Život nakon totalne laringektomije PDF Ispis E-mail
(2 glasova)

Melita Brajčinović   
Monday, 25 January 2016
laringektomijaTotalna laringektomija složen je i opsežan operativni zahvat koji se izvodi kod pacijenata oboljelih od karcinoma grkljana, a može se izvesti sa ili bez resekcije vrata.
Zahvat uključuje odstranjivanje grkljana u potpunosti, zajedno s jezičnom kosti,  te formiranje trajne traheostome. Prvu traheotomiju izveo je Theodor Billroth 1873. god na pacijentu koji je bolovao od karcinoma larinksa te umro 7 mjeseci nakon operacije.
Gluck (Njemačka) i njegov učenik Sorenson 1890.-ih uvode tehniku laringektomije u jednom aktu, a ovaj tip operacije se, uz modifikacije s ciljem perioperativnog preživljenja, izvodi i danas.
Totalna se laringektomija provodi kod pacijenta sa uznapredovalom bolešću (T3 i T4 stadij) koja opsežno zahvaća okolne strukture i nije moguće izvesti parcijalnu laringektomiju.
 
Učinci laringektomije
Odluku o odabiru totalne laringektomije kao izbora liječenja donosi se na temelju procjene fizičke, kao i psihičke spremnosti pacijenta da se podvrgne ovako velikom zahvatu koji će mu uvelike promijeniti kvalitetu i način života.
Po izvršenoj operaciji nos i usta nisu više u vezi s trahejom stoga bolesnici ne mogu iskašljavati sekret kroz usta niti puhati nos. Udahnuti zrak se nema gdje ovlažiti i zagrijati što nadražuje dišne puteve te dovodi do stvaranja obilnog sekreta. Također, uslijed uklanjanja epiglotisa, jezične kosti i rekonstrukcije jednjaka nema peristaltike tijekom gutanja. S obzirom da zrak zaobilazi usta i nos promijenjen su miris i okus hrane. Povrh svih ovih promijena, najznačajnija i za bolesnike najvažnija je gubitak mogućnosti prirodnog govora.
 
Život sa stomom
Život sa stomom donosi promjene i u higijenskim navikama. Potrebno je čišćenje kože oko stome dva puta dnevno kako bi se izbjegao loš miris, iritacija kože i infekcija. Također, pacijentima treba naglasiti da budu vrlo oprezni jer voda ne smije ulaziti u stomu tokom kupanja, tuširanja ili brijanja. Preporuča se koristiti ručnike, izbjegavati papir te mogućnost sprejanja stome bilo kakvim vrstama sprejeva. Održavanje stome vlažnom postiže se špricanjem fiziološkom otopinom 2-3x dnevno.
 
Rehabilitacija glasa
Rehabilitacija glasa iznimno je važan aspekt oporavka pacijenata te je ključna za sprječavanje razvoja psiholoških, društvenih i ekonomskih posljedica. Rehabilitacija je moguća pomoću nekoliko metoda: traheoezofagealnom punkcijom i postavljanje traheoezofagealne govorne proteze, uvježbavanjem ezofagealnog govora, upotrebom električnog generatora zvuka – elektrolarinksa. Traheoezofagealna govorna proteza u novije vrijeme metoda je izbora s obzirom da omogućava brzu glasovnu rehabilitaciju, relativno se jednostavno mijenja, 2-3x godišnje. Izvodi se prema Blom-Singerovoj metodi obnove glasa kojom se kirurški načini mali otvor između dušnika i jednjaka u koji se umetne silikonska govorna proteza.
Proteza je jednopropusni ventil koji preusmjerava zrak iz pluća prema ušću jednjaka i usnoj šupljini u kojima se onda formira glas. Govorna proteza iznimno uspješna tehnika, sada već s 30-godišnjom primjenom tokom koje je rehabilitacija pacijenata uz pomoć logopeda značajno uznapredovala.
Osim u svakodnevnom govoru pacijentima je omogućeno i pjevanje u zboru što se može vidjeti ovdje.


Samo registrirani korisnici mogu komentirati.
Molim ulogirajte se ili registrirajte.

 

Vijest tjedna

Registrirajte se i moći ćete pregledavati zaštićene sadržaje.
Sve o otvaranju korisničkog računa te prava i obaveze koja proizlaze iz toga možete naći OVDJE
 

Iz Arhive Culi smo da...

...
Opširnije...
TeaTime predavanje S novom ak. godinom nastavljamo s TeaTime predavanjima, 11. po redu. Za gosta predav...
Opširnije...
generacija 2022.Želimo toplu dobrodošlicu našim novim kolegicama i kolegama - brucošima koji su već odradili dva najznačajnija pr...
Opširnije...

Galerije

Jeste li znali da...

da poruka (impuls) iz mozga do izvršnog mišića tijekom neke akcije putuje brzinom od oko 400 km/sat

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Prosinac 2017 > »
P U S C P S S
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Posljednji komentari

No comment...

Tko je online

Gostiju online: 2

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1620
Linkova: 0

Preuzmi vijesti