Home arrow Čuli smo arrow Čuli smo da... arrow TeaTime: "Je li svaka greška pogreška"
TeaTime: "Je li svaka greška pogreška" PDF Ispis E-mail
(0 glasova)

Doc i Melita   
Tuesday, 01 December 2015
plakat TeaTime 12-2015Da su hrvatski liječnici jedni od najboljih, govori i činjenica da su posebno cijenjeni i traženi u svijetu. No ipak, kako nema savršenih, tako se i njima može potkrasti greška.
Koliko su takve greške u stvari pogreške, možete saznati u četvrtak 10.12.2015. u 17.00 na TeaTime-u od naše gošće-predavačice prof. dr. Vedrane Petrovečki s Katedre za sudsku medicinu.
Tko radi, taj i griješi, ali ima li liječnik pravo na pogreške? Iz perspektive studenta medicine sve se čini lako, odgovornosti nema. No, što kad počnemo raditi? Prema kraju studija nervoza i nelagoda oko budućeg tereta odgovornosti sve je veća. I mi ćemo jednom biti liječnici. Najviše što svatko od nas zasada, ali i ubuduće može učiniti jest da bude što educiraniji, u toku s najnovijim informacijama. Utreniran za onaj posao koji se dragovoljno obvezao činiti, a ujedno ga čini i srcem i glavom. Jer medicina nije samo zanimanje, medicina je poziv.
Unatoč svom našem trudu, znanju i pažnji greška se svakome može potkrasti. Tebi, meni, svakome. Što je to greška u medicini? Kako se s njome nositi? Kako se s njome nose pacijent i njegova obitelj? Imate li još pitanja? Možda: kome se obratiti u slučaju pogreške? Koje su granice odgovornosti? Koje posljedice?
Sve ovo vrti se vjerojatno svima nama po glavi kada počnemo razmišljati o onome što ćemo raditi čitav život.

Odgovore na ova, ali i ostala pitanja koja vam padnu na pamet saznajte na našem sljedećem Tea Time-u.

 O predavaču:

 Prof. dr. sc. Vedrana Petrovečki, izvanredna profesorica u Katedri za sudsku medicinu i kriminalistiku, specijalistica patološke anatomije i specijalistica sudske medicine, predsjednica Odbora za sudbena mišljenja Medicinskog fakulteta. Uže područje njenog rada su sudskomedicinska vještačenja. Sudjeluje u dodiplomskoj nastavi iz sudske medicine na Medicinskom i Pravnom fakultetu. Koordinatorica je za nastavu sudske medicine za studij na engleskom na MEFu, predavačica na tečajevima izobrazbe kandidata za stalne sudske vještake u organizaciji Hrvatske liječničke komore (od 2009. god.). Predavačica je na više poslijediplomskih tečajeva.

Prof. Petrovečki je stalni sudski vještak Županijskog suda u Zagrebu; izrađuje sudskomedicinska vještačenja za potrebe županijskih i općinskih sudova na području RH; sudjeluje i koordinira izradu multidisciplinarnih (timskih) vještačenja; vještak konzultant je za potrebe Državnog odvjetništva i policije; konzultant vještacima u drugim gradovima/županijama RH.

Nakon obranjenog magisterija odlazi na stručno usavršavanje u području molekularne biologije (1992.-1993.) na Zavodu za eksperimentalnu radioterapiju, u bolnici M.D. Anderson Cancer Center, Houston, SAD. na projektu utjecaja zračenja na oštećenje kromosoma. Članica Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku postaje 1994. god. gdje postepeno napreduje do izvanrednog profesora sudske medicine (od 2013.god.). Doktorsku disertaciju brani 2001. god. U okviru suradnje Medicinskog fakulteta i Harvard Medical Internationala pohađa i aktivno sudjeluje u programu edukacije tutora.

Prof. Petrovečki je sudjelovala u izradi prijedloga novog Pravilnika o načinu pregleda i utvrđivanju vremena i uzroka smrti, te Pravilnika o obrascu potvrde o smrti, u pripremi programa edukacije liječnika, te u njenoj provedbi. Radila je na više znanstvenoistraživačkih projekata. Članica je više liječničkih društava HLZa poput Hrvatskog društva sudskih medicinara i toksikologa (čija je tajnica), Hrvatskog društva za patologiju i sudsku medicinu, Hrvatske liječničke komore, Hrvatskog društva medicinskih informatičara te International Academy of Legal Medicine. Sudjeluje u organizaciji više znanstvenih i stručnih skupova. Recenzentica je više znanstvenih časopisa. 

Dobitnica je više nagrada: Diplome HLZ (1999. god.) u znak priznanja za osobit doprinos u njegovanju časne tradicije Hrvatskog liječničkog zbora, medicinske znanosti i zdravstva u RH, Povelja Medicina za humanost i etičnost (2002. god.) koju je dodijelio Medicinski fakultetu u znak priznanja i zahvalnosti za predani rad na identifikaciji poginulih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava agresije na RH 1991.-1995.,  Diplomu HLZa (2009. god.) u znak priznanja za osobit doprinos u njegovanju časne tradicije Hrvatskog liječničkog zbora, medicinske znanosti i zdravstva u Republici Hrvatskoj, te The International Academy of Legal Medicine (IALM) (2009.) status počasnoga člana (priznanje za rad u društvu).

Voditelj je programa specijalističkog usavršavanja doktora medicine iz sudske medicine (od 2012. god.). Sudjelovala je u izradi novog Pravilnika o specijalističkom usavršavanju doktora medicine za specijalizaciju iz Sudske medicine.

Članica je radne skupine za usklađivanje nacionalne prakse sa standardima Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) za indikator smrtnost među ovisnicima, pri Uredu za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Vlade Republike Hrvatske.

Inicijator je obnove preparata muzeja Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku, a koji se koriste i u nastavi u predmetu Sudska medicina.
 Samo registrirani korisnici mogu komentirati.
Molim ulogirajte se ili registrirajte.

 

Iz Arhive

endoscopic surgeryEndoskopsko uklanjanje ranog karcinoma želuca i crijeva metodom “tunelinga” prvi je put u petak izvedeno u K...
Opširnije...
HID & EFIS Od 20. do 21. listopada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je znanstveni skup „2017 Annua...
Opširnije...
TeaTime predavanje Na našem 19. TeaTime predavanju, 30.10.2017., druži...
Opširnije...
medial jordanUz čaj i čajne kekse družimo se u ponedjeljak, 30.10.2017, točno u 5.00 (p.m.) s prim.dr. Nabeelom Zoimatom koj...
Opširnije...

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Studeni 2020 > »
P U S C P S S
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Tko je online

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0