Home arrow Čuli smo arrow Čuli smo da... arrow Ususret TeaTime predavanju: Medicina na Bliskom istoku
Ususret TeaTime predavanju: Medicina na Bliskom istoku PDF Ispis E-mail
(1 glas)

Doc   
Friday, 27 October 2017

medial jordanUz čaj i čajne kekse družimo se u ponedjeljak, 30.10.2017, točno u 5.00 (p.m.) s prim.dr. Nabeelom Zoimatom koji dolazi iz Jordana u kojem postoji niz sjajnih i zanimljivih mjesta koje za života svakako vrijedi pogledati. Među ostalim tu su Amman – glavni grad Jordana, Mrtvo more – najslanije jezero na svijetu u kojem nema riba, Crveno more – s prekrasnim resortima, Petra - grad isklesan od kamena, Wadi Rum – oaza i beduinski kamp u pustinji.
Jordan je hašemitska ustavna kraljevina koji se nalazi na Bliskom Istoku u jugozapadnoj Aziji. Graniči sa Sirijom, Saudijskom Arabijom, Palestinom, Izraelom i Irakom. Na krajnjem jugozapadu kratkom obalom (26 km) izlazi na Crveno more. Drugi veći gradovi su Salt, Irbid, Jerash, Madaba, Aqaba i Azraq. Jordan je dio regije za koju se smatra da je „kolijevka civilizacije“ (Levant). Klima Jordana je pustinjska i suptropska. Arapski jezik je jezik većine stanovništva. Valuta je jordanski dinar, a država se nalazi u vremenskoj zoni koja je sat vremena ispred Hrvatske.

Amman je glavni grad Jordana za kojeg wikipedija kaže da ima gotovo 4 milijuna stanovnika, dok cijeli Jordan ima oko 9 milijuna stanovnika od kojih gotovo trećinu čine izbjeglice i doseljenici. U rimskom razdoblju Amman je bio poznat pod imenom Philadelphia. Bio je prepoznatljiv po tome što se prostirao na sedam brežuljaka kao i grad Rim.

Država dobiva naziv prema rijeci Jordan koja utječe u Mrtvo more - najnižom točkom na Zemlji. Mrtvo more je ustvari slano jezero koje leži na približno 400 metara ispod morske razine i razdvaja Jordan od Izraela i Palestine. Najveća izmjerena dubina Mrtvog mora je približno 400 metara. Voda iz njega ne istječe već se gubi isparavanjem. Količina soli u Mrtvom moru je 7-9 puta veća nego u Atlantskom oceanu pa u njemu nema riba. Voda je toliko slana da u njoj možete „sjediti i čitati novine“.

Jordanci su poznati kao sjajni gurmani (što se može reći i za našeg gosta predavača). Njihovo tradicionalno jelo je mansaf – janjetina u umaku od jogurta sa rižom, a tradicionalno piće je arapska kava i čaj. Bitno je naravno i zasladiti se nakon jela – zato je tu i pregršt levantskih slastica poput baklave i knafeha.

Želite li saznati kako doktori medicine žive i rade u Jordanu pridtužite nam se u ponedjeljak na šalicu izvrsnog čaja i toplog razgovora.Samo registrirani korisnici mogu komentirati.
Molim ulogirajte se ili registrirajte.

 

Iz Arhive

endoscopic surgeryEndoskopsko uklanjanje ranog karcinoma želuca i crijeva metodom “tunelinga” prvi je put u petak izvedeno u K...
Opširnije...
HID & EFIS Od 20. do 21. listopada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je znanstveni skup „2017 Annua...
Opširnije...
TeaTime predavanje Na našem 19. TeaTime predavanju, 30.10.2017., druži...
Opširnije...
medial jordanUz čaj i čajne kekse družimo se u ponedjeljak, 30.10.2017, točno u 5.00 (p.m.) s prim.dr. Nabeelom Zoimatom koj...
Opširnije...

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Sijecanj 2021 > »
P U S C P S S
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Tko je online

Gostiju online: 2

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0