Home arrow Zanimljivosti arrow Dragutin Mašek
(0 glasova)

                 
               
          Prof. dr. Dragutin Mašek    
   
Dragutin Mašek
   

osnivač hrvatske otorinolaringologije
dekan Medicinskog fakulteta šk. god. 1923-24

   
       

                   

Riječ je o neobičnoj osobi. Bio je najprije kirurg, pa zatim redom okulist, dermatovenerolog, urolog, napokon, otorinolaringolog. Živio je devedeset godina i ostavio za sobom dubok trag u hrvatskoj medicini.
     Jedan je od triumvira na čijim je leđima bio  teret novoosnovanog Medicinskog fakulteta u Zagrebu 1918. godine, osnivač prvog ORL odjela ne samo u Zagrebu, nego u jugoistočnoj Europi i višegodišnji predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora u teško ratno doba (1913-1919).
 

   
           
           
           
           
           
           
           
           
           
           
           
           
         
   
   
    R odio se 1866. u obitelji vojničkog liječnika i vjerojatno odatle njegov    
    smisao za red i disciplinu. Bio je vojnički strog, autoritativna ličnost, koja nije podnosila nered i nerad. Dovoljno je pogledati njegov portret i stroge crte lica. Istini za volju valja priznati da je bio strog i prema samome sebi.

       U doba kad je sveučilišni profesor bila ličnost gotovo u rangu ministra (ne današnjeg, nego tadašnjeg) i imao upravo nezamislivo široka ovlaštenja, Mašek je to iskoristio na najbolji mogući način. Iako ga osobno nisam poznavao i jedini je moj dodir s njim bio posljednji ispraćaj na Mirogoju
  (umro je u Zagrebu 1956.), mogu se smatrati njegovim đakom jer sam bio đak njegovih đaka Gušića i Šercera. A sve Mašekove đake lako se moglo prepoznati po stilu rada: insistiranju na redu i oštroj disciplini, počevši od spomenutog Šercera i Gušića u Zagrebu, pa do Podvinca i Šokčića u Beogradu. Kad bi se Gušić kao predstojnik ORL klinike na Šalati okomio na nekoga lošeg asistenta ili specijalizanta, znao je s nostalgijom uzdahnuti: "Gdje su ona dobra Mašekova vremena kad je šef klinike jednostavno rekao:  Pokupite svoj kofer i sutra više ne dolazite na posao!"
 
   
       
       
   

M

ašekovi đaci i njihovi sljedbenici govorili su odmjereno poput gospode,    
   

rijetko podizali glas, ali je svaka njihova riječ grmjela u ušima podređenih. Već samom svojom pojavom i prisutnošću ulijevali su neki čudan respekt kojemu je korijen zapravo teško racionalno objasniti.

      Iako Mašek za sobom nije ostavio nikakvo kapitalno tiskano djelo, pa čak ni ORL priručnik za studente, osnovao je hrvatsku otorinu i odgojio plejadu vrsnih specijalista. Jedino njegovo veće tiskano djelo je spomenica koju je uredio u povodu 5. obljetnice osnivanja ORL klinike, a izašla je kao separat Liječničkog vjesnika na 260 stranica (broj 10, 1926).
 

   
   

V

rlo je dobro znao izabrati suradnike, tako da su ne samo nastavljali    
    njegovo djelo, nego i nadmašili svog učitelja. Za takvu je tvrdnju najbolji dokaz njegov nasljednik prof. Ante Šercer, koji je objavio originalan i upravo monumentalan ORL priručnik, a uz to je našao vremena za još monumentalnije djelo - Medicinsku enciklopediju, i osnivanje još jedne klinike, u Bolnici sestara milosrdnica u Zagrebu. Spomenimo još da je Mašek bio predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora 1913-19, dekan Medicinskog fakulteta 1923-24. i predsjednik Zemaljskog zdravstvenog vijeća 1913-14. U nas je prvi primijenio rentgenski aparat, liječenje salvarzanom, trepanaciju temporalne kosti, traheo-bronhoskopiju i laringektomiju. Među ostalim, laringektomirao je i književnika A. G. Matoša, no ta operacija nije  sretno završila. Mašekova je zasluga i visok domet hrvatske otorinolaringologije u svjetskim razmjerima, jer ju je on postavio na zdrave temelje.
 
   
   

I

zvan medicine bio je poznat kao aktivan član i starješina Hrvatskog    
    sokola, bavio se skijanjem, sklizanjem i sanjkanjem, a uz to je bio pasionirani planinar, pa je i to bio razlog što je za svog asistenta izabrao Branimira Gušića, poslije predsjednika Hrvatskog planinarskog saveza. Ta se planinarska tradicija nastavila još desetljećima, tako da su liječnici ORL klinike na Šalati bili među najistaknutijim hrvatskim planinarima.

     Mašeka je s Gušićem, osim toga, povezivala i pripadnost hrvatskom plemstvu (Mašek Bosnodolski), jednako kao i sa spomenutim triumviratom začetnika Medicinskog fakulteta u Zagrebu.


 
   
           

Prof. Željko Poljak

   
     
 

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Prosinac 2020 > »
P U S C P S S
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Tko je online

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0