Home arrow Čuli smo arrow Čuli smo da... arrow Svijetla, svijetla noć - depresija će meni doć'
Svijetla, svijetla noć - depresija će meni doć' PDF Ispis E-mail
(0 glasova)

Melita Brajčinović   
Tuesday, 20 November 2012

gizmo Pretjerano izlaganje svjetlosti tokom noći neće vas samo držati budnima. Studije na životinjama pokazuju da vam može donijeti probleme sa učenjem, ali i simptome depresije.

Samer Hattar, profesor biologije na Sveučilištu Johns Hopkins sa svojim timom proveo je istraživanje na miševima. Tim je dva tjedna miševe izlagao svjetlosti u trajanju od 3.5h svakih 3.5h nakon čega su životinje počele pokazivati znakove depresije i deficita u sposobnosti učenja. Osim toga, povisila im se razina kortizola (hormona stresa) u krvi. Voditelj istraživanja navodi da su depresiju prepoznali po smanjenom interesu miševa za šećer te smanjenoj pokretljivosti tijekom izvođenja testova. Također su znatno sporije učili i pamtili postavljene im zadatke. Potvrdu mišjeg depresivnog stanja dobili su tretiranjem istih Prozacom (antidepresiv) nakon čega su miševi živnuli.

Ove spoznaje mogle bi biti značajne za ljude s obzirom da kao i miševi posjedujemo stanice koje reagiraju na svjetlost i aktiviraju limbički sustav odgovoran za pamćenje i emocije. “Izlaganjem svjetlosti onda kada bismo se trebali odmarati aktiviramo dijelove mozga za koje još uvijek nismo sigurni koji su, ali smo uvjereni kako ta aktivnost dovodi do promjene razine hormona, posebno kortikosterona. Kortikosteron pak dovodi do depresije i deficita učenja” kaže Hattar. Neka starija istraživanja pokazuju povezanost i sa promjenama razine melatonina što vodi nesanici i lošem snu. Osim toga, znanstvenici upozoravaju da postoji mogućnost narušavanja ravnoteže ostalih hormona i povećanje rizika za srčana oboljenja, pretilost, dijabetes pa čak i karcinom.

Za sve one koji ne mogu izbjeći izlaganje svjetlosti noću Hattar predlaže zasjenjenje ekrana što će otkloniti plavu svjetlost koja je zapravo i najbitnija jer aktivira receptore oka. “Ne trebamo biti u potpunom mraku kako bismo funkcionirali unutar normalnih granica” kaže. Onima koji rade noćne smjene predlaže rad uz najslabije svjetlo koje im još uvijek omogućuje dobru vidljivost. Svima ostalima savjetuje: “Izlažite se što više svjetlosti tokom dana, reducirajte ju noću. Poprilično je jednostavno!”

Za više informacija pogledajte Aberrant light directly impairs mood and learning through melanopsin-expressing neurons, Nature. 2012 Nov 14Samo registrirani korisnici mogu komentirati.
Molim ulogirajte se ili registrirajte.

 

Iz Arhive

endoscopic surgeryEndoskopsko uklanjanje ranog karcinoma želuca i crijeva metodom “tunelinga” prvi je put u petak izvedeno u K...
Opširnije...
HID & EFIS Od 20. do 21. listopada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je znanstveni skup „2017 Annua...
Opširnije...
TeaTime predavanje Na našem 19. TeaTime predavanju, 30.10.2017., druži...
Opširnije...
medial jordanUz čaj i čajne kekse družimo se u ponedjeljak, 30.10.2017, točno u 5.00 (p.m.) s prim.dr. Nabeelom Zoimatom koj...
Opširnije...

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Prosinac 2020 > »
P U S C P S S
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Tko je online

Gostiju online: 13

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0