Home arrow Interview arrow Đivo Ljubičić predsjednik EMSE na europskoj razini
Đivo Ljubičić predsjednik EMSE na europskoj razini PDF Ispis E-mail
(4 glasova)

Ivan Neretljak, Alan Mahnik   
Thursday, 05 May 2005

djivoSTUDMEF: Što je EMSA i kada je osnovana?

     O :
EMSA je nevladina, neprofitna i nepolitička udruga studenata koja je osnovana 1991 u Brusselu i njezini glavni ciljevi su poboljšanje zdravlja građana Europe djelujući kao platforma i jedan usmjerivač povećane interakcije studenata medicine u Europi na području medicinske znanosti, etike i obrazovanja.

        STUDMEF: Na čiju je inicijativu osnovana?

    O : Budući da je već postojala Međunarodna federacija studentskih medicinskih udruga koja je osnovana 50tih godina, studenti iz Europe su se u toj globalnoj organizaciji međusobno povezali i pokrenula se inicijativa da se osnuje jedna studentska udruga koja će biti samo europska i koja će biti orijentirana na europska pitanja a ne na globalna i koja će bolje povezati studente na europskoj razini.

      STUDMEF: Kakvi su kontakti EMSA-e sa svijetom?

     O : Kontakti su ostvareni sa American Medical Association, American Students Medical Association, Azian Medical Students Association, Australian Medical Students Association. Također imamo potpisana dva ugovora s IFMSA (International federation of medical students assosiation) o međusobnoj suradnji. Oni su naš globalni partner, a mi smo njihov europski partner. Surađujemo s njima na brojnim prokjektima. Recimo Teddy bear hospital.

     STUDMEF: U koliko država u Europi EMSA postoji i kada je osnovana u Hrvatskoj?

    O :
EMSA trenutačno postoji u 18 država u Europi na nešto više od 70ak fakulteta. Ona ne zahvaća samo EU nego geografsku Europu. U Hrvatskoj je osnovana 1999.godine u Zagrebu . Kasnije je osnovana u Osijeku, a nedavno i u Rijeci. Postojala je prije i EMSA Croatia koja je bila osnovana u Rijeci ali ona se ugasila početkom 2000. U kontaktu smo s splitskim fakultetom i uskoro će i oni postati članovi EMSE.

djivo        STUDMEF: Reci nam nešto o sebi…

    O :
Nešto o sebi? Pa , student sam medicine. Četvrta sam godina. Rodom iz Dubrovnika. Završio sam matematičku gimnaziju, glazbenu školu. Također sam trenirao i vaterpolo koji sam prestao trenirati kada sam upisao fakultet. Zainteresiran sam za znanstveni rad i internu medicinu. Postao sam član EMSE prije dvije i pol godine. Sudjelovao sam u njihovim projektima; npr. ZIMS-u.

 

     STUDMEF: Predsjednik si EMSA-e na europskoj razini. Prije tebe je tu dužnost obavljao Hrvoje Vražić. Govorimo li tu o apsolutnoj hrvatskoj dominaciji ili se radi o slučajnosti?

     O :
  Pa prije mene predsjednik nije bio Hrvoje Vražić nego je između nas predsjednica bila Amanda Victorin Moisiang iz Engleske. Ne bih govorio o apsolutnoj hrvatskoj dominaciji zato što svaki student medicine ima šansu poći na generalnu skupštinu i ako je dovoljno motiviran i kandidirati se. Naravno, savjeti Hrvoja Vražića su bili jako korisni. On mi je pomogao i s praktičnim savjetima kako da organiziram vrijeme za učenje i za EMSA-u. Dakle, u načelu se svatko može kandidirati ako ima dobar program.

        STUDMEF: Čime se EMSA bavi i koji su njezini najvažniji projekti?

     O :
EMSA se bavi povezivanjem studenata u Europi, povećanjem interakcije na području medicinske etike i znanosti. Na području medicinske etike smo napravili on line etički forum. Imamo razne kongrese i radionice na lokalnoj i na europskoj razini koje se bave medicinskom etikom. Te ideje koje proizlaze iz tih događaja koriste se kao temelj za debatu na europskoj razini u Europskom vijeću studenata medicine koje je također osnovala EMSA i u kojem se nalaze nacionalni predstavnici svih studenata koji su izabrani na pojedinim fakultetima. To je što se tiče medicinske etike.

Što se tiče znanosti, naši članovi organiziraju kongrese, skupove i znanstveni časopis JEMSA u kojem se objavljuju studentski radovi. Time želimo pružiti jednaku priliku svim studentima medicine da negdje objave svoje radove. Nažalost, taj časopis još nije indeksiran iako se tome nadamo u bližoj budućnosti. Jednostavno želimo da studenti uvijek imaju časopis u kojemu će moći objaviti svoj rad. Također, mi im pružamo pomoć u pisanju rada .Bilo koji student koji piše rad može nam se obratiti.

djivoVezano uz medicinsku edukaciju, zadnje tri godine EMSA se aktivno bavi debatom o Bolognskom procesu . Pravi rad na tome je započeo 2003. s našom radionicom u Berlinu. Nastavljen je u veljači 2004 u Ljubljani te Megeveu u Francuskoj. Dokumente koji su nastali na tim radionicama su bili povod debate na Europskom vijeću studenata medicine u Londonu . Taj je dokument ratificiran od strane EMSA General Assembly u Solunu . Također se ti dokumenti medicinske edukacije šalju na Standing comitty u Brusselu gdje oni odlučuju hoće li ga usvojiti kao svoju službenu politiku što je u ovom slučaju bilo tako .Oni su najviše medicinsko tijelo u Europi koje obuhvaća sve zemlje u Europi i sve medicinske nacionalne udruge i koje brani ugled liječnika kao struke.
Također radimo i program «sigurnost pacijenta». Nedavno smo imali sastanak u Varšavi . Tamo smo napravili policy statement o stavu studenata medicine o sigurnosti pacijenata i na koji način uključiti u medicinski curriculum obrazovanje studenata o sigurnosti pacijenata.

Također postoji jedan veliki projekt. To je EMSA Ljetna škola koja je prvi puta održana u Hrvatskoj u Dubrovniku 2004. voditelj stručnog dijela je bila dr.Vesna Degorizia iz bolnice Sestara Milosrdnica. Također su sudjelovali brojni ugledni profesori i doktori . Ove godine ju ponovno organiziramo . Također ljetna škola je bila organizirana u Maastrichtu, a dogodine će se organizirati u Bugarskoj . Naša vizija je da ljetne škole u roku nekoliko godina budu u svakoj zemlji tako da svi studenti medicine imaju priliku sudjelovati.

Još jedan projekt je i prije spomenuti Teddy bear hospital. To je udruženi projekt EMSE i IFMSA koji se radi u Europi ali i na globalnoj razini . On služi suzbijanju straha djece od bijelih kuta.

Moram spomenuti i ZIMS koji se organizira već šestu godinu u Zagrebu i koji ima jako veliki ugled.

        STUDMEF: Tko vas financira?

     O :
 Mi smo studentska organizacija a studenti medicine nisu baš u povoljnom položaju za traženje sponzora od profesije, jer nju kod nas financira država. Ne možemo tražiti sponzorstva ni od farmaceuta jer oni imaju svoje studente, a ni od velikih korporacija jer oni imaju studente ekonomije. Što se tiče europske razine pomaže nas Europska komisija. Što se tiče lokalnih organizacija snalazimo se na razne načine . Većina je u uskoj vezi s matičnim fakultetom. Također, nalazimo pomoć od lokalnih kompanija na principu poznanstava. Vezano uz financiranje; ja sam imao sreće što su mi roditelji mogli pokriti troškove putovanja vezana uz EMSA-u.

        STUDMEF: Kakav je odnos EMSA-e s Medicinskim fakultetom??

     O :
Odnos s prijašnjom upravom fakulteta je bio iznimno dobar. Naravno, uvijek može biti i bolji. Oni su znali prepoznati vrijednosti koje EMSA ima. Nadamo se da će nova uprava fakulteta nastaviti u tom smjeru.

djivo       STUDMEF: Kakva je suradnja EMSA Zagreb s ostalim lokalnim organizacijama i s drugim EMSA organizacijama u Hrvatskoj?

  O :
 Svi projekti EMSA Zagreb su u suradnji s Studentskom sekcijom hrvatskog liječničkog zbora. Također smo u izvanrednim odnosima s EMSA Osijek . Oni nas pozivaju na svoja događanja. Mi njih na naša. Kada se putuje izvan Hrvatske gotovo uvijek zajedno putujemo i družimo se.
Također smo u dobrim odnosima s EMSA Rijeka . Kako su oni dosta mlada organizacija pokušavao im pomoći našim savjetima.

        STUDMEF: I za kraj, kako postati član EMSA-e?

     O :
Opći uvjet za članstvo u EMSA-i je da si student medicine . Član se može postati tako da se dođe na naš sastanak koji se održava jedanput mjesečno (zadnji četvrtak u mjesecu) u prostorijama Hrvatskog liječničkog zbora u Šubićevoj 9. Godišnja članarina je 30kn.

 

Intervju vodili: Ivan Neretljak, Alan Mahnik

 

INterVIEW anketa

Kalendar

« < Studeni 2020 > »
P U S C P S S
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Tko je online

Gostiju online: 3

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0