Home arrow Čuli smo arrow Čuli smo da... arrow Zatvoreno
Zatvoreno PDF Ispis E-mail
(0 glasova)

~Sentinel~   
Tuesday, 29 November 2005
zipSinoć gledam Hloverku i njezinu emisiju 'Otvoreno' u kojoj je tema bila bolonjska deklaracija, tj. bolonjski proces i korupcija na našim fakultetima. Moram priznati da odavno nisam vidjela emisiju na HRTu koja se bavi 'akademskim' pitanjima, što i nije čudno, ljude baš i ne zanima, ipak je u našoj državi samo 6% građana sa sveučilišnom diplomom. Uglavnom, odmah je donesen zaključak da postoji korupcija u različitim vidovima, kao npr. kupovanje ispita ili princip 'kupi profesorovu knjigu da uopće možeš izaći na ispit'. Nije potrebno da sada prepričavam cijelu emisiju, ali razlog zbog kojeg pišem ovo jest ljutnja, tj. razočaranost što Medicinski fakultet i naš način rada nisu ni spomenuli, strpali su nas u isti koš s fakultetima na kojima se ove stvari svakodnevno događaju, reforme koje su provedene kod nas još unatrag nekoliko godina, a koje se na drugim fakultetima tek počinju provoditi, nisu ni spomenute. Ne tvrdim da korupcija i neodgovornost kod nas ne postoje, ali ne tako bezobrazno i otvoreno, niti je bilo tko tu na to naviknut ili mu je svejedno. Ali pokušat ću na primjerima pokazati da mi nismo isti.
Prva stvar koju su spomenuli jest komunikacija na relaciji profesor-student tj. student vidi profesora jednom u životu a o­nda dolazi na ispit, a student dolazi na svoj fakultet samo radi ispita. Ne znam za vas, ali ja se svako jutro, skupa s 250 studenata na svojoj godini, ustajem ujutro uredno i idem na fakultet gdje provedem najmanje šest sati, nekada čak i više. Jer sustav predavanje – seminar – vježbe to zahtjeva. O­no što mi se jako svidjelo, doduše, bilo je izraženije na prvoj godini, jest to da nam je većina profesora, pogotovo voditelji seminara znala imena i trudilo se primijetiti koliko radimo. Meni je puno značilo. Pokazuje da je nekome stalo.
Isto tako, znam da se gore navedeni princip o kupovanju knjiga profesora da bi se prošao ispit odnosi na Pravni fakultet, gdje je važnije dobiti potpis na novu knjigu nego na indeks, ali ja se ne sjećam da je itko u ove dvije godine od nas zahtijevao da uopće kupimo knjigu, a kamo li dijelio autograme na nju. Štoviše, kopirana knjiga nikome nije smetala, ako nam je tako jeftinije, pa dobro, naš edukacijski sustav je u prevelikom zaostatku za europskim da bi se razmišljalo o autorskim pravima i gledalo tko je nešto kopirao, ipak je sve radi znanja, dolazilo o­no iz nečega ukoričenog ili ne. Znam da većina to razumije. Nikad nije bio problem ni kopirati slajdove, osim nažalost zasad s ponekim izuzecima. Krasno. HVALA.
Seminarski sustav imamo odavno. Turnusna nastava funkcionira. Skripte, čak i o­ne studentske, su dostupne. Studentske organizacije, uz neke iznimke funkcioniraju. Zar 50 potpisanih razmjena za godinu nije dovoljan dokaz. Gore navedeni ogled pravnosti, Pravni fakultet, još ni Studomate nije uveo kako bi studenti morali plaćati prijavnice za ispit, a na ispit izlaze jako puno puta – više prijavnica, više para fakultetu. Kod nas se zna, tri puta i bye-bye. Hoćeš učiti, dobro, nećeš, tvoj problem - jednostavno i pravedno.
Primjer komunikacije studenata i Fakulteta imate u STUDMEFovom Parliamentu. Spominjali su i ocjenjivanje nastave i profesora, koliko ja znam, svaki put dobijem o­naj crveni papir da ocijenim i nastavu i profesore. To nije smetalo novinarki RTLa da prije tri tjedna napravi prilog kako samo FER ima ta testiranja i kako je FER jedini dobar fakultet u Hrvatskoj. Opet, sinoć u emisiji nije bilo nikoga s našeg fakulteta, ali je zato troje bilo s Filozofskog, naravno, 'besposlen fratar kozliće krsti'. Gledajte, mogu ovako do sutra.
Dimenzija koju želim dati ovom članku ne sastoji se u kritici drugih fakulteta niti samoveličanje, želim reći kako smo sami krivi za vlastitu nezastupljenost i za to što javnost i drugi studenti ne znaju koliko i što radimo te gdje smo stigli, pogotovo ne želim pretjerivati jer ne znam kakvo je stanje na višim godinama. Možda se ploča okrene, ali baš i ne vjerujem. A kako objasniti i koga to uopće zanima? Ali kako jedna stvar vodi drugoj, o­nako kako ne poznaju naš rad, tako će za koju godinu, kao i uvijek, reći – ah, ti doktori, ništa ne znaju i ne rade, loši su, medicina jako korumpirana, ispite kupuju, neodgovorni... bla bla. Jer mi uvijek šutimo i ne želimo raspravljati, zatvoreni sustav nam je dovoljan. Jer to mi jesmo – ZATVORENI. Ne znam kako drukčije da to sročim. Sami smo krivi... Stvar je u tome što ne znam je li to uopće treba biti nazvano krivnjom? Iskreno, vjerujem da smo na pravom putu, grešaka ima ali se daju popraviti. Samo trebamo, kao i uvijek, raditi. Međusobno SURAĐIVATI. I malo manje šutjeti.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati.
Molim ulogirajte se ili registrirajte.

 

Iz Arhive

endoscopic surgeryEndoskopsko uklanjanje ranog karcinoma želuca i crijeva metodom “tunelinga” prvi je put u petak izvedeno u K...
Opširnije...
HID & EFIS Od 20. do 21. listopada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je znanstveni skup „2017 Annua...
Opširnije...
TeaTime predavanje Na našem 19. TeaTime predavanju, 30.10.2017., druži...
Opširnije...
medial jordanUz čaj i čajne kekse družimo se u ponedjeljak, 30.10.2017, točno u 5.00 (p.m.) s prim.dr. Nabeelom Zoimatom koj...
Opširnije...

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Studeni 2020 > »
P U S C P S S
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Tko je online

Gostiju online: 1

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0