Home arrow Čuli smo arrow Čuli smo da... arrow UV zračenje - prijatelj i neprijatelj
UV zračenje - prijatelj i neprijatelj PDF Ispis E-mail
(2 glasova)

Dominic Vidović   
Saturday, 28 May 2016

tipovi kože za UV Koliko ste samo puta stali pred policom sa zaštitnim kremama i razmišljali treba li potrošiti toliki novac na tu malu bočicu kada vam je susjed rekao da se već dvadeset godina nije ni sa čime mazao, a samo je tri puta izgorio. A dok ste vi razmišljali niste ni slutili da se s vremenom položaj Zemljina ekvatora mijenja u odnosu na smjer Sunčevih zraka, zbog čega one padaju na zemlju pod većim kutom, a time im raste i intenzitet.

Od ukupnog Sunčevog elektromagnetskog spektra 10% otpada na ultraljubičasto zračenje (UV zračenje). UV zrake manje su valne duljine od vidljive svjetlosti, a veće valne duljine od X-zraka. Korisna podjela je na : UV-A (λ = 320-400 nm) , UV-B (λ = 280-320 nm) , UV-C (λ = 200-280 nm).

Poznata je uloga sunca u biosintezi vitamina D : iz 7-dehidrokolesterola, fotolizom pomoću UV-B zraka, nastaje vitamin D3. Izlaganje nekoliko minuta dnevno za pripadnika bijele rase dostatno je za sintezu dovoljne količine vitamina. Za pripadnike tamnijih rasa to vrijeme je malo duže, a neki liječnici tvrde da u nekim slučajevima samo izlaganje suncu za njih nije niti dovoljno. Većina ljudi je čula za neke štetne učinke UV-zračenja i znaju za poznati akutni, štetni učinak UV-zračenja: eritem (opeklina od sunca), a znano je i da višegodišnje izlaganje višestruko povećava vjerojatnost za nastanak raka kože. Drugi učinici su: starenje kože, supresija stanične imunosti, problemi sa lećom i mrežnicom.

   Bitno je znati koliko dugo pojedinac smije boraviti na suncu bez ikakve zaštite i kako se zaštititi. UV indeks i vaš tip kože određuju koliko dugo smijete boraviti na suncu bez nastanka opeklina. UV indeks jednostavna je brojčana skala koja nam govori koliki je intenzitet UV-zračenja. Od 1 do 3 intenzitet je mali, od 4 do 6 srednji, ako je indeks između 7 i 9 onda je intenzitet velik, a vrijednost veća od 10 označava ekstremni intenzitet.

Fitzpatrikova klasifikacija tipova kože pretpostavlja šest tipova kože i ako znate koji ste od tih možete prilično dobro procijeniti rizik od nastanka opeklina. Fitzpatrikov test možete riješiti ovdje: http://www.dermatology.ca/skin-hair-nails/skin/photoaging/know-your-skin-type/ .

Kada znate UV-indeks i vaš tip kože možete procijeniti vrijeme koje je potrebno kako bi nastale opekline. Na primjer: ako je UV-indeks 7, a vaš tip kože je 1 (što znači da ste jako svijetle puti) vrijeme potrebno za nastanak opeklina malo je manje od 20 minuta. Pri istom UV-indeksu, kod osoba koje su puno tamnije to vrijeme može biti duže i od 40 minuta.

Od Sunca do čovjeka dopire više od devedeset posto UV-A zraka, ostatak otpada na UV-B zrake, a UV-C zrake zaustavlja ozonski omotač. UV-B zrake prodiru u epidermis, manje su valne duljine, ali veće energije i upravo su one te koje uzrokuju opekline od sunca. Osobe tamnije puti manje su osjetljive na taj učinak UV-B zračenja, dok su na UV-A zračenje svi jednako osjetljivi. UV-A zračenje manje je energije, prodire i u dermis i povezano je sa starenjem kože, a novija istraživanja upućuju na to da dugoročno također pospješuje razvoj raka kože. Umjetna UV-zračenja kao što su solariji uglavnom zrače UV-A zrakama i nikako se ne preporučaju, pogotovo ne adolescentima.

   Bitno je znati zaštiti se od štetnog učinka sunca, a u tome vam mogu pomoći : zaštitne kreme, odabir prave odjeće i ne boravak na suncu u određenom razdoblju kada je UV indeks visok. Zaštitne kreme mogu osiguravati fizičku ili kemijsku zaštitu, a njihova zaštitna moć označava se zaštitnim faktorom. Zaštitni faktor je broj koji vam govori koliko puta duže smijete boraviti na suncu, prije nego što dobijete opekline, od onog vremena koje to možete kada nemate kremu (to naravno ovisi o UV-indeksu i vašem tipu kože). Zaštitni faktor od 15 štiti protiv 93% UV-B zraka, a faktor 30 od 97%. Ne preporučaju se faktori niži od 15, a oni iznad 30 za odrasle su gotovo besmisleni kada on već blokira gotovo sve UV-B zrake. Nikako se ne preporučaju ulja za tamnjenje i slični proizvodi. Kako su UV-A i UV-B zrake obje štetne bitno je zaštiti se i od UV-A zračenja. Neke od krema napominju da štite od obje vrste zračenja, a pod sastojcima nije loše tražiti : cinkov oksid, titanijev dioksid, metil antranilat, mexoryl SX. Ako se puno znojite ili se planirate kupati, obavezno kupite kremu otpornu na vodu. Kod visokih UV-indeksa pametno je zaštiti glavu nekim od pokrivala, nositi sunčane naočale i ne izlagati se previše suncu u razdoblju od 10 ujutro sati do 16 popodne. Samo registrirani korisnici mogu komentirati.
Molim ulogirajte se ili registrirajte.

 

Iz Arhive

endoscopic surgeryEndoskopsko uklanjanje ranog karcinoma želuca i crijeva metodom “tunelinga” prvi je put u petak izvedeno u K...
Opširnije...
HID & EFIS Od 20. do 21. listopada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je znanstveni skup „2017 Annua...
Opširnije...
TeaTime predavanje Na našem 19. TeaTime predavanju, 30.10.2017., druži...
Opširnije...
medial jordanUz čaj i čajne kekse družimo se u ponedjeljak, 30.10.2017, točno u 5.00 (p.m.) s prim.dr. Nabeelom Zoimatom koj...
Opširnije...

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Studeni 2020 > »
P U S C P S S
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Tko je online

Gostiju online: 1

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0