Home arrow Čuli smo arrow Čuli smo da... arrow TeaTime: 100 milijuna prijatelja za koje niste ni znali da ih imate
TeaTime: 100 milijuna prijatelja za koje niste ni znali da ih imate PDF Ispis E-mail
(1 glas)

Doc   
Wednesday, 04 November 2015

poster TeaTime o STDPozivamo vas na naš novi TeaTime powered by STUDMEF koji će se održati u četvrtak, 12.11.2015., u prostoru Kluba HIIMa u 17.00 pod nazivom  "100 milijuna prijatelja za koje niste ni znali da ih imate", a naš gost predavač je prof. Mihael Skerlev. Spolni kontakt, često i samo jedan, dovoljan je za prijenos infekcije. Najnovije istraživanje o spolnom prenosivim bolestima pokazalo je da je čak 67% osoba spremna prešutjeti partneru da ima spolno prenosivu bolest, a 92% njih učinilo bi to zbog toga što ne želi uskratiti seksualne odnose svom partneru ili partnerici. Svega 10% ispitanika izjasnilo se da bi u tom slučaju koristili zaštitu.  

Prosječna dob stupanja u spolne odnose u Hrvatskoj je prema nizu istraživanja 16-17 godina. Gotovo 20% petnaestgodišnjaka (26% mladića i 13% djevojaka) izjavilo je da je imalo rani spolni odnos (u dobi 15 godina ili ranije). Korištenje zaštite pri spolnom odnosu je relativno rijetko pa tako više od 30% mladih u dobi 18 do 25 godina nije koristilo kondom prilikom prvog spolnog odnosa.

Većina spolno prenosivih bolesti ne izazivaju vidljive promjene na koži ili sluznicama, kao ni osobite smetnje čineći ih tako teško uočljivima. Nažalost, osim trenutačnih negativnih posljedica zaraze mogu ostaviti i dugoročne posljedice kao što kronične upalne bolesti, a u konačnici i neplodnost. Spolno rizična ponašanja povećavaju prisutnost zaraze u populaciji mladih, uključujući i studente. Studenti medicine su jedan od logičnih izvora informacija mladima što je dovoljnim razlogom da se sami dodatno informiraju i steknu potrebna znanja kako bi korisnim savjetima mogli pomoći svojim vršnjacima i srednjoškolcima.

Spolno prenosive bolesti (STD) među studentskom populacijom nisu rijedak problem o kojem se, nažalost, ipak ne govori dovoljno. Ako se zna da čak 60 posto djevojaka ima patološki nalaz PAPA testa nakon prvoga posjeta ginekologu, a da je gotovo 70 posto mladića (u dobi do 20 god.) pozitivno na neku spolno prenosivu infekciju, tada to jednostavno treba biti tema za raspravu. O koliko se stvarno velikom problemu radi među učeničkom/studentskom populacijom kao i o važnosti poznavanja ove problematike saznati ćete na TeaTime powered by STUDMEF.

O predavaču:

Mihael SkerlevProf. dr sc. Mihael Skerlev redoviti profesor u trajnom zvanju u Katedri za dermatovenerologiju MEFa, specijalist dermatovenerolog, supspecijalista pedijatrijske dermatologije i pročelnik Poliklinike u Klinici za dermatovenerologiju KBC Zagreb; voditelj Referentnog centra za dermatološku mikologiju i parasitologiju Ministarstva zdravlja RH. Uže područje njegovog  rada su bolesti koje se prenose spolnim putem (STD), poglavito HPV-genitalne infekcije, kao i dermatološka mikologija. Sudjeluje u dodiplomskoj i poslijediplomskoj nastavi iz dermatovenerologije, opće medicine, školske medicine, zaštite majke i djeteta, kliničke farmakologije, infektologije.
      Aktivno je sudjelovao na brojnim znanstvenim i stručnim skupovima, većinom u inozemstvu, u svojstvu predavača, pozvanog predavača, moderatora, predsjednika, dopredsjednika itd. Bio je predsjednikom Organizacijskih odbora: Mikološkog medjunarodnog simpozija (Dubrovnik 2000.), 3. Hrvatskog kongresa dermatovenerologa s međunarodnim sudjelovanjem (Split 2006.), 23. Europske konferencije (IUSTI Europe) o spolno prenosivim bolestima i HIV/AIDS-u (Cavtat 2007.) i 4. Međunarodnog simpozija: Sexually Transmitted Infections – New Horizons, (Brijuni, 2014.)
     Član je brojnih Upravnih odbora uglednih stručnih međunarodnih foruma unutar područja svoje uže djelatnosti; počasni je član, između ostalog, Njemačkog i Mađarskog društva za spolno prenosive bolesti, te Grčkog, Jordanskog, Palestinskog i Makedonskog dermatovenerološkog  društva, kao i Uredničkih odbora uglednih međunarodnih stručnih i znanstvenih časopisa (Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, International Journal of Dermatology, Mikologie Lekarszke itd.).
     Osnivač je i prvi  predsjednik Hrvatskog društva za spolno prenosive bolesti HLZ-a i predsjednik, po tom dopredsjednik Hrvatskog dermatovenerološkog društva HLZ-a, te član American Academy of Dermatology od 1995., član Upravnog odbora International Union against Sexually Transmitted Infections (IUSTI)-Europe od 1997., član Upravnog odbora IUSTI-World od 2011. godine,  član Upravnog odbora Alpe-Danube–Adria Society for Sexually Transmitted Diseases and Infections of the Skin od 1994., član Upravnog odbora Association of the  Mediterranean Dermatology (AMED) itd.
     Dodijeljeno mu je, između ostalog, odličje „Dr Ladislav Rakovac“ Hrvatskog liječničkog zbora i Srebrna medalja i plaketa International Union against Sexually Transmitted Infections (IUSTI) za promicanje borbe protiv spolno prenosivih bolesti u svijetu.
     Objavio je više od 90 publikacija (znanstveni i stručni radovi, poglavlja u domaćim i međunarodnim udžbenicima izdavača Springer Verlag i Elsevier).
 Samo registrirani korisnici mogu komentirati.
Molim ulogirajte se ili registrirajte.

 

Iz Arhive

endoscopic surgeryEndoskopsko uklanjanje ranog karcinoma želuca i crijeva metodom “tunelinga” prvi je put u petak izvedeno u K...
Opširnije...
HID & EFIS Od 20. do 21. listopada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je znanstveni skup „2017 Annua...
Opširnije...
TeaTime predavanje Na našem 19. TeaTime predavanju, 30.10.2017., druži...
Opširnije...
medial jordanUz čaj i čajne kekse družimo se u ponedjeljak, 30.10.2017, točno u 5.00 (p.m.) s prim.dr. Nabeelom Zoimatom koj...
Opširnije...

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Studeni 2020 > »
P U S C P S S
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Tko je online

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0