Home arrow Čuli smo arrow Čuli smo da... arrow Tanašan struk glavu čuva
Tanašan struk glavu čuva PDF Ispis E-mail
(0 glasova)

Chorus   
Saturday, 09 September 2006

picekBolje da ljulja, nego da žulja, očigledno je misao krilatica mnogih Hrvata i Hrvatica. Naime, telefonskom anketom otkriveno je da se samo 10% Hrvata smatra debelim, a izračunom njihovog indeksa tjelesne mase (BMI= body mass index) ispostavilo se da se radi o dvostruko većem broju.

Studije dr. Bojana Jelakovića pokazuju da je u Hrvatskoj preteško (BMI veći od 25) i predebelo (BMI veći od 30) 63 posto ukupne populacije, od čega su čak 66 posto muškarci. Prevelika tjelesna težina je u uzlaznom trendu i to u sve ranijoj životnoj dobi, ali unatoč tome svijest o ozbiljnosti problema pretilosti i njenih zdrastvenih implikacija u široj populaciji nije prisutna. Usto, nametnuo se i problem visceralne debljine («kad se masti nakupljaju na trbuhu»).

Ovo proljeće održan je Kongres Hrvatskog društva za debljinu s međunarodnim djelovanjem, te je dopunjen Konsenzus o debljini s posebnim naglaskom na problemu visceralne debljine. Predsjednik društva, endokrinolog prof. dr. Mirko Koršić, kaže da visceralna, odnosno središnja debljina obuhvaća mast na gušterači, jetri i ispod trbušne maramice te ima drugačije, opasnije osobine od potkožne. Pretpostavlja se da su za to odgovorni hormoni. Potkožni tip nakupljanja masti tipičan je za žene (oni fantastični bokovi i stražnjica Jennifer Lopez), a visceralni za muškarce, ali visceralni tip debljine pogađa i žene u postmenopauzi jer se promijeni hormonalni status.

Prof. Koršić kaže da je visceralni tip debljine izraz osobine masne stanice da luči aktivne tvari, primjerice hormone, bjelančevine, citokine čime izravno utječu na pojavu bolesti u svim organima, a posebno loše utječu na krvne žile te se razvija ateroskleroza, moguće posljedice koje su srčani i moždani udar.

Zbog inzulinske rezistencije (tkiva ne odgovaraju na inzulin, pa glukoza ostaje u krvi) razvija se dijabetes tipa A (starački). Sama masa masnih stanica djeluje na lokomotorni sustav i uzrokuje promjene na zglobovima i kostima. Ukoliko se previše masti nakupi u ždrijelu, moguć je fatalan ishod zbog gušenja. I godine daju svoj danak, bazalni metabolizam (potrošnja energije u mirovanju) veći je u mlađih ljudi, pa se debljamo kako starimo, iako jedemo jednako. Naravno, nisu sve krivi hormoni i godine, pečeno pile za ručak i kutija "Domaćica" za desert i više nego doprinose masnim jastučićima.

Opseg struka postao je rizični čimbenik za metabolički sindrom te su žene s opsegom struka većim od 80 cm i muškarci s opsegom struka većim od 94 cm ugroženi bez obzira na visinu i indeks tjelesne mase, iako o­ni čiji je BMI veći od 30 gotovo sigurno imaju i visceralnu debljinu. Kako je pojam visceralne debljine relativno mlad, nisu poznati epidemiološki podaci za Hrvatsku. Konsenzusom je dogovoreno da se na pregledima uz izračun BMI, mjeri opseg struka, te se na temelju dobivenih podataka mjere i masnoće i šećer u krvi te tlak.

Ostaje i problem osvješćivanja populacije. Je li problem u ogledalima koja skidaju kile, o stavu udala sam se/oženio, ne treba mi više linija, o kulinarskim nadsposobnostima hrvatskih domaćica ili o privikavanju na moderan način života pa je in papati fast food s fast foodom (vidimo kamo je to Amerikance dovelo), ili pretjeran strah da ne postanemo transparentno mršavi kao Victoria Beckam? Debljina je problem, i to ne samo estetski. Debljina je podmukli ubojica. Kako bi bilo da danas pile skuhate?

Samo registrirani korisnici mogu komentirati.
Molim ulogirajte se ili registrirajte.

 

Iz Arhive

endoscopic surgeryEndoskopsko uklanjanje ranog karcinoma želuca i crijeva metodom “tunelinga” prvi je put u petak izvedeno u K...
Opširnije...
HID & EFIS Od 20. do 21. listopada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je znanstveni skup „2017 Annua...
Opširnije...
TeaTime predavanje Na našem 19. TeaTime predavanju, 30.10.2017., druži...
Opširnije...
medial jordanUz čaj i čajne kekse družimo se u ponedjeljak, 30.10.2017, točno u 5.00 (p.m.) s prim.dr. Nabeelom Zoimatom koj...
Opširnije...

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Studeni 2020 > »
P U S C P S S
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Tko je online

Gostiju online: 3

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0