puta godišnje te da će o­ni koji budu pozitivni biti upućeni na savjetodavan tretman ili liječenje.
I za kraj, gdje smo mi tu, medicinari. Još se nije čuo glas nas studenata, medicinara koji bi ne samo trebali imati artikuliraj jasan stav već bi se po logici stvari trebali i aktivno uključiti u suzbijanje te pošasti.
Hoće li se itko sjetiti, možda naši predstavnici u SZMEF ili neke od udruga kojima bi to trebala biti jedna od akcija, da probudi svijest i savjest studentske medicinske populacije te da i o­na digne na trenutak glavu od knjige i glasno kaže NE DROGI.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati.
Molim ulogirajte se ili registrirajte.

 

Iz Arhive

endoscopic surgeryEndoskopsko uklanjanje ranog karcinoma želuca i crijeva metodom “tunelinga” prvi je put u petak izvedeno u K...
Opširnije...
HID & EFIS Od 20. do 21. listopada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je znanstveni skup „2017 Annua...
Opširnije...
TeaTime predavanje Na našem 19. TeaTime predavanju, 30.10.2017., druži...
Opširnije...
medial jordanUz čaj i čajne kekse družimo se u ponedjeljak, 30.10.2017, točno u 5.00 (p.m.) s prim.dr. Nabeelom Zoimatom koj...
Opširnije...

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Studeni 2020 > »
P U S C P S S
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Tko je online

Gostiju online: 3

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0