Home arrow Interview arrow Mislav Čavka predsjednik organizacijskog odbora CROSSa
Mislav Čavka predsjednik organizacijskog odbora CROSSa PDF Ispis E-mail
(0 glasova)

Ivan Neretljak, Alan Mahnik   
Monday, 04 April 2005

cavka        STUDMEF: Što je CROSS ?

     O :
CROSS je skraćenica za CROatian Students' Summit i zamišljen je kao skup gdje će studenti i znanstveni novaci svih naših biomedicinskih fakulteta; Medicine, Farmacije, Stomatologije i Veterine imati redovito priliku izlagati rezultate svojih znanstvenih istraživanja. U skraćenom nazivu je ispušten international jer nam se CROSS učinio puno zgodnijim od ICROSS, ali je on svakako međunarodni i službeni mu je jezik engleski, koji je danas ono što su svojedobno bili i akadski i grčki i latinski.
Sudionicima su bila ponuđena raznovrsna predavanja i seminari na kojima su mogli dobiti uvid u svu širinu ovih akademskih grana..

 

        STUDMEF: Odakle ideja za osnivanje CROSS-a??

    O : Tomislav Madžar i ja već smo pokušali pokrenuti nešto slično prošle godine u Zadru ali smo zbog organizacijskih problema bili prisiljeni odustati.
Postoji već dugo vremena potreba za ovakvim znanstvenim skupom gdje će i studenti a pogotovo znanstveni novaci biti u mogućnosti objavljivati svoje radove. Iako su postojali neki slični projetki na biomedicinskim fakultetima (npr. ZIMS na MEFu i Ljetna škola na FBFu) koji su nam bili veliki uzor u pokretanju ovog projekta, usudio bih se reći da smo ipak prvi koji su pokrenuli kongres koji se održava u Zagrebu, i to upravo u prostorijama fakulteta i okuplja studente svih biomedicinskih fakulteta svih naših Sveučilišta a i šire.
Prof. Čikeš, a posebno prof. Sikirić koji nas je svaki put kada bismo zastali, iznova tjerao da nastavimo sa radom, bili su nam velika motivacija i stvarno mogu biti ponosni da je Medicinski fakultet dobio ovakav skup..

        STUDMEF: Koliko je ljudi sudjelovalo na CROSS-u, koliko stranaca, koliko radova?

     O : Studenata je bilo oko 150, od toga smo imali jednog studenta iz SiCG, jednog iz Republike Koreje, jednog iz SAD-a te tri rada iz Rusije i nekoliko studenata iz BiH koji ipak ja osobno ne računam pod strane studente. Nažalost u zadnji su nam čas otkazali studenti Medicinskog fakulteta iz Padove i iz Pečuha koji su već imali rezervirani smještaj, jer im se poklopio nacionalni mađarski kongres sa našim u Zagrebu. Iz Pečuha smo imali već dogovorenu i radionicu koju je trebao održati uvaženi prof. Gyula Možyk, inače veliki prijatelj našeg fakulteta i Hrvatske.

     STUDMEF: Koliko je studenata predstavilo rezultate svojih znanstvenih radova?

     O :
Imali smo 57 objavljenih radova, a zadnji dan su nam pristigla još četiri rada koja nismo objavili ali su održana predavanja. Moram posebno napomenuti da je jedan rad neobjavljen mojom greškom te se moram ovim putem ispričati ekipi dr. Sabolića i posebno Jeleni Sušac čiji je rad ispušten te Ivani Sabolić na čijem su radi ispušteni neki autori. Ukupno je dakle bilo 62 rada.

cavka        STUDMEF: Za pohađanje CROSS-a priznat je jedan MIP. Kako je sudjelovanje na CROSS-u stajalo 100kn, mislite li da ste na taj način odredili cijenu MIP-a?

       O :
Pitanje, a siguran sam da će se sa mnom složiti i autor, je pravo novinarsko, ha ha. Svatko tko je bio na kongresu zna da sa tih sto kuna nisu pokrivena niti ručkovi, a kamoli nešto drugo, moram se stoga zahvaliti Ministarstvu znanosti obrazovanja i športa, Medicinskom fakultetu te ostalim sponzorima koji su omogućili da ovakav kapitalan projekt bude ostvaren.
Što se tiče satnice i nastavnog gradiva koje su studenti odradili na ovom kongresu, siguran sam da bi ispunio očekivanja svih studenata na malim izbornim predmetima. Neki su prvi put šivali vlastitim rukama, čime su posebno bili oduševljeni studenti, otvorili smo temu "mobbinga" o kojem se još ne govori dovoljno, sudionicu su vidjeli kulturu stanice, doznali vrlo mnogo o izvorno hrvatskom lijeku koji je u kliničkoj fazi II, i na kraju su doznali što im je činiti u onim situacijama kada nema puno vremena za razmišljanje a to su hitna stanja, i tu nam je Studmef pomogao jer smo vidjeli što studente zanima. I ne smijemo zaboraviti to se sve uglavnom odigravalo u petak popodne i subotu, dane koji su obično rezervirani za odmor!!!

 

     STUDMEF: Možete li napraviti usporedbu CROSS-a i ZIMS-a?

     O :
  U usporedbe se ne bih upuštao jer je to uvijek nezahvalno, a na kraju krajeva nismo isti tip kongresa, ali mogao bih se izraziti da je ZIMS naš stariji brat, od kojeg jesmo a i još hoćemo puno naučiti. Nadam se da će i CROSS prestići svojeg starijeg brata, kao što su u nogometu uvijek mlađa braća uspješnija od starije (Boban, Laudrup). Neka mi ne zamjere ovo malo šale kolege iz EMSE i Liječničkog zbora.

        STUDMEF: Budućnost CROSS-a?

     O :
Na otvaranju kongresu, gdje su bili prisutna i resorna ministarstva i fakulteti sudionici, rekao sam da je ovo početak višestoljetne tradicije i nisam se šalio. Na novoizabranim predstavnicim Studentskog zbora je da očekivanja i opravdaju, za što su i dobili nepodijeljenju potporu na studentskim izborima..

        STUDMEF: Zahvaljujemo na INterVIEWu?

     O :
 Hvala vama.

 

Intervju vodili: Ivan Neretljak, Alan Mahnik

 

INterVIEW anketa

Kalendar

« < Studeni 2020 > »
P U S C P S S
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Tko je online

Gostiju online: 1

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0