Home arrow Zanimljivosti arrow Znače li nešto ocjene na fakultetu ili ne?
Znače li nešto ocjene na fakultetu ili ne? PDF Ispis E-mail
(9 glasova)

 

ZNAČE LI NEŠTO OCJENE NA FAKULTETU ILI NE?
 

        
- Što sve utječe na ocjene?
- Studenti u domovinskom ratu
- Jesu li studenti prije 80 godina bili lošiji nego danas?
- Jesu li ocjene predskazatelj uspjeha?
- Kakvi su studenti bili naši profesori?

 

 
Što sve utječe na ocjene? 
 


       
Moderno vrijeme traži sve konkretnije pokazatelje uspjeha. Za vrijeme studiranja najvažniji i najvrjedniji pokazatelji uspjeha su ocjene. Velika potreba za dobrim ocjenama prisutna je na svakom koraku: upis na fakultet, mjesto demonstratora, mjesto u studentskom domu, upis na poslijediplomski studij, mjesto znanstvenog novaka, specijalizacije... - Želite li se kandidirati za neko od ovih mjesta, dobre ocjene su jedan od osnovnih preduvijeta.

Naravno da postoji razlika u znanju između dva studenta koji imaju ocjenu 5. S druge strane ne mora biti velika razlika između znanja studenta koji je dobio 2 i onog koji je dobio 5. Pa ipak, može se generalno reći da oni studenti koji imaju odlične ocjene znaju bolje od onih koji ih nemaju. E, sada dolazi na red zašto sve ovo pišemo.

Prije nekoliko je godina skupina studenata medicine (danas doktora) počela s istraživanjem ocjena na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Zanimalo nas je što sve utječe na ocjene.

 

 
Studenti u domovinskom ratu


       
U prvom smo dijelu istraživanja željeli vidjeti kako je domovinski rat djelovao na studente (naravno, preko ocjena). Znamo da je u ratu više srčanih udara, puno više tjelesnih trauma i općenito mnogih drugih bolesti, pa smo pretpostavili da su i ocjene lošije. I upravo je tako i bilo. Vrijeme od 1991. do 1995. godine je po ocjenama značajno lošije od vremenskog razdoblja prije i poslije. Naravno da nije sve baš tako jednostavno, i da je mnogo drugih stvari utjecalo na ocjene (npr. uvođenje pismenih ispita, promjene knjiga...), no zaključak ostaje jasan i jednoznačan.

 

Jesu li studenti prije 80 godina bili lošiji nego danas?


     
Drugi dio istraživanja imao je za cilj pokazati da su ocjene, gledajući povjesno, sve važnije. Pretpostavili smo da se s vremenom ocjene poboljšavaju. Tako i bi. Studenti iz 1960. godine imaju bitno lošije ocjene od današnih studenata, što je pomalo ironično jer je gradivo danas višestruko opsežnije nego prije 50 godina. Mogli bismo krivo zaključiti da je lakše naučiti debelu nego tanku knjigu.


Jesu li ocjene predskazatelj uspjeha?
Kakvi su studenti bili naši profesori?
 

       
Cilj trećeg dijela istraživanja bio je ispitati jesu li ocjene predskazatelj akademskog uspjeha. Drugim riječima, da li oni studetni koji imaju dobre ocjene imaju više šanse za uspjeh u karijeri od ostalih. Zapravo, gledali smo kakve ocjene imaju današnji profesori na Medicinskom fakultetu i usporedili smo ih s ostalim studentima. Pokazalo se da su naši profesori bili iznadprosječni studenti, i to jako iznadprosječni.

 

ZAKLJUČAK

        Sve u svemu, ocjene na medicini su važne.

Možda na drugim fakultetima nije tako, možda vi u to ne vjerujete, no sva ova istraživanja pokazuju da na ocjene i te kako treba obraćati pažnju.

 

Kako internet nije stvoren za čitanje dugih (i dosadnih) tekstova, svi koji žele znati više o ovim temama upućujemo na web stranice Croatian Medical Journala www.cmj.hr i na članke:

1. Students’ Grades during War ( Croat Med J 2002;43:67-70)
2. Is There Grade Inflation at Medical Schools? ( Croat Med J 2003; 44:92-97).
3. Were Today's Professors Good Students? (Croat Med J 2004; 45:54-58).

Marko Bergovec, dr. med.
Tomislav Kuzman, dr.med.

 

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Prosinac 2020 > »
P U S C P S S
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Tko je online

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0