Home arrow Čuli smo arrow Čuli smo da... arrow Tribina - MEF-LMS sustav i njegova primjena u nastavi
Tribina - MEF-LMS sustav i njegova primjena u nastavi PDF Ispis E-mail
(0 glasova)

Doc   
Saturday, 29 November 2008
mef-lms logo      Ured za e-učenje vas poziva na tribinu „MEF-LMS sustav i njegova primjena u edukaciji studenata medicine“ koja će se održati u srijedu 3.12.2008. u 13.45 u dvorani „M. Čačković“.

Na tribini će biti predstavljen MEF-LMS sustav koji je od 28. studenog 2008. uveden na sve sastavnice (katedre) MEFa, kao jedan od strateških ciljeva Strategije razvoja e-učenja na MEFu. Radi se o LMS (eng. Learning Management System) sustavu medicinskog fakulteta nastao iz Moodle platforme koju se dodatnim programiranjem prilagodilo našim potrebama. Predavanje o MEF-LMSu i njegovoj primjeni u nastavi održat će doc. dr. Mirza Žižak  voditelj Ureda za e-učenje i predsjednik Povjerenstva za e-obrazovanje.
 
      MEF-LMS ili Sustav za upravljanje obrazovnim sadržajima na MEFu je programski alat koji pored prikaza nastavnih sadržaja, omogućuje provođenje aktivnosti kao što su komunikacija između nastavnika i studenata, provjeru znanja, timski i mentorski rad, evidenciju i praćenje studenata, odnosno sve što je potrebno za samostalno učenje uz omogućavanje potpune i trajne dostupnosti najrazličitijim oblicima nastavnih materijala. Dakle, MEF-LMS dokida vremensku i prostornu ograničenost same nastave tako što studentima omogućuje pristup nastavnim sadržajima 24 sata na dan i s bilo kojeg mjesta. Sustavno uvođenje MEF-LMSa na sve sastavnice MEFa potaknuto je, između ostaloga, željom da se unaprijedi kvaliteta obrazovanja na našem fakultetu, te posljedično unaprijedi i ishod obrazovnoga procesa.
 
     Inače, treba imati na umu, na MEFu se već više od 10tak godina klasični f2f (face to face) oblik nastave nadopunjuje nekim od oblika e-učenja.  Danas gotovo da nema nastavnika koji u nastavi ne primjenjuje neki oblik e-tehnologije poput interaktivnih simulacija, animacija i multimedije, dok je PowerPoint prezentacija postala nezaobilazno pomagalo u nastavi.  Više i nije potrebno isticati da je uvođenje ICTa u nastavni proces neizostavni dio medicinskog obrazovanja, zbog mnogobrojnih mogućnosti i prednosti koje ta tehnologija donosi. Međutim, pored uvođenja ICTa, neophodne su i suštinske metodološke promjene u učenju i podučavanju. Prema tome, uvođenje e-učenja u sve segmente nastavnog procesa uz intenzivnije korištenje LMSa trebalo bi postepeno stvarati okolnosti u kojima će student dolaziti u središte obrazovnog procesa, dok će se uloga nastavnika postupno mijenjati u smjeru pružanja potpore i vođenje studenata kroz proces obrazovanja (preuzimanje uloge mentora). Prvi korak smo učinili uvođenjem MEF-LMSa. Aktivirani su najprije kolegiji prve tri godine studija, dok će se kolegiji kliničkih predmeta aktivirati neposredno nakon završetka edukacije nastavnika kliničkih predmeta za rad u LMSu.
 
U Strategiju kao strateškom dokumentu za razvoj e-učenja na MEFu ugradili smo cijeli niz mehanizama za potporu nastavnicima i studentima. Osim obrazovne tehničke i savjetodavne potpore važno smo mjesto dali pravodobnoj i stalnoj informiranosti nastavnika i studenata o svim koracima koji će se poduzimati. Naime, važna je pretpostavka razvoja e-učenja aktivan, educiran, angažiran i informiran nastavnik zainteresiran da ostvari svoju novu ulogu mentora i koordinatora obrazovnog procesa. S druge strane, ne treba zaboraviti da studenti u tom procesu trebaju zauzeti svoju poziciju aktivnog sudionika zainteresiranog ponajprije za podizanje kvalitete znanja i vještina koje treba steći tijekom šestogodišnjeg obrazovanja.


Samo registrirani korisnici mogu komentirati.
Molim ulogirajte se ili registrirajte.

 

Iz Arhive

endoscopic surgeryEndoskopsko uklanjanje ranog karcinoma želuca i crijeva metodom “tunelinga” prvi je put u petak izvedeno u K...
Opširnije...
HID & EFIS Od 20. do 21. listopada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je znanstveni skup „2017 Annua...
Opširnije...
TeaTime predavanje Na našem 19. TeaTime predavanju, 30.10.2017., druži...
Opširnije...
medial jordanUz čaj i čajne kekse družimo se u ponedjeljak, 30.10.2017, točno u 5.00 (p.m.) s prim.dr. Nabeelom Zoimatom koj...
Opširnije...

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Studeni 2020 > »
P U S C P S S
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Tko je online

Gostiju online: 4

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0