Home arrow Čuli smo arrow Čuli smo da... arrow Vuk samotnjak ili...?
Vuk samotnjak ili...? PDF Ispis E-mail
(2 glasova)

Platon   
Sunday, 27 January 2008

TEAMWORKZastanite na trenutak i razmislite što za vas znače rijeći "timski rad".
Nešto čime vas gnjave na faksu? Nešto sasvim neshvatljivo? Nešto u čemu se osjećate kao kod kuće?

Svijet u kojem živimo globaliziran je, no iza ove riječi krije se još jedna. Interdisciplinarnost. Naime, već je neko vrijeme potpuno jasno da će povezivanjem kultura doći i do povezivanja ideja, povezivanja znanosti i do potrebe suradnje znanstvenika s raznih područja.
Možda više od svih, medicina je interdisciplinarna znanost. U današnje vrijeme kvalitetno liječenje ne možemo zamisliti bez korištenja kako znanja temeljnih prirodnih znanosti poput biologije, kemije i fizike, tako i humanističkih znanosti poput psihologije, etike i sociologije. Sve ove znanosti sa sobom povlače i svoje vještine pa je gotovo nemoguće biti stručnjak u svemu ili samo u jednoj stvari. Nekakva sredina mora se pronaći.
Upravo iz ovog razloga vještina rada u timu smatra se jednom od najvrjednijih u današnjem društvu. Liječnička praksa gotovo je nezamisliva bez rada s pacijentima, kolegama iz i kolegama izvan struke. Sve su to vidovi timskog rada. Znanstvena istraživanja u gotovo svim područjima ljudske djelatnosti interdisciplinarna su. Ide se tako daleko da znanstvenici čije su specijalizacije one sa područja biologije sudjeluju u izradi ekonomskih projekcija. Uz osvještavanje civilizacije sve više se razmišlja i o ekološkim utjecajima razvoja te o međuovisnosti čovjeka i okoline. Ne samo da se polja znanstvenog rada preklapaju, već i nastaju sasvim nove znanstvene discipline.

U tom i takvom svijetu medicina mora biti u korak s globalnim trendovima. Timski rad se ne može i ne smije zanemarivati. Naposlijetku, zrno do zrna…
Što se studiranja pak tiče, timski rad može biti od izuzetne koristi. Katkad su studentska iskustva od neprocjenjive važnosti. Siguran sam da ste i sami ne jednom pitali kolegu da podijeli iskustva, potražili na Perpetuumu pomoć ili čak učili u timu. Oni koji jesu, najvjerojatnije su time i profitirali.
Doduše, učenje u timu i timski rad ponešto se razlikuju, nisu isti pojam. Učenje u timu oblik je timskog rada koji ne odgovara svima. Neki su naučeni na samostalan rad i učenje u društvu im ne odgovara. Jednako kako nekima ne odgovara učenje u tišini. Ovdje je najbolje poslušati samog sebe i pronaći svoje mjesto.
No, što se timskog rada tiče, mudar student će već sada, ako već nije, početi učiti kako timovi funkcioniraju, kako se ideje izmjenjuju i kako postići da te drugi čuju. Način na koji je nešto izrečeno jednako je važan kao i njegov sadržaj.

I ne zaboravite, najkvalitetniji i najbrži napredak ostvarujemo upravo u društvu. Timu. Obitelji... Samo registrirani korisnici mogu komentirati.
Molim ulogirajte se ili registrirajte.

 

Iz Arhive

endoscopic surgeryEndoskopsko uklanjanje ranog karcinoma želuca i crijeva metodom “tunelinga” prvi je put u petak izvedeno u K...
Opširnije...
HID & EFIS Od 20. do 21. listopada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je znanstveni skup „2017 Annua...
Opširnije...
TeaTime predavanje Na našem 19. TeaTime predavanju, 30.10.2017., druži...
Opširnije...
medial jordanUz čaj i čajne kekse družimo se u ponedjeljak, 30.10.2017, točno u 5.00 (p.m.) s prim.dr. Nabeelom Zoimatom koj...
Opširnije...

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Studeni 2020 > »
P U S C P S S
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Tko je online

Gostiju online: 2

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0