Home arrow Interview arrow Prof. dr. Matko Marušić, profesor imunologije i fiziologije, urednik CMJa i književnik
Prof. dr. Matko Marušić, profesor imunologije i fiziologije, urednik CMJa i književnik PDF Ispis E-mail
(2 glasova)

Marcel Marjanović, Nikola Pavlović, Ana Bujan   
Friday, 10 October 2003

    STUDMEF: Po fakultetu se priča o promociji Vaše knjige koja će se održati u srijedu, 29. listopada u dvorani "Čačković". Možete li nam reći nešto više o tome…?


      MM : Bit će to lijepa, vrlo lijepa promocija. Organizirali su je profesorica Aida Salihagić i prof. Tomislav Šoša, a oni su (i) za to stvarno nadareni. Jako mi je drago što će moju knjigu predstaviti dekan Prof. Labar, moj dragi, stari prijatelj i pravi pjesnici profesori T. Šoša i Z. Duraković. Tekstove će čitati prof. Šime Mihatov, čovjek s najljepšim glasom koji sam ja ikad čuo... .

     STUDMEF: Čuli smo da dio novca od prodaje knjige ide u svrhu opremanja laboratorija na fiziologiji. Kako ste došli na tu ideju?

     MM :
Zamisao o promociji izvorno pripada prof. Aidi Salihagić, koja s velikom ljubavlju uređuje Zavod za fiziologiju, čija je predstojnica. Meni je to sve skupa neugodno (iako i drago, ne mogu to tajiti) i da nije bilo prof. Salihagić i njezine želje da mladim ljudima pri Zavodu kupi određenu nužnu opremu, ove promocije uopće ne bi bilo. 

 

    STUDMEF: Možete li nam ukratko reći sadržaj knjige i što Vas je potaklo na pisanje?

     MM :
Knjiga je zbirka od trideset humoreski iz obiteljskog života. Prvi joj je "sloj" humor, drugi svjedočenje koliko je teško biti roditelj, a treći složenost odnosa muškarca i žene. Nadam se da će se čitatelji barem od srca smijati.

     STUDMEF: Kome je knjiga prvenstveno namijenjena?

     MM :
Početno iskustvo pokazuje da knjigu razumiju i vole već desetogodišnjaci, ali ja držim da je ona najprimjerenija odraslima s roditeljskim iskustvom.

     STUDMEF: Koliko ima autobiografskog u knjizi?

     MM : Sve je autobiografija. I sve je manje-više istina, iako moji likovi nisu s time suglasni – samo kad se radi o njima ponaosob.

     STUDMEF: Smatrate li većim dostignućem objavljivanje znanstvenih članaka ili nove knjige?


      MM : To su dvije vrlo različite i zapravo neusporedive stvari. Recimo ovako: znanstveni članak budi divan osjećaj samopoštovanja i ponosa, a knjiga osjećaj sreće i strepnje kako će biti primljena.

     STUDMEF: Poruka čitateljima za kraj?

     MM :
Ne samo zbog prilike u kojoj razgovaramo, nego iz dubokoga (iskustvenoga) uvjerenja reći ću: "Čitajte što više". Napose navečer, prije spavanja. Birajte vrijedne i zabavne, a ne samo zabavne knjige. Sva je ljudska mudrost u knjigama. U tom se pogledu ni jedan drugi medij ne može mjeriti s literaturom.

        STUDMEF: Zahvaljujemo na razgovoru

 

Intervju vodili: Marcel Marjanović, Nikola Pavlović, Ana Bujan

 

INterVIEW anketa

Kalendar

« < Studeni 2020 > »
P U S C P S S
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Tko je online

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0