Home arrow Čuli smo arrow Čuli smo da... arrow Tribina - Dan poslije
Tribina - Dan poslije PDF Ispis E-mail
(0 glasova)

Platon   
Saturday, 24 November 2007
SenatBili smo i na javnoj prezentaciji Strategije razvoja e-učenja na MEF-u!
U petak, 23. studenog 2007., u 13 sati u dvorani Čačković na dekanatu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu predsjednik Povjerenstva za e-učenje, doc. dr. sc. Mirza Žižak te ostali članovi Povjerenstva, predstavili su prijedlog Strategije razvoja e-učenja za trogodišnje razdoblje, 2007. – 2010. Premda ova strategija ima direktan utjecaj na studente, njihov odaziv ostaje zanemariv!

Nakon kratkog i objektivnog uvoda, sasvim subjektivna razrada.
Ponajprije… Ako ste se nadali pročitati sažetak svega što je bilo rečeno na tribini, razočarat ćete se tekstom. No, ne očajavajte! Premda ste propustili priliku čuti što i kako će se razvijati e-sustav na našem fakultetu u godinama što slijede, to još uvijek možete saznati pročitavši Strategiju koja je dostupna u e-obliku ili pak u razgovoru sa nešto informiranijim kolegama. Vidite sad… Upravo to je i cilj ove Strategije… Dostupnost nastavnih i drugih e-sadržaja, pohrana relevantnih podataka na jednom mjestu, komunikacija svih subjekata obrazovnog sustava, brza i efikasna razmjena informacija te razvoj novog načina učenja.
A sad, o samoj tribini… Moram priznati da je odaziv bio upravo suprotan mojim očekivanjima. Relativno puno profesora, doktora, asistenata i relativno malo studentata. Usudio bih se reći da su studenti bili nadvladani 4 prema 1. Naviknut sam na drugačije omjere. Najmanje 30:1 u korist studenata… Na sreću, ovo nije nogomet i nitko ne prati rezultate!
No… Zanimljivo je spomenuti kako upravo ova strategija prepoznaje važnost sudjelovanja studenata u provedbama reformi obrazovnog sustava te se donekle i oslanja upravo na to tijelo! Od studenata se, naime, očekuje da će preuzeti inicijativu i donekle biti “katalizator” provedbe promjena stoga je bilo razočaravajuće shvatiti koliko su studenti ostali inertni. Nadam se da će se to s vremenom promijeniti, a ako vam je sada žao što niste bili na tribini, neka! Slijedeći put očekujem rezultat koji će nas odvesti u drugi krug! Hmm… Ne… To nisu ni izbori… Ma, u svakom slučaju, očekujem veći odaziv studenata. Ako zbog ničeg drugog pa barem dođite pogledati koji profesore sjede u prvim, a koji u zadnjim redovima.

Filozofirajmo malo sada…
Prva logička cjelina: okolina koja vas okružuje na vas direktno i djeluje. No, među svim dijelovima postoji interakcija. Dakle, i vi sami djelujete na okolinu!
Druga logička cjelina: u svim znanstvenim disciplinama, a poglavito u medicini, princip cjeloživotnog obrazovanja postaje opće prihvaćena stvar. Svijet se mijenja, mi se moramo prilagoditi!
Treća logička cjelina: suprotno nekim tradicionalnim shvaćanjima, student je osoba željna znanja. Prema klasičnom poimanju, profesor je taj koji prenosi znanje, no, ovo se mijenja. Studenti su pripadnici nove, e-generacije te sve više informacija prikupljaju i sa mreže.
Konkluzija: počnite razmišljati o tome kako možete poboljšati nastavu na fakultetu. Učlanite se u neku studentsku organizaciju, budite kreativni i pokrenite promjene! Žaliti se na sustav, a u trenutku kada vam je to omogućeno ne učiniti ništa jest licemjerno u najmanju ruku. Zato, razgovarajte sa svojim kolegama, sudjelujte u promjenama i pronađite svoje aktivno mjesto!

Samo registrirani korisnici mogu komentirati.
Molim ulogirajte se ili registrirajte.

 

Iz Arhive

endoscopic surgeryEndoskopsko uklanjanje ranog karcinoma želuca i crijeva metodom “tunelinga” prvi je put u petak izvedeno u K...
Opširnije...
HID & EFIS Od 20. do 21. listopada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je znanstveni skup „2017 Annua...
Opširnije...
TeaTime predavanje Na našem 19. TeaTime predavanju, 30.10.2017., druži...
Opširnije...
medial jordanUz čaj i čajne kekse družimo se u ponedjeljak, 30.10.2017, točno u 5.00 (p.m.) s prim.dr. Nabeelom Zoimatom koj...
Opširnije...

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Studeni 2020 > »
P U S C P S S
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Tko je online

Gostiju online: 1

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0