Home arrow Čuli smo arrow Čuli smo da... arrow Za mršavljenje - molim bakterije za ručak?
Za mršavljenje - molim bakterije za ručak? PDF Ispis E-mail
(2 glasova)

akknt   
Saturday, 06 March 2010

bakterije naručuju u restoranu

 Priča o pretilnosti, koja je počela vrlo jednostavno sa stavom da su si pretili sami krivi što mnogo jedu, upravo je postala za stupanj složenija.

Nedavno je u časopisu Science objavljena studija koja je kauzalno povezala crijevnu floru s makroskopskim metaboličkim degađanjima  u sisavaca. Pokus je rađen na miševima i počeo je sa linijom miševa s nokautiranim genom za TLR5 (Toll-like receptor 5).
Dotični je receptor dio imunog sustava i služi raspoznavanju flagelina. Flagelin je osnovna komponenta bakterijskih flagela. Tijekom rada s njima , uočeno je da su TLR5 deficijentni miševi teži, rezistenti na inzulin, s povišenim apetitom, hipertonični i dislipidemični. Dijeta im je smanjivala težinu ali ih nije oslobađala njihove inzulinske rezistencije dok bi ih prehrana bogata mastima katapultirala u puni dijabetes.
Drugim riječima, imali su sliku metaboličkog sindroma za koji je pretpostavljeno da je posredovan trajnom upalom u stijenci crijeva koju je imala većina takvih miševa (a koja bi opet bila uzrokovana disfunkcionalnim imunim sustavom).

Kopajući dublje u problematiku, istraživači su utvrdili da je mikrobiološka flora tih miševa izmjenjena u odnosu na divlji tip miševa (inače, bakterijska flora pretilih ljudi je drugačija od flore zdravih) te da eradikacija iste rezultira u poboljšanju metaboličkog sindroma.

I sad za konačni obrt: istraživači su transplantirali bakterijsku floru TLR5 deficijentnih miševa u zdrave miševe kojima su predhodno eradicirali njihovu postojeću floru. Rezultati nisu izostali: primatelji su razvili povišeni apetit, pretilnost, povišeni GUK te inzulinsku rezistenciju.

U ljudi, bakterijska flora se stječe ubrzo nakon rođenja. Ona je relativno stabilna tokom vrijemena no na nju se itekako može utjecati. Mijenja se u infekcijama, promjenom prehrane i mjesta boravka (sjećate se kad ste se ono udebljali 5-10 kila dolaskom u Zagreb??) kao i primjenom antibiotika.

Sad, što reć? Da i pretilnost ima izgleda da postane zarazna bolest? Da za vaš špek niste vi krivi već vaše bakterije? Da bi ste rado smršali, ali nikako da pronađete ispravni bakterijski koktel?

Oćemo li liječiti pretilnost antibioticima? Ili pak jogurtom?Samo registrirani korisnici mogu komentirati.
Molim ulogirajte se ili registrirajte.

 

Iz Arhive

endoscopic surgeryEndoskopsko uklanjanje ranog karcinoma želuca i crijeva metodom “tunelinga” prvi je put u petak izvedeno u K...
Opširnije...
HID & EFIS Od 20. do 21. listopada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je znanstveni skup „2017 Annua...
Opširnije...
TeaTime predavanje Na našem 19. TeaTime predavanju, 30.10.2017., druži...
Opširnije...
medial jordanUz čaj i čajne kekse družimo se u ponedjeljak, 30.10.2017, točno u 5.00 (p.m.) s prim.dr. Nabeelom Zoimatom koj...
Opširnije...

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Prosinac 2020 > »
P U S C P S S
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Tko je online

Gostiju online: 1

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0