Home arrow Čuli smo arrow Čuli smo da... arrow Žene trebaju manju dozu cjepiva
Žene trebaju manju dozu cjepiva PDF Ispis E-mail
(0 glasova)

Doc   
Wednesday, 19 May 2010

vakcinacijaBiološke razlike između spolova mogu biti značajan prediktor reakcija na cjepivo, prema istraživačima s Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health. Analizirajući objavljene podatke iz brojnih akcija cijepljenja odraslih i djece, pronašli su da je spol snažan ali istodobno i najmanje korišten prediktor odgovora na cjepiva koji bi mogao pomoći u predviđanju uspješnosti borbe protiv zaraznih bolesti. Članak je objavljen u svibanjskom broju Lancet Infectious Diseases.
 "Spol može utjecati na učestalost i ozbiljnost nuspojava od cijepljenja, uključujući groznicu, bol i upalu," navodi Sabra Klein, glavni autor članka i docent na Zavodu za molekularnu mikrobiologiju i imunologiju. "To je vjerojatno zbog činjenice da žene obično stvaraju jači imuni odgovor na cijepljenje u odnosu na muškarce. U nekim slučajevima, žene trebaju znatno manju dozu cjepiva za razvijanje istog odgovora kao i muškarci. Trudnoća je također čimbenik koji može izmijeniti imuni odgovor na cjepivo. "

Radi pribavljanja dokaza o razlikama u odgovorima između žena i muškaraca istraživači su pregledali postojeću literaturu o nekoliko cjepiva, uključujući žutu groznicu, gripe, ospica, zaušnjake i rubeolu, hepatitis i herpes simpleks. Nadalje, ispitivali su koliko učinak hormonalne promjene koje se javljaju tijekom trudnoće imaju na cjepivo učinkovitost.

Otkrili su da, unatoč podacima koji podržavaju važnost i ulogu spola u odgovoru na cjepiva, većina studija nije uzimala u obzir utjecaj spolnih razlika na specifične učinke u efikasnosti cjepiva ili imunološkog odgovora.
 "Razumijevanje biološke razlike između muškaraca i žena na cjepivo može dovesti do bolje raspodjele H1N1 vakcine tijekom prvih mjeseci", rekao je Andrew Pekosz, izvanredni profesor u molekularnu mikrobiologiju i imunologiju. "Naš im smo pregledom literature utvrdili da zdrave žene često stvaraju snažniji zaštitni imunološki odgovor na cijepljenje u usporedbi s muškarcima."

"Razumijevanje i uvažavanje utjecaja spola i trudnoća na imunološki odgovor može promijeniti strategiju efikasnog programa cijepljenja, optimizacije vremena i doze cjepiva"Samo registrirani korisnici mogu komentirati.
Molim ulogirajte se ili registrirajte.

 

Iz Arhive

endoscopic surgeryEndoskopsko uklanjanje ranog karcinoma želuca i crijeva metodom “tunelinga” prvi je put u petak izvedeno u K...
Opširnije...
HID & EFIS Od 20. do 21. listopada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je znanstveni skup „2017 Annua...
Opširnije...
TeaTime predavanje Na našem 19. TeaTime predavanju, 30.10.2017., druži...
Opširnije...
medial jordanUz čaj i čajne kekse družimo se u ponedjeljak, 30.10.2017, točno u 5.00 (p.m.) s prim.dr. Nabeelom Zoimatom koj...
Opširnije...

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Sijecanj 2021 > »
P U S C P S S
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Tko je online

Gostiju online: 1

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0