Život nakon totalne laringektomije PDF Ispis E-mail
(2 glasova)

Melita Brajčinović   
Monday, 25 January 2016
laringektomijaTotalna laringektomija složen je i opsežan operativni zahvat koji se izvodi kod pacijenata oboljelih od karcinoma grkljana, a može se izvesti sa ili bez resekcije vrata.
Zahvat uključuje odstranjivanje grkljana u potpunosti, zajedno s jezičnom kosti,  te formiranje trajne traheostome. Prvu traheotomiju izveo je Theodor Billroth 1873. god na pacijentu koji je bolovao od karcinoma larinksa te umro 7 mjeseci nakon operacije.
Gluck (Njemačka) i njegov učenik Sorenson 1890.-ih uvode tehniku laringektomije u jednom aktu, a ovaj tip operacije se, uz modifikacije s ciljem perioperativnog preživljenja, izvodi i danas.
Totalna se laringektomija provodi kod pacijenta sa uznapredovalom bolešću (T3 i T4 stadij) koja opsežno zahvaća okolne strukture i nije moguće izvesti parcijalnu laringektomiju.
 
Učinci laringektomije
Odluku o odabiru totalne laringektomije kao izbora liječenja donosi se na temelju procjene fizičke, kao i psihičke spremnosti pacijenta da se podvrgne ovako velikom zahvatu koji će mu uvelike promijeniti kvalitetu i način života.
Po izvršenoj operaciji nos i usta nisu više u vezi s trahejom stoga bolesnici ne mogu iskašljavati sekret kroz usta niti puhati nos. Udahnuti zrak se nema gdje ovlažiti i zagrijati što nadražuje dišne puteve te dovodi do stvaranja obilnog sekreta. Također, uslijed uklanjanja epiglotisa, jezične kosti i rekonstrukcije jednjaka nema peristaltike tijekom gutanja. S obzirom da zrak zaobilazi usta i nos promijenjen su miris i okus hrane. Povrh svih ovih promijena, najznačajnija i za bolesnike najvažnija je gubitak mogućnosti prirodnog govora.
 
Život sa stomom
Život sa stomom donosi promjene i u higijenskim navikama. Potrebno je čišćenje kože oko stome dva puta dnevno kako bi se izbjegao loš miris, iritacija kože i infekcija. Također, pacijentima treba naglasiti da budu vrlo oprezni jer voda ne smije ulaziti u stomu tokom kupanja, tuširanja ili brijanja. Preporuča se koristiti ručnike, izbjegavati papir te mogućnost sprejanja stome bilo kakvim vrstama sprejeva. Održavanje stome vlažnom postiže se špricanjem fiziološkom otopinom 2-3x dnevno.
 
Rehabilitacija glasa
Rehabilitacija glasa iznimno je važan aspekt oporavka pacijenata te je ključna za sprječavanje razvoja psiholoških, društvenih i ekonomskih posljedica. Rehabilitacija je moguća pomoću nekoliko metoda: traheoezofagealnom punkcijom i postavljanje traheoezofagealne govorne proteze, uvježbavanjem ezofagealnog govora, upotrebom električnog generatora zvuka – elektrolarinksa. Traheoezofagealna govorna proteza u novije vrijeme metoda je izbora s obzirom da omogućava brzu glasovnu rehabilitaciju, relativno se jednostavno mijenja, 2-3x godišnje. Izvodi se prema Blom-Singerovoj metodi obnove glasa kojom se kirurški načini mali otvor između dušnika i jednjaka u koji se umetne silikonska govorna proteza.
Proteza je jednopropusni ventil koji preusmjerava zrak iz pluća prema ušću jednjaka i usnoj šupljini u kojima se onda formira glas. Govorna proteza iznimno uspješna tehnika, sada već s 30-godišnjom primjenom tokom koje je rehabilitacija pacijenata uz pomoć logopeda značajno uznapredovala.
Osim u svakodnevnom govoru pacijentima je omogućeno i pjevanje u zboru što se može vidjeti ovdje.


Samo registrirani korisnici mogu komentirati.
Molim ulogirajte se ili registrirajte.

 

Vijest tjedna

Registrirajte se i moći ćete pregledavati zaštićene sadržaje.
Sve o otvaranju korisničkog računa te prava i obaveze koja proizlaze iz toga možete naći OVDJE
 

Iz Arhive Culi smo da...

...
Opširnije...
TeaTime predavanje S novom ak. godinom nastavljamo s TeaTime predavanjima, 11. po redu. Za gosta predav...
Opširnije...
generacija 2022.Želimo toplu dobrodošlicu našim novim kolegicama i kolegama - brucošima koji su već odradili dva najznačajnija pr...
Opširnije...

Galerije

Jeste li znali da...

da se u čovječjem tijelu gotovo polovica od 206 kostiju nalazi u rukama i nogama

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Srpanj 2018 > »
P U S C P S S
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Posljednji komentari

No comment...

Tko je online

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1620
Linkova: 0

Preuzmi vijesti