Home arrow Interview arrow Intervju sa Tinom Kneževićem, predsjednikom EMSA-e
Intervju sa Tinom Kneževićem, predsjednikom EMSA-e PDF Ispis E-mail
(0 glasova)

Kristina Špoljarec   
Tuesday, 22 June 2010
 
knežević tinSTUDMEF: Predsjednik ste EMSA-e, što ona predstavlja i koji su joj ciljevi?

     O : Kao što joj ime kaže ‘European Medical Students' Association’, udruga je studenata medicine regionalnog karaktera. Dakle usmjerena na Europu.
A što nam ona znači? Pa... Moto nam je: ‘ By medical students for medical students’. Dakle, studenti jedni za druge stvaraju dodane vrijednosti. Mogu zajedno raditi, učiti, stjecati nove vještine i znanja, organizirati se i predstavljati jedni druge pred europskim institucijama. 

      STUDMEF: Što studenti našeg fakulteta imaju od EMSA-e? Koliko je ona prodrla među njih i koliko  je naših studenata u njoj?

     O :
Pa krenimo od kraja, prema mojoj procjeni, naših studenata ima oko 100-150 u EMSA-i Zagreb. Što oni imaju od EMSA-e? Kao što sam ve? rekao, jedni druge mogu podu?avati, organizirati rarne treninge, edukacijske seminare, događaje... Primjer su ZIMS (Zagreb International Medical Summit), Dubrovnik Summer school Hitne medicine, a tu je i neizostavni Teddy Bear Hospital koji već tradicionalno organiziramo po raznim vrtićima, na Cvjetnom Trgu, a bili smo i u Areni Zagreb...

Pa ipak... Moram priznati da su studenti u Zagrebu katkad malo inertni, apatični... Tako da na žalost nemamo odaziv kakav bih htjeli. No, dobro je da ima dosta studentskih organizacija na našem faksu od EMSA-e do Cromsica pa na kraju krajeva, tu su i Perpetuum te Medicinar. Kad se pogleda sveukupno, rekao bih da je broj aktivnih studenata u Zagrebu ipak zadovoljavaju?..

        STUDMEF: S obzirom da ste vi novi predsjednik EMSA-e  ho?ete li uvesti neke promjeneu njenom radu, da li treba ista promijeniti , kao ?e se to odraziti na EMSA-u Zagreb?

     O :
Rekao bih da sam relativno nov predsjednik. Od rujna prošle godine, dakle, budući da on traje godinu dana, već više od pola mandata je završilo. Promjena ima. I to dosta. A upravni odbor jest taj kojem možemo zahvaliti na njima; ne bih rekao da sam ih baš ja uveo, ključna riječ uvijek treba biti timski rad!
Pa da nabrojim pokoju novinu... Promijenili smo strukturu, uveli jedno  novo međunarodno tijelo, drugačije organizirali  komunikacije na svim razinama, započeli nove projekte i međunarodne događaje... I dalje nastavljamo raditi. 

Što sve ovo znači za EMSA-u Zagreb i naše studente? Pa... U dogledno vrijeme kad uspijemo neke projekte finalizirati, kad prvenstveno napravimo novu komunikacijsku platformu, to znači  mogućnost direktnije povezanosti sa studentima na međunarodnoj razini. Od zanimljivijih stvari, trenutno aktualnih, surađujemo sa EMS choir and orchestra …Dakle studentima koji  pjevaju i sviraju. I to je jedna od informacija koja dolazi preko EMSA-e Europe do naše lokalne razine i pa i ovim putem pozivam sve zainteresirane da im se priključe u organizaciji humanitarnog koncerta u Manchesteru u kolovozu ove godine... No i s ponosom moram naglasiti da ni Hrvatska nije ovdje inertna. Prošle godine sam prisustvovao Prvom hrvatskom  koncertu studenata medicine s humanitarnim karakterom koji su organizirali studenti Riječkog Sveučilišta.
Pa eto... Iz priloženoga se može vidjeti da ono što studenti medicine mogu dobiti jest njihova vlastita aktivnost, nova iskustva, znanja, možda komplement onom što na fakultetu ne stignu, ne mogu ili ne znaju nau?iti.

 

knezević tin        STUDMEF: Primijetili smo da nedostaje jake promocije EMSA-e. Kako ćete nastojati dobiti nove članove?

     O : Promocija je uvijek  problem, mi (katkad nažalost) nismo studenti ekonomije nego medicine i neke stvari uvijek sa strane ostavljamo. Što se tiče promocije EMSA-e Zagreb… Ja sam presjednik EMSA-e Europe, pa tako nisam zadužen za lokalne aktivnosti. No mogu reći da mi promoviramo prvenstveno projekte na kojima svaki student ima pravo pristustvovati.
Ne znam je li stvar u nedostatku informacija, inertnosti ili nečem trećem. Možda je najveći problem taj što studenti ne vide (direktnu) korist odnosno razlog za uključenje.
 I ja sam, priznajem bio skeptičan na početku, ali sada mi je izuzetno drago što sam u tome...

      STUDMEF: Zašto je EMSA Zagreb u zajednici sa  SSHLZom ? Jer vas  ima malo ili je u pitanju neki drugi razlog?

     O : Moram priznati da ne znam odgovor na pitanje.  To se udruživanje dogodilo davno, puno prije mog vremena, ono što mogu reći je kako trenutno funkcioniraju – dakle SSHLZ (Studentska Sekcija Hrvatskog Liječničkog Zbora), jest dakle sekcija jedne profesionalne udruge na razini Hrvatske i ima svoje podružnice u 4 naša grada gdje postoje medicinski fakulteti. EMSA je pak organizacija drugog stila, lokalna podružnica europske regionalne organizacije. Oni  su prirodni partneri, imaju zajedničke projekte tipa Teddy Bear Hospital, ZIMS... članovi obje organizacije sudjeluju u svim projektima, a ono što je njihova snaga je da su studenti koji su članovi jedne najčešće članovi i druge. Dao sam pomalo politički odgovor, znam. Ali i pitanje je bilo takvo....

        STUDMEF: EMSA je organizator ZMIS-a. Hoće li se tradicija pozivanja STUDMEFa na isti nastaviti, s obzirom da nismo pozvani na prošli?

     O : Moram priznati da do sad to nisam znao, dok mi nisi rekla. Da STUDMEF nije pokrio zadnji ZIMS, mislim...  Ako je tome tako, to je vjerojatno bila slučajnost. Kao što znaš bio sam i sam član STUDMEFa i  godinu dana prije  sam ja osobno pokrivao ZIMS za STUDMEF, a to mi je i bilo prvo sudjelovanje na ZIMS-u. Prošle god sam bio član organizacijskog odbora. Tradicija bi se zaista trebala nastaviti, iz razloga da se ZIMS promovira… Da se studentski znanstveni rad promovira! A i ne vidim razloga da studentske organizacije i dalje ne surađuju zajedno. Dapače!.

      STUDMEF: Ti se baviš i nekim drugim aktivnostima osim vođenjem EMSA-e? Poznato je da ste sudjelovali u organizaciji  nekoliko radionica palijativne medicine. 

     O : Da…Ja sam se palijativnom medicinom počeo baviti u principu nedugo nakon što sam postao član EMSA-e, otišao sam na međunarodni kongres u Ateni gdje sam naučio prve spoznaje o palijativi. Do tad sam o palijativi znao vrlo malo, a niti nisam znao da postoji toliko toga još za naučiti.

U međuvremenu, postao sam Predsjednik odbora za etiku. Počeo sam podučavati studente na međunarodnoj razini i vidjeo da je vrijeme da te aktivnosti prenesemi  na lokalnu razinu. U tome su mi pomogli Ana Zelić, Josip Kuharić i ti, među ostalima. Kao i još nekoliko aktivnih entuzijasta u organizacji nekoliko radionica. Veliku potporu smo dobili od prof. Braš , prof. Jušić te dr. Kotnik kojima ovim putem zahvaljujem.

Proveo sam i anketu među studentima 1. i 6.god o toj tematici pod vodstvom dr. Brkljačić. Anketa je, pomalo očekivano, pokazala da studenti 1. godine nisu puno znali o tome, dok su studenti 6. godine  tim temama pridavali veću važnost i osvijestili da je njihovo znanje u dijelovima nedostatno. No da bi moglo biti bolje.
Osim palijativne medicine aktivan sam i na polju moralnih kompetencija. O čemu bi mogli pričati naširoko, posebno o radu profesora Kohlberga i njegovih 6 stadija moralnog razvitka te o profesoru Lindu koji je prošli god u Zagrebu održao predavanje i radionicu u organizaciji  prof.  Sunčane Kukolja-Taradi, Ivane Merlin, Domagoja Brkanca, Lucije Kolege te mene osobno…
Te se aktivnosti nastavljaju, imat ćemo još predavanja, neka ću održati i ja osobno… Student za studente...
U planu su i radionice, no najviše kako će se to razvijati ovisi koliko će se studenti zainteresirati za te teme...

      STUDMEF: Poznavajući te osobno, znam da svaki put inzistiraš na poboljšanju komunikacije pacijent-liječnik. Smatraš li da se tome posvećuje dovoljno pozornosti na fakultetu? Kad ti je to već sfera interesa što bi želio poboljšati?

knezevic tin    O : Moj odgovor će biti nediplomatski. Direktno... Ne.
 Postoje Sveučilišta u Europi koja tome pridodaju jako puno pažnje. Tu je problem onih, ajmo ih nazvati “štamparovskim predmetima” u kojima studenti ne vide važnost (na žalost!). No...  Nije istina da mi tim predmetima ne posvećujemo dovoljno vremena razgovarajući o toj tematici, komunikaciji, psihološkoj potpori…
Ali nedostaje aktivnost studenata, možda interaktivniji pristup i nedostaje konačni efekt. Mislim da su vještine komunikacije, odnos s pacijentom, shvaćanje psiholoških momenata u razvoju bolesti, pogotovo pri palijativnim slučajevima , razumijevanje socijalnih aspekata izuzetno bitni. To bi se unutar kurikuluma trebalo naglasiti. Baš smo jučer imali prvu  u nizu radionica palijativne medicine na Školi Narodnoga Zdravlja “Andrija Štampar”, prisustvovalo  je 10ak studenata i mladih liječnika. Mogu reći da su rezultati bili više nego zadovoljavajući jer smo mi imali jedan drugačiji,  interaktivniji pristup, dali smo na početku neko teorijsko znanje, razmijenili iskustva (o smrti govorim, naravno ) na kraju smo ih ’bacili u vatru’ davši im zadatak da glume umirućeg pacijenta, odnosno mladog liječnika.
Naš kolega Duško npr. je fantastično odglumio pacijenta koji je stalno podmetao ‘pušku’ mladoj liječnici. Onaj feedback koji smo dobili je da su neki studenti se prvi put suočili s nečim sličnim. Gledajući ih, mladi liječnici su vidjeli sebe u prvim trenucima kad su trebali komunicirati s pacijentom, a nisu znali kako.
Da sve nije crno, pokazuje činjenica da imamo propedeutiku gdje bi trebali komunicirati s pacijentom, da postoje klinički predmeti gdje smo u kontaktu s pacijentima, no još uvijek među mladim liječnicima ostaje osjećaj da njima nešto nedostaje. Ali eto, vjerujem da će se to korak po korak i promijeniti..

        STUDMEF: Poruka studentima?

     O :
Ukratko, medicina jest naš poziv, ali nije i ne bi trebala biti naš život. Osim medicine postoji još puno toga. Tek kada mladi liječnici uđu u svijet komplementa medicine shvate koliko tu puno još mogu naučiti i dobiti od tih znanja. Treba hrabro zakoračiti naprijed i postati aktivan student, ne samo ići za onim što je zadano po kurikulumu nego se početi baviti i izvannastavnim aktivnostima, te proširiti svoj spektar djelovanja..

STUDMEF: Zahvaljujem na razgovoru!


       O :
Hvala.

Intervju vodila: Kristina Špoljarec

 

INterVIEW anketa

Kalendar

« < Studeni 2020 > »
P U S C P S S
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Tko je online

Gostiju online: 1

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0