Home arrow Čuli smo arrow Čuli smo da... arrow Tipkovnice vs. WC školjke
Tipkovnice vs. WC školjke PDF Ispis E-mail
(1 glas)

Lexi   
Sunday, 18 May 2008
wp o40.jpgŠto mislite od ovo dvoje, prljaviji tko je???  Na primjer, na našem faksu? Da je mene netko pitao tako nešto prije jedno dva tjedna vjerojatno bih ko’ iz topa odgovorila: “ WC školjke, naravno! ” Ili bih se upitala gdje se u pitanju krije štos. Na žalost, štosa nema, samo surova stvarnost.
Na tipkovnicama u nekim uredima može se pronaći više štetnih bakterija nego na WC daski, pokazalo je istraživanje britanske organizacije za zaštitu potrošača Which?. Testirali su tipkovnice u svom uredu i otkrili kako na njima žive hrpe bakterija poput Escherichie coli i zlatnog stafilokoka koji mogu prouzročiti puno toga lošeg. Od 33 tipkovnice s kojih su uzeli uzorke, četiri bi se mogle proglasiti opasnima po zdravlje. Mikrobiolog Peter Wilson jednu je od tipkovnica proglasio toliko prljavom i naredio njeno uklanjanje, stavljanje u karantenu te dezinficiranje. Na njoj je bilo 150 puta više bakterija od preporučenog maksimuma i pet puta više nego na jednoj od pet uredskih WC dasaka! Wilson,  koji je konzultant za mikrobiologiju i u bolnici sveučilišta College London, rekao je za BBC kako je tipkovnica često “odraz onoga što imate u nosu ili crijevima”. Dodao je kako su posebno problematične situacije kad više ljudi koristi isto računalo, jer se tako mogu prenositi bolesti među zaposlenicima.
I među nama studentima! Ako neko na našem faksu ima prehladu ili proljev, postoji velika vjerojatnost da ćemo ih i mi, u tom trenutku zdravi pojedinci, pokupiti s tipkovnice. Lijepo su nas učili da peremo ruke kad smo bili mali. Gdje se to izgubi? Ma, ne optužujem ja cijelu populaciju studenata našeg faksa za lošu osobnu higijenu, ali... Zar baš nikad niste zamijetili, dok se lickate pred ogledalom, da netko netom izašavši iz WC kabine i sam baci pogled na svoj lik u ogledalu, popravi frizuru i izađe van, a da niti jedna kapljica H2O nije uspjela naći put do njenih/ njegovih prstića!?! Malo bolje gledajte.
Organizacija Which? kaže kako je jedan od uzroka prljavih tipkovnica, osim loše osobne higijene i to što zaposlenici jedu ručak za kompjutorom, a mrvice potiču rast bakterija. Koliko smo samo puta mi grickali nešto i tipkali po tipkovnici?
Istraživanje koje je pak lani provedeno na Sveučilištu u Arizoni pokazalo je sljedeće - prosječno uredsko računalo sadrži 400 puta više bakterija od uredskih WC dasaka. Također se pokazalo kako žene u usporedbi s muškarcima u svom radnom prostoru imaju tri do četiri puta više mikroba. Pssst dečki, ne likujte odmah. Nismo mi s istog planeta. Na našem, mi žene volimo biti okružene s hrpom sitnica, možda često nepotrebnih, ali ipak prisutnih. Mi žene volimo više grickati dok nešto radimo. Vjerojatno je to uzrok što smo u svom radnom prostoru okružene većim brojem mikroba. Nikako zbog loše osobne higijene! Mada, sve je relativno, reče Albert.
“ Prije i poslije jela treba ruke prati da te na to ne opominje tvoja draga mati. ” Ne znam iz kog kutka mozga mi ovo izroni, ali nekada davno čuh to. Nije tak bedasto. Promijenimo to malo u: “ Prije i poslije WC - a treba ruke prati... ” Prva linija obrane je nepremostiva! Probajte, od pretjerane higijene još nitko umro nije, zar ne?

Samo registrirani korisnici mogu komentirati.
Molim ulogirajte se ili registrirajte.

 

Iz Arhive

endoscopic surgeryEndoskopsko uklanjanje ranog karcinoma želuca i crijeva metodom “tunelinga” prvi je put u petak izvedeno u K...
Opširnije...
HID & EFIS Od 20. do 21. listopada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je znanstveni skup „2017 Annua...
Opširnije...
TeaTime predavanje Na našem 19. TeaTime predavanju, 30.10.2017., druži...
Opširnije...
medial jordanUz čaj i čajne kekse družimo se u ponedjeljak, 30.10.2017, točno u 5.00 (p.m.) s prim.dr. Nabeelom Zoimatom koj...
Opširnije...

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Studeni 2020 > »
P U S C P S S
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Tko je online

Gostiju online: 1

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0