Ususret TeaTime predavanju: Medicina na Bliskom istoku PDF Ispis E-mail
(0 glasova)

Doc   
Friday, 27 October 2017

medial jordanUz čaj i čajne kekse družimo se u ponedjeljak, 30.10.2017, točno u 5.00 (p.m.) s prim.dr. Nabeelom Zoimatom koji dolazi iz Jordana u kojem postoji niz sjajnih i zanimljivih mjesta koje za života svakako vrijedi pogledati. Među ostalim tu su Amman – glavni grad Jordana, Mrtvo more – najslanije jezero na svijetu u kojem nema riba, Crveno more – s prekrasnim resortima, Petra - grad isklesan od kamena, Wadi Rum – oaza i beduinski kamp u pustinji.
Jordan je hašemitska ustavna kraljevina koji se nalazi na Bliskom Istoku u jugozapadnoj Aziji. Graniči sa Sirijom, Saudijskom Arabijom, Palestinom, Izraelom i Irakom. Na krajnjem jugozapadu kratkom obalom (26 km) izlazi na Crveno more. Drugi veći gradovi su Salt, Irbid, Jerash, Madaba, Aqaba i Azraq. Jordan je dio regije za koju se smatra da je „kolijevka civilizacije“ (Levant). Klima Jordana je pustinjska i suptropska. Arapski jezik je jezik većine stanovništva. Valuta je jordanski dinar, a država se nalazi u vremenskoj zoni koja je sat vremena ispred Hrvatske.

Amman je glavni grad Jordana za kojeg wikipedija kaže da ima gotovo 4 milijuna stanovnika, dok cijeli Jordan ima oko 9 milijuna stanovnika od kojih gotovo trećinu čine izbjeglice i doseljenici. U rimskom razdoblju Amman je bio poznat pod imenom Philadelphia. Bio je prepoznatljiv po tome što se prostirao na sedam brežuljaka kao i grad Rim.

Država dobiva naziv prema rijeci Jordan koja utječe u Mrtvo more - najnižom točkom na Zemlji. Mrtvo more je ustvari slano jezero koje leži na približno 400 metara ispod morske razine i razdvaja Jordan od Izraela i Palestine. Najveća izmjerena dubina Mrtvog mora je približno 400 metara. Voda iz njega ne istječe već se gubi isparavanjem. Količina soli u Mrtvom moru je 7-9 puta veća nego u Atlantskom oceanu pa u njemu nema riba. Voda je toliko slana da u njoj možete „sjediti i čitati novine“.

Jordanci su poznati kao sjajni gurmani (što se može reći i za našeg gosta predavača). Njihovo tradicionalno jelo je mansaf – janjetina u umaku od jogurta sa rižom, a tradicionalno piće je arapska kava i čaj. Bitno je naravno i zasladiti se nakon jela – zato je tu i pregršt levantskih slastica poput baklave i knafeha.

Želite li saznati kako doktori medicine žive i rade u Jordanu pridtužite nam se u ponedjeljak na šalicu izvrsnog čaja i toplog razgovora.Samo registrirani korisnici mogu komentirati.
Molim ulogirajte se ili registrirajte.

 

Vijest tjedna

Registrirajte se i moći ćete pregledavati zaštićene sadržaje.
Sve o otvaranju korisničkog računa te prava i obaveze koja proizlaze iz toga možete naći OVDJE
 

Iz Arhive Culi smo da...

...
Opširnije...
TeaTime predavanje S novom ak. godinom nastavljamo s TeaTime predavanjima, 11. po redu. Za gosta predav...
Opširnije...
generacija 2022.Želimo toplu dobrodošlicu našim novim kolegicama i kolegama - brucošima koji su već odradili dva najznačajnija pr...
Opširnije...

Galerije

Jeste li znali da...

da poruka (impuls) iz mozga do izvršnog mišića tijekom neke akcije putuje brzinom od oko 400 km/sat

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Srpanj 2019 > »
P U S C P S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Posljednji komentari

No comment...

Tko je online

Gostiju online: 2

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0

Preuzmi vijesti