Home arrow Zanimljivosti arrow Franjo Durst
(3 glasova)

durst

 

 

 

 

Prof. dr. sc.
FRANJO DURST

 osnivač ginekologije
u Hrvatskoj

 

      "Ako se za nekoga može reći da je svoju cijelu zdravstvenu djelatnost posvetio jednoj medicinskoj disciplini onda to sigurno vrijedi za osnivača hrvatske ginekologije Franju Dursta.

      
Već kao Wickerhauserov asistent u Bolnici sestara milosrdnica, početkom dvadesetog stoljeća našao se na kirurškom odjelu za žene, da bi više od pola stoljeća kasnije, nekoliko sati nakon što je posljednja bolesnica napustila njegovu privatnu ordinaciju, zbog infarkta završio u bolesničkom krevetu iz kojega više nije ustao. Zapravo čitav život posvetio je ginekologiji".

     Franjo Durst rodio se u Zagrebu 6. rujna 1875. godine. Medicinu je studirao u Grazu a kirurgiju je izučio kod dr. Wickerhausera u Bolnici sestara milosrdnica u Zagrebu. Nakon toga usmjerio je svoje medicinsko djelovanje na zdravstvenu zaštitu žena i porodiljstvo.

     Godine 1905. napušta Wickerhausera, preuzima vodstvo Zemaljskog rodilišta u Zagrebu, koje vrlo brzo pretvara u ginekološki odjel s rodilištem, prvo takove vrste u tom dijelu Europe.


Izgradnja rodilišta u Petrovoj

     Godine 1907. postaje profesor Primaljskog učilišta, gradi poznatu zgradu "Rodilišta" u Petrovoj ulici i 1922. godine u njoj osniva Ginekološku kliniku Medicinskog fakulteta u Zagrebu.
     Profesor Medicinskog fakulteta u Zagrebu postaje 1921. godine. Dekan na istom fakultetu bio je školske godine 1929/30.
     Godine 1935. postaje počasni član Zbora liječnika Hrvatske a 1950. godine pravi član Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti.

     Ginekološku kliniku u Zagrebu vodio je autoritativno i beskompromisno tražeći od svojih suradnika maksimalno zalaganje i trajno usavršavanje. Bio je izvanredan operater a nove metode u operacionoj tehnici uvodio je vrlo brzo nakon njihove pojave. Odgojio je plejade ginekologa koji su vodeći ginekološke odjele diljem Hrvatske podigli struku na europsku razinu. Kao odličan predavač i pedagog postao je pojam među studentima medicine.

Zasluge

     Među velikane hrvatske medicine uvrstio se je svojim neospornim zaslugama na području zaštite zdravlja žena i materinstva:

     - početkom dvadesetog stoljeća spajanjem porodiljstva i skrbi za ženske bolesti u jedinstvenu medicinsku disciplinu postao je osnivač hrvatske ginekologije;

     - shvaćajući da je stručna izobrazba primalja temelj porodništva i uvjet za sigurnost pri porodu i smanjenje smrtnosti žena i novorođenčadi posvetio je veliku pažnju izobrazbi i odgoju primalja i podigao njihovu stručnu razinu na zavidnu visinu. Bio je uvjereni protivnik arteficijelnog abortusa;

     - osnivajući 1922. godine Kliniku za ženske bolesti i porodništvo Medicinskog fakulteta u Zagrebu izobrazbu studenata medicine postavio je na europske temelje;

     - liječenju karcinoma ženskog spolnog organa dao je velik doprinos uvodeći već 1911. godine operacionu tehniku po Wertheimu, koju je uspješno izvodio cijeli život, i osnivanjem Instituta za radium terapiju 1931. godine koji je 1949. godine postao Aktinoterapeutski odjel Klinike.

Privatni život

     U privatnom životu, s ciljem sticanja i održavanja fizičke kondicije, bavio se u mlađim danima mačevanjem i jahanjem. Oduševila ga je pojava automobila i već je za Zagreb vrlo rano vozio gradskim ulicama svoj Buick.
     Bio je glazbeno nadaren, volio je opernu muziku a sam je svirao violončelo i koncertirao na muzičkim priredbama u obiteljskoj kući.

Kliniku vodi, uz kraći prekid za vrijeme Drugog svjetskog rata, do 1952. godine kada odlazi u mirovinu. Nastavlja međutim radom u svojoj privatnoj ginekološkoj ordinaciji do smrti. Umro je u Zagrebu 16. rujna 1958. godine.

     Akademik Franjo Durst bio je istaknuta ličnost svoga doba. Kao čovjek i medicinski stručnjak ostavio je dubok trag u našoj sredini, među liječnicima i bolesnicima.


Napisao: Prim. Daniel Živković, dr. med
 

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Studeni 2020 > »
P U S C P S S
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Tko je online

Gostiju online: 3

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0