Home arrow Čuli smo arrow Čuli smo da... arrow TeaTime: "Cijepiti ili strepiti?"
TeaTime: "Cijepiti ili strepiti?" PDF Ispis E-mail
(0 glasova)

Doc   
Monday, 01 February 2016
cijepljenjeMedicinske teme vrlo su popularna područja za rasprave i iznošenje vlastitog mišljenja među laicima. Ako nije politika, onda je sport, ako nije sport onda su slavni, a kada se i to pretrese tema razgovora polako stiže prema zdravom životu, prehrani i bolestima. Jedna od popularnijih i svima znanih tema u tom pogledu je i cijepljenje.

Otpor cijepljenju započinje krajem 70-ih godina nakon nekoliko švedskih slučajeva encefalopatije utvrđenih nakon cijepljenja. U narednim desetljećima širi se stav kako zdravstvena mjera cijepljenja nanosi više štete nego koristi, što zagovornici takvog stava velikim dijelom baziraju na pogrešnim interpretacijama o nuspojavama i potencijalnim štetnostima cijepljenja.

Unatoč znanosti i činjenicama, cjepna polemika se nastavlja i, čini se, dobiva sve veći zamah. Količina informacija o anti-vacc stajalištu koja se može pronaći običnim web pretraživanjem je ogromna, a njihov sadržaj često zalazi i u domenu teorija zavjera. Ne cijepiti djecu kod dijela društva postaje stav, trend, a nerijetko i „moda“.

Problematika cijepljenja podijelila je ne samo hrvatsku već i svjetsku javnost. Među ostalima, vode se i rasprave oko pitanja je li zakonsko određivanje obaveznog cijepljenja djece suprotno odredbama Konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda i primjeni Konvencije o pravima djeteta, te opravdava li zaštita djetetova zdravlja utjecaj i miješanje države u odluku roditelja.

Ustavni sud Republike Hrvatske u tome je i više nego jasan: „cijepljenje je obavezno“. No, jesu li time prestale daljnje rasprave? Nisu, i kako stvari trenutno stoje – neće još dugo.

Koliko će se ova tema pokazati zanimljiva članovima Sveučilišta u Zagrebu, a posebno studentima Medicinskog fakulteta, pokazat će TeaTime predavanje pod nazivom „Cijepiti ili strepiti?“. Gost predavač je prof.dr.sc. Goran Tešović s Klinike za infektologiju „Fran Mihaljević“ koji će govoriti o problematici cijepljenja, o sve većim otporima cijepljenju, svojim iskustvima sa roditeljima koji odbijaju cijepiti svoju djecu, zašto se trebamo cijepiti, te kako cijepljenje utječe na nas i našu zajednicu.Tema je namijenjena svim članovima Sveučilišta u Zagrebu - od studenata do nastavnika našeg Sveučilišta.
Predavanje se održava u četvrtak, 4.2.2016. u Klubu HIIMa s početkom u 17h.
 
Gost predavač:
 

goran tešovićProf. dr. sc. Goran Tešović, izvanredni profesor u kumulativnom radnom odnosu u Katedri za infektologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece Klinike za infektivne bolesti u Zagrebu. Uže područje njegova rada su infekcijske bolesti u pedijatrijskih bolesnika i vakcinologija. Voditelj je dvaju znanstvenih projekta, jedan koji se bavi novim metodama u dijagnostici akutnih nebakterijskih upala SŽS-a u djece, a drugi gastroenteritisima uzrokovanim rota virusom (“The burden of acute rotavirus gastroenteritis in Croatian children“) kojeg financira GlaxoSmithKline Bio. Srednju školu završava u Puli, a diplomu doktora medicine stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. 1997. god. upisuje poslijediplomski studij iz kliničke pedijatrije. Disertaciju pod naslovom „Neurovirulencija cjepnog soja virusa mumpsa L“ uspješno brani 2006. god.

Specijalistom infektologije postaje 1998. god., da bi specijalistom pedijatrijske infektologije postao 2013. god. Užu specijalizaciju iz intenzivne medicine završava 2015. god.

Liječnički staž odrađuje na u KBC Zagreb i zatim cijeli svoj dosadašnji radni vijek provodi na Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu najprije kao znanstveni pripravnik (1993.), zatim kao specijalizant (1993.-1998.), nakon toga kao specijalist infektologije (1998.-2005.). 2006. godine postaje koordinator službe dječje infektologije, a od 2010. je pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece Klinike za infektivne bolesti u Zagrebu.

Sudjeluje u dodiplomskoj i poslijediplomskoj nastavi najprije kao stručni suradnik (1998.), zatim kao asistent (2003.), viši asistent (2006.), docent (2008.) i konačno od 2013. je izvanredni profesor  u kumulativnom radnom odnosu u Katedri za infektologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Sudjeluje u poslijediplomskim stručnim studijima iz kliničke pedijatrije, epidemiologije, kliničke mikrobiologije i infektologije; doktorskom studiju MF Zagreb, te je od 2006./2007. voditelj nastave iz infektologije na stručnim poslijediplomskim studijima iz „Infektologije“, „Kliničke pedijatrije“ i „Zaštite majke i djeteta.

Objavio je 31 znanstveni članak u časopisima u CC-u, 8 u SCI i 29 znanstvenih članaka u drugim indeksiranim časopisima. Sudjeluje u pisanju četiri udžbenika i urednik je dvaju udžbenika.
Samo registrirani korisnici mogu komentirati.
Molim ulogirajte se ili registrirajte.

 

Iz Arhive

endoscopic surgeryEndoskopsko uklanjanje ranog karcinoma želuca i crijeva metodom “tunelinga” prvi je put u petak izvedeno u K...
Opširnije...
HID & EFIS Od 20. do 21. listopada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je znanstveni skup „2017 Annua...
Opširnije...
TeaTime predavanje Na našem 19. TeaTime predavanju, 30.10.2017., druži...
Opširnije...
medial jordanUz čaj i čajne kekse družimo se u ponedjeljak, 30.10.2017, točno u 5.00 (p.m.) s prim.dr. Nabeelom Zoimatom koj...
Opširnije...

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Studeni 2020 > »
P U S C P S S
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Tko je online

Gostiju online: 1

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0